28 Sep. 2018

Beautyproducten met of zonder parabenen?

Parabenen, wat zijn ze en wat doen ze? In een recente blog hebben we in Jip en Janneketaal de pro’s en contra’s van sulfaten besproken. In deze blog gaan we hetzelfde doen met parabenen. We leven in een maatschappij die steeds bewuster omgaat met de ingrediënten die ze innemen of opsmeren. Door middel van deze blog willen we jou helpen een bewuste keuze te maken bij de aanschaf van jouw cosmeticaproducten.

Deel dit artikel:

Parabenen, wat zijn ze en wat doen ze? In een recente blog hebben we in Jip en Janneketaal de pro’s en contra’s van sulfaten besproken. In deze blog gaan we hetzelfde doen met parabenen. We leven in een maatschappij die steeds bewuster omgaat met de ingrediënten die ze innemen of opsmeren. Door middel van deze blog willen we jou helpen een bewuste keuze te maken bij de aanschaf van jouw cosmeticaproducten.

Wat zijn parabenen precies?

Simpel gezegd zijn parabenen chemische stoffen die conserverende eigenschappen hebben. Vaak zitten parabenen in cosmetica en schoonheidsproducten. Denk maar aan shampoos, bodylotions, douchegels, make-up et cetera. Dankzij parabenen zijn deze producten vaak veel langer houdbaar. Zijn parabenen een must? Laten we het zo zeggen, als je een beetje je best doet, kun je ze voor een groot deel vermijden. Parabenen zijn dus conserveringsmiddelen. Deze conserveringsmiddelen bestrijden schimmels en zwammen voordat ze de kans hebben zich te verspreiden. Lang verhaal kort, ze zorgen ervoor dat de ingrediënten in de producten niet bederven en zo schade richten aan het product. Maar parabenen hebben ook een donkere kant...

Parabenen wel of niet slecht?

Als je het woord parabenen leest of hoort, maak je al snel de verbinding met de ziekte kanker. Maar de meesten weten niet precies hoe en wat. Waarom worden deze conserveringsmiddelen gekoppeld aan kanker (vooral borstkanker). En ja, tegenwoordig veroorzaakt bijna alles kanker. Dus moet je dan maar door de vingers kijken bij parabenen? Of het toch serieus nemen? Uit enkele onderzoeken blijkt dat de parabenen methylparabeen, ethylparabeenpropylparabeen, butylparabeen en isobutylparabeen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van tumoren. Sommige wetenschappers menen zelfs dat bepaalde parabenen terug te vinden zijn in kankercellen.

Borstkanker

De link tussen parabenen en borstkanker is voor veel ladies de grootste reden om voor producten zonder parabenen te gaan. Parabenen zitten met name in producten die aan vrouwen worden verkocht (make-up, shampoo, reinigingsproducten). Veel vrouwen staan er best wel van te kijken, dat ze al jaren parabenen op hun lichaam smeren zonder te weten wat voor gevolgen dit mogelijk met zich mee brengt. Het kan in ieder geval niet ontkent worden dat parabenen duidelijk aanwezig zijn in sommige borstkankertumoren. Waar wel nog over gediscussieerd wordt, is of deze stoffen ook daadwerkelijk bijdragen aan de ontwikkeling van de betreffende tumoren. Na het lezen van deze onderzoeken, kies ik er toch voor om iets bewuster om te gaan met parabenen. Helemaal vermijden, is wel een behoorlijke uitdaging en ook een behoorlijk stijging in de beauty-kostenpost. Gelukkig groeit de vraag naar producten zonder parabenen steeds meer en zo ook het aanbod. Er zijn steed meer betaalbare producten die parabeen-vrij zijn. Mocht je geinteresseerd zijn, kijk dan naar onze parabeen-vrije producten.

Producten met parabenen?

Bijna alle schoonheidsproducten bevatten parabenen, tenzij er specifiek op staat dat het parabeen-vrij is. Producten waar parabenen in zitten zijn onder andere: tandpasta, zonnebrandcrèmes, anti-verouderingscrèmes, haarproducten, mascara’s en andere cosmetica. Let vooral op de ingrediënten: methylparabeenethylparabeenpropylparabeenbutylparabeen en isobutylparabeen. Als je deze ingrediënten terug ziet in het lijstje van jouw beauty-product, dan weet je zeker dat het parabenen bevat.

