Bij besteding vanaf €70,- ontvang je gratis een amika detangling brush cadeau.

21 Feb. 2022

Build-up in het haar? Wat is het en hoe kom je er van af?

Wordt jouw haar snel vet, heb je het gevoel alsof er altijd een laagje om je haar heen hebt, voelt je haar zelfs na het wassen met shampoo alsof het toch niet helemaal schoon is? De kans is groot dat je te maken hebt met build-up in je haar. Heb je hier al ooit van gehoord, of is dit volledig nieuw? Wij leggen je in deze blog uit wat het is, waar het vandaan komt maar natuurlijk ook het belangrijkste; hoe kom je er vanaf!

Deel dit artikel:

Wordt jouw haar snel vet? Heb je het gevoel alsof er altijd een laagje om je haar heen hebt? Voelt je haar zelfs na het wassen met shampoo alsof het toch niet helemaal schoon is? De kans is groot dat je te maken hebt met build-up in je haar. Heb je hier al ooit van gehoord, of is dit volledig nieuw? Wij leggen je in deze blog uit wat het is, waar het vandaan komt maar natuurlijk ook het belangrijkste; hoe kom je er vanaf!

Wat is build-up in het haar en hoe ontstaat het?

Build-up is een opstapeling van restjes haarproducten. Deze restjes vormen een laagje om je haar van ingrediënten die moeilijk uitwasbaar zijn. Als je je hier niet bewust van bent, wordt het laagje steeds dikker na het gebruiken van haarproducten. Deze laagjes komen niet ten goede voor je hoofdhuid en je haren. Het vervelende aan build-up is dat niet iedere shampoo bepaalde restjes helemaal kan wegwassen, hiervoor moet je een shampoo hebben die een vette hoofdhuid goed reinigt.

Redken Amino Mint shampoo tegen een vette en geirriteerde hoofdhuid

De bekendste vormen van build-up zijn een overdaad aan proteïne of siliconen die in bepaalde producten zitten.

Boosdoeners in je haarproducten die build-up kunnen veroorzaken

  • Kalk, proteïne, mineralen, oliën, vette alcohol zoals Cetyl Alcohol en siliconen die niet wateroplosbaar zijn, creëren laagje voor laagje een vette en geïrriteerde hoofdhuid.
  • Mineralen zoals kalk ontstaan door water of slechte producten
  • Chemische build-up komt doordat veel natuurlijke producten vervangen worden door de goedkopere chemisch versie. Ze maken het haar plakkerig en zwaar, geven jeuk en witte schilfers.
  • Phtalaten en andere plastics worden vaak gebruikt als glansgever en zijn de vervanger van glans gevende siliconen. Ze geven jeuk en haaruitval. Ook geven ze het gevoel dat het haar niet schoon wordt, veroorzaken schilfers en geven de indruk dat je roos hebt.
  • Sommige oliën zijn al snel te zwaar, en bij sommige haartypes trekt de olie heel diep in het haar. Ze maken het haar snel vet en laten zich moeilijk verwijderen.
  • Producten zoals leave-in conditioners, haarmaskers, serums, haarspray en mousse bevatten meestal veel build-up veroorzakende ingrediënten.

Ik hoor je al denken; moet ik nu al deze producten en ingrediënten schrappen uit mijn beauty-routine? Nee, zeker niet! Haarproducten zijn namelijk juist gemaakt om stoffen achter te laten op het haar. Denk bijvoorbeeld aan een hittebeschermer, deze moet natuurlijk wel een ‘laagje’ achterlaten om daadwerkelijk te kunnen beschermen tegen hitte. Het is belangrijk dat je producten van goede kwaliteit gebruikt, deze bevatten ook betere kwaliteit ingrediënten.

Waaraan kun je build-up in het haar herkennen?

