Geniet vandaag van onze JB Shopping Day met 10% extra korting. Code: DAYDEAL-W

31 Aug. 2020

7x tips tegen haaruitval na je zwangerschap!

Ben je zwanger, borstel je ineens grote plukken haar uit je hoofd. Vervelend natuurlijk, maar niet het einde van de wereld. Lees in onze blog hoe je het best om kan gaan met dit fenomeen, zodat je zo snel mogelijk weer met een volumnieuze coupe rondloopt. 

Deel dit artikel:

Alles over zwangerschap en haaruitval!

Hoe verminder je haaruitval na de bevalling?

Je bent niet de enige als je last hebt van haaruitval: veel vrouwen verliezen dagelijks hele plukken haar nadat ze zwanger zijn geweest. Zoveel haar verliezen is best even schrikken, en kan voor inhammen of dunner haar zorgen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om haaruitval te beperken. In deze blog vertellen we je alles wat je moeten weten over haargroei, haaruitval, hormoonbalans en haarvitamines.

Haaruitval na je zwangerschap: hoe komt het?

Haaruitval kan verschillende oorzaken hebben, ook na een zwangerschap. In de meeste gevallen wordt het veroorzaakt door verandering van de hormoonspiegel, stress, een ijzertekort of een combinatie van deze factoren. Later in deze blog lees je hoe dat precies werkt. Haaruitval is tot op zekere hoogte een heel normaal verschijnsel, maar tijdens deze periode laat je lichaam extra veel haar los. In sommige gevallen valt het niet volledig te voorkomen dat je tijdelijk meer haar verliest, maar met de juiste tips kun je haaruitval na de zwangerschap wel verminderen.

Hoe groeit je haar tijdens de zwangerschap?

Alle haren op je lichaam groeien in een cyclus. Zo heb je de groeifase, een overgangsfase, een rustfase, en de uitvalfase. Je haren zitten niet allemaal tegelijkertijd in dezelfde cyclus, zodat er altijd genoeg haren stevig vastzitten. Iedere dag verlies je zo’n 50 tot 120 haren, maar groeien er ook weer nieuwe haren. Als je zwanger bent, heeft je lichaam een heel andere hormoonbalans. In tegenstelling tot wanneer je een reguliere menstruatiecyclus hebt, heb je langdurig een hoog oestrogeengehalte. Dat zorgt ervoor dat je haar in de rustfase blijft hangen, en dus bijna niet uitvalt. Hierom hebben vrouwen tijdens de zwangerschap vaak een dikke, glanzende bos haar: een kenmerk van de ‘zwangerschapsgloed’.

Wat gebeurt er met je haar na de bevalling?

Na de zwangerschap verandert je hormoonhuishouding weer: je oestrogeenlevel daalt. Ook je haar gaat langzaam maar zeker terug naar de normale stand van zaken, en komt in de uitvalfase terecht. Nu verlies je weer haren, maar ook de extra haren die je vasthield tijdens je zwangerschap laten los. Hierdoor vallen er dus meer haren uit dan je gewend bent, en dat wordt - heel begrijpelijk - door veel vrouwen als eng ervaren. Emotionele en fysieke stress, zoals van een bevalling, kan deze reactie vergroten. Deze vorm van haaruitval wordt telogeen defluvium genoemd. Geen zorgen: dit is een teken dat je lichaam de zwangerschapshormonen achter zich laat. Je wordt niet kaal en krijgt uiteindelijk je gewone bos haar terug. Dit is volledig normaal, met uitzondering van kale plekken. Bij kale plekken wordt aangeraden om contact op te nemen met je arts. In overige gevallen heb je meestal binnen uiterlijk 12 maanden weer dezelfde coupe als voordat je zwanger werd.

Wanneer krijg je last van haaruitval?

