25 Jul. 2018

Blonderen, wel of niet doen? (ook tips van John Beerens)

Twijfel je nog of je voor blond gaat? Te veel onderhoud, schadelijk of gewoon te spannend? In deze blog lees je hoe je de blonde lokken het best beschermt en herstelt. Ook adviseren we je welke shampoo je het best kan gebruiken voor je blonde coupe.

Deel dit artikel:

Zie jij ook allerlei prachtige blonde looks voorbij komen? Of van die prachtige Balayage coupes op Pinterest waar je U tegen zegt? We weten allemaal wat dat betekent: blonderen/ontkleuren. Ook weten wij stiekem dat onze lokken er niet op vooruit gaan door deze behandeling. Dus vraag 1: kan jouw haar de ontkleuring aan? Zo ja, vraag 2: hoe kun je de schade zo veel mogelijk beperken/herstellen. In deze blog geven we de beste tips mee en ook John Beerens geeft advies hierover. Na deze blog kan je niet meer de fout in gaan met het blonderen van jouw lokken!

Wat is blonderen?

Kort door de bocht is blonderen het bleken van de haarpigmenten. Door middel van blondeermiddel worden de kleurpigmenten uit je haar gehaald, zo wordt de haarkleur die je graag zou willen hebben beter opgenomen. Vooral als je donker haar hebt. We adviseren wel om zo ver het kan het haar te kleuren in plaats van te blonderen! Maar voor de donkerharigen onder ons is het natuurlijk moeilijker om met haarverf blonde tinten te bereiken. Dus is er geen andere optie? Nee, helaas. Heb je  lichter haar dan is het altijd minder schadelijk om jouw lokken te verven dan ze te ontkleuren!

Ingrediënten blondeermiddel

Vaak hoor je dat blonderen schadelijk is en dat je het zoveel mogelijk moet proberen te voorkomen. Wat maakt juist dit haarproduct zo schadelijk? Blondeermiddel bevat ammonia, waterstofperoxide en peroxidesulfaten. Door ammonia zwellen de haarvezels op en zijn ze zo toegankelijk voor andere ingrediënten. Ook zet ammonia waterstofperoxide om in actieve zuurstof. De zuurstof oxideert het melanine (melanine is jouw natuurlijke haarpigment). Dit zit onder de schubbenlaag (beschermende laag van het haar) in de haarschors. In de haarschors zitten kleurstoffen, melanine, die voor de kleur van ons haar zorgen. Door het oxideren van het melanine ontstaat er dus "kleurloos" haar.

Shop de fijnste shampoo voor blondines

Effect van blonderen

John benadrukt dat het effect van blonderen sterk afhankelijk is van een aantal factoren. We hebben ze voor jou in een rijtje gezet.

Haarkwaliteit

De kwaliteit van jouw haar moet een uitgangspunt zijn voor het wel of niet blonderen. John licht toe dat als je haar voor het blonderen al een zesje scoort wat kwaliteit betreft, dan wordt het na het ontkleuren een één. Dan moet je jezelf afvragen of je dit jouw lokken aan wilt doen. Mocht jouw haar een 10 scoren dan weet je dat je haar een zes scoort na de behandeling. Dan is het een kwestie van goed verzorgen om het haar weer op peil te brengen.

Haarkleur

Het effect van blonderen op jouw haar is ook sterk afhankelijk van jouw eigen haarkleur. Ben je al gezegend met blond haar, ga dan beter voor een haarkleuring om schade te beperken. Als je donker haar hebt dan is er geen andere weg om tot licht haar te komen dan door te ontkleuren. Denk maar aan zwart papier waar je een gele streep op probeert te kleuren. Hetzelfde geldt voor het haar.

Voorzorgsmaatregelen

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: Wees voorzichtig met het blonderen! Te lang of kort laten inwerken kan leiden tot zeer ongewenste resultaten. Als blondeermiddel te lang in het haar inwerkt, raakt je haar ernstig beschadigd. Dus als je niet met een strobos wil lopen, zorg dat het blondeermiddel in ieder geval niet te lang inwerkt.  Buiten schade bestaat er ook een grote kans dat de kleur compleet anders wordt dan dat je voor ogen had. Als je blondeermiddel juist te kort laat inwerken, dan kan de haarkleur ook tegenvallen (te licht/ongewenste gloed in het haar). Extra tip: probeer het middel niet op je hoofdhuid te laten intrekken om irritatie te voorkomen.

Professional

Als je geen risico’s wil lopen met het blonderen, wordt aangeraden om dit alleen door een professional te laten doen.  Zoek daarom altijd een kapper op die ervaring heeft met deze behandeling. Ook onder de kappers bestaat er veel onervarenheid. En once the damage is done, it’s done! Voorkom dit door goede research te doen en recensies te lezen over de ervaringen van anderen die deze behandeling ook zijn ondergaan.

