17 Okt. 2022

6x Tips: wat te doen tegen haaruitval?

Heb jij last van haaruitval en vraag je je af wat je er tegen kunt doen? Haaruitval kan verschillende oorzaken hebben. Een veelvoorkomende oorzaak is een wisseling van het seizoen. Vanwege de verandering in temperatuur, kan de hoofdhuid hier op reageren en het haar kan hierdoor uitvallen. Naast de seizoenswisseling zijn er nog vele andere factoren die haaruitval veroorzaken. Heb je last van haaruitval? Lees dan deze blog. We vertellen je wat je er tegen kunt doen, en welke producten helpen om haaruitval tegen te gaan.

Deel dit artikel:

Wat kan je doen tegen haaruitval?

Hoe krijg je haaruitval?

Normaal gesproken verlies je tussen de 50 en 100 haren per dag. Als je meer haar verliest dan dit, dan heb je mogelijk last van haaruitval. Als je tijdens het borstelen, of het wassen van je haar wat haar verliest, wil dit nog niet zeggen dat je haaruitval hebt. Als je haaruitval hebt, bedoelen we echt overmatig haarverlies. Als je opeens last hebt van haaruitval, ben je vast benieuwd waardoor dit kan komen. Wij zetten een aantal veel voorkomende oorzaken voor je op een rijtje.

Haaruitval door extreme stress

Soms denk ik wel eens, wat stress wel niet allemaal kan doen met het lichaam. Als je stress ervaart, kan dit zoveel negatieve effecten hebben, waaronder haaruitval. Door stress raakt het lichaam namelijk in hormonale disbalans. Ga eens bij jezelf na of er dingen zijn veranderd in je leven de afgelopen tijd. Gewisseld van baan? Of juist heel druk op je baan? Probeer op zoek te gaan naar de oorzaak van de stress, en te kijken hoe dat je de stress bij jezelf weg kunt nemen. Ontdek of stres verlagende technieken zoals meditatie iets voor jou zijn.

Je stijlt je haar té veel

Ja dames en heren, dit is ook een mogelijkheid. Je stijlt je haar té veel. En dan bedoelen we niet alleen het steilen met de stijltang maar ook alle andere dingen die je doet om je haar in model te brengen. Overmatig gebruik aan droogshampoos, haarsprays, krultangen, stijltangen, föhns en elastiekjes is zeker ook een oorzaak van haaruitval. Je haar kan hierdoor gaan verzwakken en afbreken/uitvallen. Dus, omarm soms ook je natuurlijke look zonder al te veel poespas om je haar wat rust te geven.

Tractie-allopecia is een vorm van haaruitval dat komt door te strakke kapsels zoals vlechten of staarten. Draag je je haar altijd in een strakke staart of vlecht? Probeer het dan eens wat losser te dragen, en maak gebruik van invisibobbles. Dit zijn haarvriendelijke elastiekjes die niet schadelijk zijn voor je haar.

Je krijgt te weinig voedingsstoffen binnen

Je haar heeft een bepaalde mix van vitamines en mineralen nodig om gezond te zijn en goed te kunnen functioneren. Als je niet de juiste of te weinig voedingsstoffen binnen krijgt, kan je haargroei hieronder lijden. Haarverlies kan een teken zijn van een vitamine B te kort. Dit is makkelijk op te lossen door extra vitamines te slikken. 

Haaruitval na zwangerschap

Hoera, een baby! Hoe leuk.. je zit vast helemaal op een roze wolk. Helaas is haaruitval een veelvoorkomend probleem na de zwangerschap. Het goede nieuws is gelukkig wel dat het meestal binnen zes maanden tot een jaar weer helemaal herstelt is. Het is wel aan te raden anti haaruitval shampoos te gebruiken.

Tegenwoordig ook een mogelijkheid: haaruitval door corona

Haaruitval door corona is ook een oorzaak die kan voorkomen. Het coronavirus veroorzaakt namelijk plotseling stress in de haarzakjes, waardoor jouw haarcyclus kan veranderen. Meestal begint het haarverlies dan een aantal maanden na de eerste klachten.

Dit zijn een aantal mogelijke oorzaken van haarverlies, maar de grote vraag is natuurlijk wel: ‘’hoe stop je haaruitval?’’ Wij zetten een aantal tips op een rijtje die haaruitval tegen moeten gaan.

Tip #1: eet gevarieerd en gezond

Zorg voor een gevarieerd voedingspatroon zodat je genoeg vitamines binnen krijgt. Als je last hebt van haaruitval, kan je misschien een vitaminetekort hebben. Vitamine C, vitamine B zoals biotine zijn belangrijke vitamines voor haargroei.