Alternatieven

Nu denk je misschien. Mooi en aardig dit verhaal, maar wat moet ik nu? Wat zijn de alternatieven? No worries. Dankzij onze bewuste maatschappij zijn er nu veel meer producten zonder parabenen. Deze zijn niet alleen in natuurwinkels te vinden, maar ook in de normale drogisterijen zie je de flessen waar parabeenvrij op staat, vaker staan. Meestal zitten hier in plaats van parabenen, organische zuren in. Deze zuren zorgen er ook voor dat ingrediënten in het product niet bederven.

Onze top-producten zonder parabenen

Mocht je niet kunnen wachten en meteen aan de slag willen gaan met beautyproducten zonder parabenen, dan hebben we voor jou een leuke selectie met heerlijke producten zonder parabenen.

Waterclouds Repari ShampooWaterclouds Repair Shampoo is een mild reinigende shampoo die het haar weer zacht laat aanvoelen en elasticiteit geeft zonder het te verzwaren. Droge haarpunten worden verzorgd en gehydrateerd door de ingrediënten Cloudberry olie en Macadamia nootolie. De Cloudberry olie bevat antioxidanten en vitamine E die het haar voeden en hydrateren. De Macadamia nootolie wordt snel opgenomen door het haar waardoor de olie het haar optimaal kan voeden. Daarnaast beschermt de macadamia nootolie het haar tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Het haar voelt weer zacht aan en krijgt een prachtige glans. Waterclouds Repair Shampoo bevat ook een UV-filter. De shampoo bevat geen parabenen en de verpakking is biologisch afbreekbaar. Waterclouds Repair Shampoo is geschikt voor droog, beschadigd en chemisch behandeld haar.

Biosilk Volumizing Therapy Root Lifter Treatment: Biosilk Volumizing Therapy Root Lifter is een spray dat een perfecte balans tussen volume en handelbare lokken geeft. Door het gebruik van essentiële ingrediënten van zijde- en rijstproteïne en het Hair Volume Complex krijgt het haar extra volume en body. De Volumizing Therapy Root Lifter versterkt en geeft het haar weer opnieuw energie. Dit product beschermt het haar tegen de schadelijke UV-stralingen. De Root Lifter is glutenvrij, sulfaatvrij en parabenenvrij.

Waterclouds Violet Silver ShampooWaterclouds Violet Silver Shampoo met paarse kleurpigmenten is speciaal ontwikkeld om ongewenste gele reflexen in blond en grijs haar te neutraliseren. Deze shampoo is verrijkt met Sea Lavender, dit ingrediënt kalmeert het haar en neemt statische elektriciteit weg. Hierdoor zal het haar een mooie glans krijgen. Door de toevoeging van Provitamine B5 wordt het haar beschermt tegen uitdroging. Waterclouds Violet Silver Shampoo is geschikt voor blond en grijs haar.

Waterclouds Repair HaarmaskerWaterclouds Repair Hairmask is een haarmasker dat droog, beschadigd en overbehandeld haar weer zacht laat aanvoelen zonder het te verzwaren. Droge haarpunten worden verzorgd en gehydrateerd door de Cloudberry olie en Macadamia zaad olie. Het haar voelt weer zacht aan en krijgt een prachtige glans. Daarnaast bevat dit masker een UV-filter waardoor het haar wordt beschermd tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Dekavital B5 en Provitamine B5 zorgen dat het haar zijn vocht behoudt en beschermen de haren tegen uitdroging. Waterclouds Repair Hairmask is parabenenvrij en de verpakking is biologisch afbreekbaar.

Moroccanoil Intense Hydrating HaarmaskerMoroccanoil Intense Hydrating Mask is een intensief hydraterend en conditionerend masker dat de elasticiteit van het haar verbetert. Dit masker is geschikt voor normaal tot dik, droog haar dat behoefte heeft aan extra verzorging en conditionering. Moroccanoil Intense Hydrating Mask is een hoogwaardige formule die verrijkt is met arganolie. Het masker zorgt voor een verbeterde textuur, meer glans, herstelde elasticiteit en een betere handelbaarheid van het haar. 

Product wordt toegevoegd aan jouw winkelmandje