Verzorging

Het is geen geheim: blonderen is één van de slechtste dingen die je je haarlokken aan kan doen. Daarom moet je je haar het beste van het beste aan zorg geven nadat je het hebt ontkleurd. Voor een fijne en intensieve herstel behandeling raden we bij JohnBeerens.com de repair lijn van Waterclouds aan. Het haar bestaat aan de buitenkant uit schubben die dicht over elkaar liggen. Wanneer deze schubben gesloten liggen om het haar, ziet het haar er glad uit en heb je glans in je haar. Ook CHI Luxury Black Seed Oil Intense Repair Hot Oil Treatment is een effectieve olie die het haar goed verzorgt nadat er schade is aangericht. Dus een effectieve haarmasker en -olie kunnen al een wereld van verschil maken om de ongewenste strobos tegen te gaan.

Wat kan er mis gaan

 • Haar heeft geen kleur meer (wit)
 • Een tijgerlook, het haar heeft overal stippen
 • Blond is anders dan verwacht
 • Blauwe/groene gloed door slecht laten verven
 • Kleurverschil in het haar
 • Uitgroei anders dan rest van het haar
 • Geïrriteerde hoofdhuid
 • Extreem uitgedroogd haar
 • Haar wordt rood in plaats van blond

Tips van John Beerens blonderen!

 • Doe het niet als het niet nodig is (liever blond verven)
 • Laat het door een professional doen
 • Voorkom aanraking met de hoofdhuid
 • Kijk goed naar de kwaliteit van jouw haar
 • Verzorg het haar optimaal met de beste haarproducten

Haarproducten

Zoals we al hierboven lieten weten is het ontzettend belangrijk dat je jouw haar als the queen of your body behandelt na het blonderen/ontkleuren. Dit houdt in dat vanaf nu jouw haar de créme de la créme moet krijgen aan haarverzorging. Wij hebben een selectie gemaakt uit haarproducten die jouw haar weer die nodige boost kunnen geven na deze schadelijke maar ooh zo leuk uitziende metamorfose.

 • Waterclouds Repair Hairbutter Haarmasker: Waterclouds Repair Hairbutter is een intensief haarmasker dat extreem droog, beschadigd en behandeld haar weer zacht laat aanvoelen zonder het haar te verzwaren. Droge haarpunten worden verzorgt en gehydrateerd door de ingrediënten Cloudberry olie en Macadamia zaad olie. Het haar voelt weer zacht aan en krijgt een prachtige glans. Dekavital B5/ Provitamine B5 zorgen dat het haar vocht behoudt en beschermen het haar tegen uitdroging. Waterclouds Repair Hairbutter is parabenen vrij en de verpakking is biologisch afbreekbaar.

 • Waterclouds Repair Argan Oil Haarserum: Waterclouds Repair Argan Oil Serum wordt zeer snel door het haar opgenomen en geeft dof en futloos haar weer kracht. Dit Argan olie serum zorgt voor een onmiddellijke en langdurige glans. Argan olie bevat onverzadigde vetzuren en is rijk aan vitamine E, deze olie vernieuwt de celstructuur van het beschadigde haar. Deze verzorgende olie beschermt het haar tegen schadelijke milieu-invloeden en zorgt dat pluis wordt tegengegaan. Waterclouds Repair Argan Oil Serum is geschikt voor alle haartypes maar met name voor dof, futloos en beschadigd haar.

 • Waterclouds Intensive Repair Treatment: Waterclouds Intensive Repair Treatment 150ml is een verzorgende haarspray dat speciaal is ontwikkeld voor beschadigd of kwetsbaar haar. De haarspray bevat beschermende ingrediënten, zoals macadamia olie en Vitamine E, die kwetsbaar haar de ultieme verzorging biedt. Daarnaast beschermt Waterclouds Intensive Repair Treatment 150ml het haar tegen invloeden van buitenaf en tegen UV- straling.

 • Indola Innova Repair Capsules Haarolie: Indola Innova Repair Capsules bevatten haarolie die beschadigd haar verzorgt en herstelt. Deze capsules zijn voorzien van gehydrolyseerde keratine en hebben een drie dimensionale werking. Het voedt haarvezels, haarschubben en versoepelt de haarstructuur. Het voorkomt dat het haar breekt. Indola Innova Repair Capsules geven het haar weer glans waardoor het haar gezond oogt. Het zal mooi glad worden door de haarolie.

Tot slot

Wij hopen dat we jou de juisten handvatten reiken om aan de slag te gaan. Mocht je meer vragen hebben over blonderen/ontkleuren stel ze dan gerust hieronder. Mocht ik zelf het antwoord niet weten dan stel ik de vraag aan John Beerens en kun je rekenen op een betrouwbaar advies. Niet onbelangrijk als het om ontkleuren gaat! Nieuwsgierig naar ons assortiment aan haarproducten? Neem dan een kijkje op onze beauty webshop.

Product wordt toegevoegd aan je winkelmandje