25 Jun. 2020

Alles over de Curly Girl methode! (gastblogger Irene Planken)

De door Lorraine Massey ontwikkelde Curly Girl Methode is een must, als je krullen hebt. Wil jij ook weer perfect glanzende en gedefinieerde krullen? Lees in deze blog hoe je je bos krullen transformeert van pluizennest naar krullenbol met deze steeds populair wordende krullenmethode.

Deel dit artikel:

Alles over de Curly Girl Methode!

Over mij

Ik ben Irene Planken en ontdekte jaren geleden op YouTube de Curly Girl Methode doordat ik niet meer wist wat ik met mijn krullen aan moest. Ik ben me toen gaan verdiepen in deze methode. Ik ging de CG Methode toepassen en merkte al snel een verandering in mijn krullen. Mijn haar was beter gehydrateerd, mijn krullen hadden een mooiere kruldefinitie, mijn haar pluisde veel minder, ik had minder haarverlies en het leek wel of mijn haar sneller groeide. Hier moesten meer vrouwen van weten! Ik ben hierover gaan schrijven op mijn blog Tante Truus Kan Alles en iedere maand hebben duizenden vrouwen iets aan mijn artikelen over de Curly Girl methode. Wat ik nog het leukst vind, is de leuke reacties die ik krijg en de voor- en nafoto’s. Heerlijk om alle die blije curly girls te zien! De afgelopen jaren is de Curly Girl Community enorm gegroeid. Niet gek, want er zijn nou eenmaal heel veel krullenbollen in Nederland. Maar wat maakt nu dat de curly girl methode zo populair is onder de curly girls? En waarom zou iedereen met krullen hiermee aan de slag moeten gaan? In deze blog vertel ik je er alles over.

Hoe is de Curly Girl Methode ontstaan?

De Curly Girl Methode is bedacht door Lorraine Massey. Zij is zelf een krullenbol en worstelde ook met het verzorgen van haar haar. Ook zag zij dat andere mensen met krullen niet wisten hoe ze hun haar het beste konden verzorgen. Ze ging op onderzoek uit en in haar boek Curly Girl the Handbook, schreef ze alles wat je moet weten over krullen en de verzorging ervan.

Wat is de CG Methode?

Waar het bij de Curly Girl Methode om gaat is dat je schadelijke ingrediënten vermijdt. Dus je haarverzorgingsproducten bevatten alleen goed ingrediënten. De belangrijkste ingrediënten die je moet vermijden zijn; Sodium Lauret Sulfaat (SLS’s), siliconen en parabenen. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer schadelijke ingrediënten. Dit zijn ingrediënten die je haar uitdrogen (ze strippen als het ware de natuurlijke oliën uit en van je haar), onttrekken het vocht aan je haar en ga zo maar door. Binnen de CG Methode wil je juist haarproducten die vocht aantrekken, vocht vasthouden en je haar verzachten. Je wilt namelijk mooie en gezonde krullen die mooie gedefinieerd zijn en op je hoofd dansen.

Welke haareigenschappen zijn belangrijk?

Voordat je met de Curly Girl Methode aan de slag gaat, is het belangrijk om je haartype (krultype) en haareigenschappen te bepalen. Je haartype is het type krul dat je hebt. Dus heb je golvend haar, grove krullen, fijne krulletjes of kroeshaar? Ieder haartype heeft namelijk andere behoeftes.

 De haareigenschappen die je moet bepalen zijn:

  • Porositeit: dit zegt iets over hoe goed jouw haar vocht kan opnemen en vasthouden. Dit heeft met je haarschubben te maken. Staan ze open of dicht? En hoe beschadigd is jouw haar door bijvoorbeeld föhnen en stijlen, maar ook doordat je je haar regelmatig kleurt.
  • Elasticiteit: weten wat de elasticiteit van je haar is, is ook belangrijk. Dit geeft namelijk aan of je haar wel of geen proteïne nodig heeft. Deze test moet je vaker doen, omdat de elasticiteit van je haar vaak verandert.
  • Densiteit: de densiteit zegt iets over de dichtheid van je haar. Oftewel de hoeveelheid haar op je hoofd. Dus heb je dun, normaal of dik haar? Je bepaalt dit heel makkelijk door naar je haar te kijken. Zie je je hoofdhuid als je een pluk har optilt? Zie je je hoofdhuid heel goed dan heb je dun haar, zie je een beetje hoofdhuid dan heb je medium haar en zie je amper hoofdhuid dan heb je dik haar.
  • Dikte/structuur van je haar: de dikte of structuur van je haar spreekt voor zich. Hoe dik is je haar? Je bepaalt dit heel makkelijk door één haar tegen het licht te bekijken. Is het een dunne haar en zie je de haar bijna niet? Dan heb je fijn haar en zie je de haar heel duidelijk dan heb je grof haar.