Ervaar jij problemen zoals het gevoel alsof je haar altijd vet is, schilfertjes of roos in je haar? Dit kan build-up zijn. Je kan build-up in je haar aan de volgende kenmerken herkennen:

  • Droog/dof haar of juist een plakkerig gevoel in je haar, alsof er een laagje om heen zit
  • Haarproducten lijken minder goed te werken
  • Je haar is slap, futloos en als je krullen hebt, hebben deze minder definitie
  • De haarpunten kunnen hard aanvoelen, zijn gespleten of gebroken
  • Je hebt last van hoofdhuid problemen zoals jeuk en irritatie

Hoe verwijder je build-up uit je haar?

Build-up in je haar kun je vrij makkelijk verwijderen door gebruik te maken van speciale clarifying shampoos. Deze shampoos zijn erop gericht je haar compleet vrij te maken van achtergebleven producten en ingrediënten. Ze gaan dus een stap verder dan ‘gewone’ shampoos wat betreft het grondige reinigen.

alle clarifying shampoos

Je kan ervoor kiezen om een clarifying shampoo toe te voegen aan je was routine. Je hoeft hem niet iedere keer als je je haar wast te gebruiken, zo’n shampoo kan soms ook een uitdrogend effect hebben, maar bijvoorbeeld een aantal keer per maand om je haar echt grondig te reinigen.

Hoe kan je build-up voorkomen?

Nou, zoals eerder al gezegd zijn er verschillende mogelijkheden om build-up te voorkomen. Als eerste is het belangrijk om producten van goede kwaliteit te gebruiken. Wil je bijvoorbeeld een haarolie gebruiken om je haar wat extra verzorging te geven? Kies dan voor de Olaplex No. 7 Bonding Oil. Dit is een haarolie die beschadigd haar herstelt, gespleten haarpuntjes tegengaat en pluizig haar vermindert zonder restjes achter te laten en is makkelijk uit te spoelen.

verzorging om vet haar tegen te gaan

Gebruik daarnaast eens in de zoveel tijd een goede clarifying shampoo om het haar grondig te reinigen, zodat alle eventuele productresten zullen verdwijnen. Normaal gesproken is het aan te raden alleen de hoofdhuid goed in te masseren met shampoo, maar als je snel last hebt van build-up kies er dan voor om van de hoofdhuid tot de puntjes de shampoo te verdelen. Knijp de shampoo voorzichtig in je haar met je handen, zodat die goed intrekt. Stapel je haar tijdens het wassen niet op, vouw het haar niet dubbel en masseer niet te stevig: dan bestaat namelijk de kans dat je je haar beschadigd. Doordat de clarifying shampoos zo’n grondig reinigende werking, kunnen ze je haar uitdrogen. Gebruik dus altijd een hydraterende conditioner om het haar weer te verzorgen en te voorzien van vocht. Breng deze alleen aan op de lengtes van het haar, en niet op de aanzet.

Naast het gebruiken van een clarifying shampoo, kun je ook een hydraterende reinigende shampoo gebruiken ter afwisseling om het haar goed te verzorgen, en om er voor te zorgen dat het niet uitdroogt.

De Moroccanoil Hydrating shampoo is een zachte, reinigende shampoo die het haar optimaal hydrateert, en geschikt is voor ieder haartype. Dus ook voor de curly girls onder ons, deze shampoo is echt top! Wil je het liefst dagelijks, of om de dag je haar wassen? Dan is dit een geschikte shampoo, omdat hij zacht is en goed blijft hydrateren. Net zoals alle andere producten van Moroccanoil, ruikt deze shampoo echt heerlijk! Zeker een must-try!

Haarverzorging bestellen bij JohnBeerens.com?

Heb jij het idee dat er een laagje om je haar heen zit, die je zelfs na het wassen nog voelt? Waarschijnlijk heb je dan build-up in je haar. Build-up uit het haar verwijderen, is helaas niet altijd mogelijk met iedere shampoo. Het gebruik van een clarifying shampoo is hierbij een must! Daarnaast is het gebruiken van de juiste producten van goede kwaliteit ook nodig als je build-up wilt voorkomen. Bij JohnBeerens.com bestel je producten van goede kwaliteit van merken zoals Moroccanoil en Olaplex.

Heb je vragen of opmerkingen? Laat deze achter in de comments en wij komen snel bij je terug.

Product wordt toegevoegd aan jouw winkelmandje