Haarvitamines zijn een goede aanvulling op een gezond eetpatroon. Deze bevatten namelijk de nodige vitamines die je kunnen helpen bij het verminderen van haaruitval.

Yummygums Hair Vitamines

De gummies van Yummygums zijn suikervrij, vegan, vrij van kunstmatige kleur- en smaakstoffen en hebben een heerlijke kersen-frambozen smaak.

Oase Hair Vitamines

De soft gums van Oase zijn gecreerd om het haar van binnenuit te versterken, verzorgen en sneller te laten groeien. Deze haarvitamines zorgen voor prachtig lang, sterk en gezond haar en ze verkleinen het risico op haarbreuk.

Tip #2: de beste shampoo tegen haaruitval

Als je langere tijd last heb van haaruitval, dan kan ik me voorstellen dat je echt opzoek bent naar iets dat helpt. Er zijn producten die haaruitval tegen gaan, zoals goede shampoo, conditioner, maar ook serums speciaal voor de hoofdhuid. De shampoo en conditioner van Neofolics bevatten een hoge concentratie actieve ingrediënten om een gezonde haargroei te stimuleren. Deze zijn ter bevordering van de haargroei en gaan haarverlies tegen. Neofolics is een merk wat zich specifiek richt op dunner wordend haar en haarverlies.

Tip #3: masseer je hoofdhuid

Wist je dat een hoofdhuidmassage heel goed is, en bevorderlijk kan zijn voor de haargroei. Het bevordert de circulatie van de hoofdhuid, kan bestaande haargroei helpen stimuleren en het verwijdert allerlei vuiligheid. En het allerfijnste is natuurlijk, het werkt ook nog is heerlijk ontspannend. Wij raden een hoofdhuidmassage zeker aan als je je haargroei wilt stimuleren. De Neofolics Shampoo massage brush is het perfecte product om hierbij te gebruiken. Deze borstel helpt bij de stimulatie van de doorbloeding en de algehele gezondheid van de hoofdhuid.

Tip #4: makkelijker gezegd dan gedaan, maar stoppen met stressen

Stress kan zo’n grote impact hebben op je lichaam en de gezondheid ervan, zo ook op je haargroei. Als je veel stress ervaart, kan het dat je haar hiervan gaat uitvallen. Daarom deze tip. Wij begrijpen natuurlijk ook, dit is veel makkelijker gezegd dan gedaan. Het enige wat we hierbij kunnen aanraden is goed te kijken waar deze stress vandaan komt, en of het nodig is om er zo erg om te stressen. Of anders proberen om oefeningen te doen die de stress kunnen verminderen, zoals mediteren of ademhalingsoefeningen. Ohja, tip #3 heeft ook een hele ontspannende werking.

Tip #5: zorg voor een goede borstel

Een borstel heeft veel invloed op de gezondheid van je haar, en hier kan veel kwaliteitsverschil in zitten. Zorg er dus voor dat je een goede borstel gebruikt, die niet te agressief is voor je haar. Als je last hebt van haaruitval is de nieuwe detaling brush van Sacha Juan echt een geweldig product om te gebruiken. dit is een flexibele, stevige nylon borstel die het haar vrij van klitten maakt en de hoofdhuid een lichte massage geeft. Door de nylon haren is het niet te hard voor het haar en de hoofdhuid en kan het dus geen kwaad om deze te gebruiken.

Tip #6: vergeet niet te hydrateren

Vocht is ontzettend belangrijk voor het goed functioneren van je lichaam. Te weinig vocht zie je al snel terug in je huid of haar. Drink dus genoeg. Drink echt minimaal 1,5 liter water per dag. Het kan motiverend werken om een leuke waterfles aan te schaffen die je gewoon overal mee naar toe neemt.

Hoe stop je haaruitval?

Bovenstaande tips helpen je al een heel eind op weg om haaruitval te stoppen. Merk je nu dat het niet stopt en ook erger wordt, dan is het aan te raden om even langs je huis arts te gaan. Maar probeer vooral lief voor jezelf te zijn en goed voor jezelf te zorgen. Drink genoeg water, eet gezond, en vergeet niet te ontspannen. Probeer te ontdekken bij jezelf wat voor jou ontspannend voelt. Dit hoeft niet perse mediteren te zijn. Wandelen of fietsen kan bijvoorbeeld ook heel ontspannend werken, en echt even je hoofd leeg maken.

Liefs!

 

Product wordt toegevoegd aan jouw winkelmandje