Hoe begin je met de CG Methode?

Final wash

Als je begint met je de Curly Girl Methode start je met een final wash. De final wash doe je met een shampoo die wel SLS (Sodium Lauret Sulfaat) bevat. Je stript op die manier je haar. Je verwijdert haarproducten en alle ‘build up’.

Deep conditioning

Het is nu heel belangrijk dat je een voedend haarmasker gebruikt. Bijvoorbeeld het Davines Love Curl Hair Mask. En dit masker minimaal een halfuur in laat trekken. Zodat je haar al het goede uit dit masker krijgt. Als je dit hebt uitgespoeld, droog je je haar met een katoenen t-shirt, hydrofiele doek of microvezel handdoek. Gebruik geen normale badstof handdoek, want die zal je haar alleen maar uitdrogen.

Leave-in conditoner

Dan breng je leave-in conditioner aan in je haar. Zorg dat je haar nu nog behoorlijk nat is. Hoe natter je haar, hoe mooier je krullen. Verdeel je haar in secties en breng de leave-in conditioner pluk voor pluk royaal aan. Je kan hierna nog kiezen voor een krullencrème, maar zoals bij alles geldt ook hier less = more. Te veel producten in je haar zal je haar alleen maar verzwaren. Knijp het product als het ware in je haar. In de curly girl community staat dit bekend onder de naam ‘scrunchen’.

Gel of mousse voor hold

Dan pak je wat gel of mousse en verdeelt dit over je handen. Dan ga je voorover hangen en knijp je de gel of mousse in je haar. De CHI Infra is een fijne gel om hiervoor te gebruiken. Dit zorgt voor hold (stevigheid) en houdt pluis tegen. Het zorgt als het ware voor een laag om je voedende verzorgingsproducten. Je haar verliest nu het vocht niet.

Haar drogen

Nu is het tijd om je haar te drogen. Je kan je haar aan de lucht laten drogen of droog föhnen. Als je voor de föhn kiest, zorg dan dat je je haar met de diffuser doogt en ook weer op voorover hangt. Droog je haar dan totdat het voor ongeveer 90% droog is. De rest laat je aan de lucht drogen. Het is belangrijk dat je nu niet met je handen aan je haar komt. Wacht echt tot het volledig droog is.

Scrunchen

Nu je haar droog is wordt het tijd om de gel of mousse die door het drogen hard is geworden, weg te krijgen. Dit doe je door voorover te hangen en in je haar te knijpen (scrunchen). Maar voordat je dit doet, doe je eerst een paar druppels olie op je hand. Een goede olie die je hiervoor kunt gebruiken is CHI Argan Oil. Deze olie is ook heel voedend en zorgt dat je haar niet gaat pluizen.

En klaar ben je. Vanaf nu is dit je nieuwe haarroutine. Je doet alleen de final wash niet nog een keer. Als je nu je haar wast gebruik je een shampoo en conditioner die Curly Girl proof zijn. Maar zelfs dan kan je beter niet te vaak je haar met shampoo wassen. Probeer dit zo lang mogelijk uit te stellen. Je kan je haar namelijk heel goed met conditoner wassen. In conditioner zitten namelijk ook reinigende ingredifnten. Een goede shampoo en conditioner die je hiervoor kunt gebruiken zijn BioSilk Silk Therapy Coconut Oil Moisturizing Shampoo en BioSilk Silk Therapy with Coconut Oil Moisturizing Conditioner.

Liefs,
Irene

Shop al je Curly Girl haarproducten

Curly Girl haarverzorging bestellen bij JohnBeerens.com?

Met de juiste Curly Girl haarproducten ben ben je een stap dichter bij de krullen van je dromen. Bij ons koop je diverse haarproducten die voldoen aan de regels van de Curly Girl methode. Denk aan haarverzorging van bekende merken zoals Biosilk, Hairfinity en Kérastase. Ben je benieuwd welke het beste bij jou past? Laat je dan adviseren door één van onze beauty care medewerkers of laat een reactie hieronder.

 

Mireille
Leuk stukje om te lezen, maar toch nog een vraag. De Bio Silk shampoo en conditioner bevatten alleen geen parabenen, maar wel weer sulfaten die juist slecht zijn? Of heb ik het mis, want anders bestel ik graag wat producten uit het artikel.
Reply Jul 08, 2020 10:51

Product wordt toegevoegd aan jouw winkelmandje