Het geven van borstvoeding heeft ook voor jou voordelen: je kunt de fase waarin je meer haren verliest nog even voor je uitschuiven. Ook dit heeft te maken met de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam: door borstvoeding te geven blijft je oestrogeenlevel nog wat langer hoog. Wanneer je stopt met borstvoeding, zul je waarschijnlijk merken dat de haaruitval begint toe te nemen. Wat ook een rol kan spelen bij haaruitval na de zwangerschap, is een ijzertekort. Zeker wanneer je tijdens de bevalling veel bloed hebt verloren, is het goed om hier extra op te letten. Signalen die wijzen op een ijzertekort zijn een slap gevoel, extreme vermoeidheid en haaruitval (vooral wanneer je nog borstvoeding geeft kan dit wijzen op een tekort). Met een pasgeboren baby is het lastig inschatten of je extreem vermoeid bent, dus raadpleeg bij twijfel je arts. Hij of zij kan dan eventueel een bloedonderzoek doen. Haaruitval na een zwangerschap begint meestal vanaf zo’n vier maanden na de bevalling.

Wat kun je doen tegen haaruitval na je zwangerschap?

Hormonen zijn hele krachtige stoffen die lichamelijke processen stimuleren, of juist afremmen. Gelukkig maar, want daardoor heb jij een nieuw mens op de wereld kunnen zetten! De effecten van hormonen - zoals tijdelijke haaruitval - kun je dus lastig tegenhouden, maar je kunt je lichaam wel een handje helpen. Je kunt de volgenden dingen doen om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk haar verliest:

1) Gezonde voeding

Uiteraard is gezond eten altijd een aanrader, zeker als je lichaam herstelt van de bevalling. Maar voeding kan ook invloed hebben op je haar: het bevat vitamines en mineralen die je haar nodig heeft om gezond en sterk te blijven. Denk aan ijzer, biotine, vitamine E, selenium en zink. Dit krijg je binnen door groente, zuivel, noten en vis te eten. In onze blog over belangrijke vitamines en mineralen tegen haaruitval, lees je alles over dit onderwerp.

2) Vitamine C

Vitamine C helpt je lichaam om ijzer op te nemen, een mineraal waar je lichaam -en je haar- veel behoefte aan heeft na de bevalling. Daarnaast is vitamine C goed voor je weerstand en helpt het vermoeidheid tegen te gaan. Win-win!

3) Eiwitten

Eiwitten zijn een belangrijk bestanddeel van je haar, en je hebt dus voldoende eiwitinname nodig om je haar gezond te houden. Zeker wanneer je vegetarisch of veganistisch eet, is ervoor zorgen dat je genoeg eiwitten binnenkrijgt een aanrader.

4) Supplement

Als aanvulling op gezonde voeding kun je een supplement slikken. Kies een supplement dat rijk is aan vitamine C, B6, B12, foliumzuur en ijzer.

5) Haarverzorging

Föhnen, stijlen, krullen en verven: probeer het tijdelijk te verminderen of achterwege te laten, want dit kan haaruitval verergeren. Een gezonde hoofdhuid met sterk haar zal minder snel uitvallen dan beschadigd of vermoeid haar. Voed je haar met bijvoorbeeld een rijke conditioner of een haarmasker, en laat het aan de lucht drogen.

6) Knipbeurt

Een zwangerschap, bevalling en zorgen voor een pasgeborene vragen veel van je lichaam. Als je haar dunner wordt, kan dit een signaal zijn dat je lichaam de vitamines en mineralen nodig heeft voor belangrijkere zaken. In dat geval is een kortere coupe een optie: korter haar heeft minder voedingsstoffen nodig, plus: je hebt even tijd voor jezelf.

7) Geen zorgen

Ja, we weten het: je geen zorgen maken klinkt vrij onmogelijk als je verantwoordelijk bent voor een baby, maar probeer stressvolle situaties te vermijden en je niet onnodig druk te maken. Het enige wat je daarmee bereikt, is dat de haaruitval erger kan worden.

Hoe krijg je genoeg vitamines en mineralen binnen?

Als je gezond eet, krijg je genoeg vitamines en mineralen binnen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan - zeker als je net moeder bent geworden. Een supplement is een eenvoudige manier om zeker te weten dat je belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt die je herstel ondersteunen en haaruitval helpen verminderen, zoals bijvoorbeeld selenium en zink. Yummygums Hair & Beauty kan je daarbij helpen. Dit Nederlandse merk maakt vegan vitamine gummies met een lekkere frambozensmaak.

