30 Okt. 2020

9x plasticvrije haarproducten bij JohnBeerens.com

Veel mensen zijn zich niet bewust van de aanwezigheid van plastic in beauty producten en staan hier niet bij stil. Weet jij of jouw beauty producten plasticvrij zijn? Heb je al gehoord van de app Beat the Microbead waarmee je kan controleren of jouw producten microbeads-vrij zijn? In dit blogartikel lees je er alles over.

Deel dit artikel:

Alles over microplastics en beauty

De Beat the Microbead-app was sinds de lancering in mei van dit jaar internationaal al meteen een succes. De afgelopen dagen is het interessegehalte in Nederland in de ze app flink gegroeid. Dit naar aanleiding van de demonstratie van Teun van de Keuken bij de uitzendingen van Jinek en Keuringsdienst van Waarde deze week. JohnBeerens.com nam het heft in eigen handen om voor je uit te zoeken welke haarverzorging plasticvrij zijn en ook wat het precies betekent. Lees er alles over in dit blog artikel.

Wat zijn microplastics?

Vaak lees je het etiket van je shampoo, tandpasta of gezichtscrème en denk je bij de Latijnse en chemische naamgeving: hmm oké, dat klinkt raar, maar het zal wel. Het komt erop neer dat deze naamgeving ons niet zo snel wat zegt. Maar stiekem vraag je je toch af wat de genoemde ingrediënten eigenlijk zijn. Als je de Latijnse namen polypropyleen (PP), polyethyleen (PE), polyethyleen tereftalaat (PET), polymethyleen tereftalaat en nylon ziet, dan weet je nu in iederg geval zeker dat het om plastics gaat.

In welke producten zitten microbeads?

Aan heel veel verzorgende producten worden kleine bolletjes van één van dit soort plastics toegevoegd. Dit noemen we ook microplastics of zoals we de afgelopen dagen overal lezen en horen: microbeads. Deze miniscule plastic bolletjes zorgen bijvoorbeeld voor de scrubbende werking in scrubs. Vaak zitten microbeads ook in douchegels, shampoo’s, crèmes en peelings.

Zijn microplastics schadelijk voor je gezondheid?

In eerste instantie zijn microbeads niet schadelijk voor je gezondheid. Je schrubt en boent jezelf en spoelt het vervolgens af. Waar het mis gaat, is wanneer het in je afvoerputje verdwijnt. Deze miniscule microplastics komen uiteindelijk in ons milieu terecht. De waterzuiveringsbedrijven kunnen de stukjes plastic helaas niet uit ons afvalwater filteren.

Wat doen microbeads voor het milieu?

Het plastic dat in de zee belandt, zal in steeds kleinere stukjes uit elkaar vallen. Maar het breekt nooit geheel af. Deze restjes plastics vind je weer terug in vogels, vissen en in plankton. Dus indirect kan het toch wel effect op je gezondheid hebben als je vis eet.

Wat is de oplossing om microplastics tegen te gaan?

Er is een oplossing. Dit kan bijvoorbeeld door de plastic bolletjes te vervangen met natuurlijke (en ook nog goedkope) producten, zoals zout en zand. We merken dat steeds meer fabrikanten dit doen. Zo kun je van alle soorten producten genoeg plasticvrije varianten uitkiezen. Gelukkig komt er ook steeds meer politiek draagvlag voor het verbieden en elimineren van microplastics. Totdat het zover is, moeten we zelf nog even opletten. Dit wordt ons makkelijk gemaakt met de app van Beat de Microbead van The Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee. Fabrikanten worden steeds meer aangespoord om met alternatieven te komen. Pas als zij kunnen aantonen dat hun producten volledig plasticvrij zijn, worden ze opgenomen in de productenlijst. Door de app Beat the Microbead te downloaden, kun je door de barcode te scannen zelf onderzoeken of het product wel of niet plasticvrij is.

JohnBeerens.com en microbeads

Als één van de grootste beauty webshops binnen de Benelux, staan we ook achter dit project en zullen we door middel van gesprekken met leveranciers hierover ook ons steentje bijdragen om microbeads in het milieu te elimineren.

9x plasticvrije haarproducten bij JohnBeerens.com

Wij helpen je graag alvast een handje mee en hebben hier 9 haarproducten geselecteerd die plasticvrij zijn, zodat ook jij je steentje kan bijdragen aan het milieu.

  1. Biosilk Silk Therapy Conditioner
  2. Redken Natural Science All Soft Conditioner
  3. Moroccanoil Color Complete Protect & Prevent Spray
  4. L’Alga SeaCure Haarmasker
  5. Kis Keraglide Detangler
  6. Biosilk Silk Therapy Conditioner
  7. O’right green dry shampoo
  8. Olaplex 6
  9. Waterclouds volume conditioner

Wil je nog meer plasticvrije haarproducten bekijken, check dan ons assortiment en neem Beat the Microbead app erbij. Houd deze blog ook in de gaten voor nog meer updates omtrent plasticvrije haarproducten.

Plasticvrije beauty producten bij JohnBeerens.com bestellen?

Wil jij de beauty producten die je bij JohnBeerens.com bestelt, nakijken op microplastics? Download de app Beat the Microbead en selecteer zo de beauty producten die op alle vlakken aan jouw wensen voldoen.

Product wordt toegevoegd aan je winkelmandje