Waarom is intern gebruik effectiever dan extern gebruik?

Sommige cosmeticaproducten bevatten vitamines of mineralen, maar door de natuurlijke beschermende barrière van je huid wordt er maar een heel klein percentage opgenomen. Als je haaruitval wil beperken, is het dus niet alleen praktischer, maar ook effectiever om de vitamines en mineralen binnen te krijgen via voeding of een supplement. Zo kunnen ze je haren van binnenuit voeden.

Wat is het effect van haarvitamines op haaruitval?

Haarvitamines zijn vitamines en mineralen die de haargroei ondersteunen en evoor zorgen dat je haar minder snel breekt of uitvalt. Haarvitamines innemen werkt beter dan haarzorgingsproducten gebruiken waar haarvitamines aan zijn toegevoegd, omdat de dosis in het product vaak te laag is om zichtbaar effect te hebben en omdat het product maar heel even in contact is met het haar en de hoofdhuid. We raden aan om supplement inname met je huisarts of specialist te bespreken. Lees ook onze blog over welke 7 vitamines/mineralen belangrijk zijn voor gezond haar. Bij twijfel kun je ook contact opnemen met ons Beautycare team.

Voor wie is Yummygums Hair & Beauty geschikt?

Yummygums Hair & Beauty is geschikt voor iedereen die graag sterker, glanzender en sneller groeiend haar wil en iedereen die haaruitval wil verminderen. De vegan gummie is een snoepje boordevol vitamines en mineralen, die glanzende lokken met zich meebrengt als bonus. Yummygums Hair & Beauty is volledig vrij van kunstmatige kleur- en smaakstoffen, kunstmatige conserveermiddelen, gluten, soja, titaniumdioxide, en andere allergenen. Zo creëer je een gezonde gewoonte die je eenvoudig opneemt in je dagelijkse routine en die je niet snel vergeet, want dit snoepmomentje wil je niet missen!

Is Yummygums Hair & Beauty ook geschikt voor zwangere vrouwen?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) foliumzuur voor volwassen is vastgesteld op 300 microgram. Maar voor vrouwen die zwanger proberen te worden, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, wordt een dagelijkse inname van 400 microgram aangeraden. Een dagdosering (2 gummies) bevat 270 microgram, dus Yummygums Hair & Beauty kan gebruikt worden tijdens de zwangerschap, mits je nog een aanvullend foliumzuursupplement gebruikt. Zorg dan wel dat de totale hoeveelheid foliumzuur niet de ADH overschrijdt. Overleg met je arts welke supplementen je het beste kunt gebruiken.

Haarvitamines bekijken

Welke effecten kun je verwachten van Yummygums Hair & Beauty?

De eerste resultaten bij de nagels merk je meestal na één maand gebruik, bij het haar zijn de effecten zichtbaar na drie maanden. Als je dagelijks twee gummies neemt kun je rekenen op minder haaruitval, mooi, gezond en beter groeiend haar . De unieke combinatie van vitamines en mineralen zoals biotine, foliumzuur, selenium en bamboe extract ondersteunt de haargroei en houdt je haar sterk en glanzend. Vitamine E en Zink dragen bij aan sterke haarwortels en een gezonde hoofdhuid, en helpen zo haaruitval tegengaan. Daarnaast wordt de keratine productie gestimuleerd, wat bijdraagt aan vol en glanzend haar.

Haarvitamines bestellen bij JohnBeerens.com?

Een goede haarverzorging begint van binnen. Bij JohnBeerens.com koop je diverse haarvitamines van bekende merken zoals YummygumsOaseHairfinity en Sugarbearhair. Ben je benieuwd welke het beste bij jou past? Laat je dan adviseren door één van onze beauty care medewerkers of laat een reactie hieronder.

Haarvitamines aanbieding

Het grootste aanbod haarvitamine om je haar de boost te geven die het nodig heeft, vind je online bij JohnBeerens.com. Wil je de beste haarvitamines kopen voor de scherpste prijs? Dan zit je bij JohnBeerens.com goed. Bescherm en verzorg je haar voor de beste prijs!

Product wordt toegevoegd aan jouw winkelmandje