29 Jul. 2020

De magie van zilvershampoo: tips & tricks

We hebben er bijna zeker allemaal over gehoord: de bekende zilvershampoo! Maar waarom wordt deze shampoo zo vaak benoemd en aangeraden door de kapper?  En waarom is de magische shampoo zo’n trend geworden de afgelopen jaren. In dit blogartikel gaan we meer vertellen over de zilvershampoo, het gebruik, het nut, de oorsprong en de beste tips en tricks om er het beste uit je lokken mee te halen. Na het lezen van het blog, krijgt deze shampoo zeker een speciaal plekje in jouw badkamerkast!

Deel dit artikel:

Alles wat je moet weten over zilvershampoo!

Wat is zilvershampoo?

Als je blond bent of je haar hebt laten blonderen, dan heb je vast wel een keer van jouw kapper te horen gekregen: “Gebruik zilvershampoo voor een mooier behoud van de blonde/grijze lokken”. Ook de grijsharigen onder ons vergeten we niet, ook voor deze doelgroep kan zilvershampoo veel betekenen. Zilvershampoo is een blauw/paarse shampoo die geelpigmenten uit het haar haalt. De shampoo gaat ook onder de naam yellow shampoo, blue shampoo, anti-geel shampoo, purple shampoo of toning shampoo. Nu de zon zich steeds vaker laat zien, moeten we de blonde/grijze lokken extra goed gaan verzorgen! Je wilt natuurlijk niet met een rare gele gloed in je haar rondlopen.

Paarse shampoo

Gelukkig bestaat deze blauw/paarse shampoo! Nu vraag je je waarschijnlijk af waarom de shampoo blauwig/paarsig is. Als je een blikje werpt op de onderstaande kleurenwiel, zie je dat geel tegenover paars staat. Tegenovergestelde kleuren op de wiel neutraliseren elkaar, dus als jouw haar een groene gloed zou hebben zou dit in principe met rode pigmenten verbeterd kunnen worden, omdat dit tegenovergestelde kleuren zijn.

Uit welke ingrediënten bestaat zilvershampoo?

Zilvershampoo bestaat meestal uit de volgende ingrediënten: kleurpigmenten, sulfaten om het haar te reinigen en als er nog ruimte in de fles is worden er ook verzorgende ingrediënten (o.a. proteïne en provitamine B5) toegevoegd. Maar dit is zeker niet altijd het geval. Daarom kan het haar na gebruik, droog en stug aanvoelen.

Bestaat zilvershampoo al lang?

Begin jaren ’90 begon zilvershampoo pas echt populair te worden. Zilvershampoo werd vroeger vooral gebruikt door oudere mensen met grijs haar. Ook toen liepen ze niet graag met een rare gele gloed in de haarlokken. Deze ongewenste gloed kwam vaker voor vroeger omdat er meer binnen gerookt werd, dit had duidelijk geen positieve gevolgen voor het haar. De zilvershampoo werd dus gebruikt om de grijze lokken weer op te frissen. Een paarse gloed kwam in die tijd ook vaker voor omdat de shampoo iets te lang introk.

Hoe gebruikten ze zilvershampoo vroeger?

In die tijd was de manier waarop de shampoo gebruikt werd nog niet iets om trots op zijn. Kappers en shampoogebruikers wisten nog niet zo goed hoe ze de shampoo moesten doseren of hoe lang ze het moesten laten intrekken in het haar met als gevolg dat ze er soms met paars haar bij liepen. Tegenwoordig wordt de zilvershampoo vooral gebruikt onder de blondines onder ons om de kleur mooi te behouden.

Voor welke haarkleur is zilvershampoo geschikt?

Heb jij blonde/grijze lokken of heb je ze blond/grijs laten verven en merk je dat je nu een soort van gele/ koperkleurige gloed hebt, dan is zilvershampoo meant for you!

 • Geelblond geverfd haar: zilvershampoo vermindert het gele, benadrukt het blonde haar
 • Roodblond: Op roodblond haar heet zilvershampoo niet het gewenste effect
 • Witblond geverfd haar (geblondeerd haar): Zilvershampoo kan hier een diep effect hebben, soms kan het haar zelfs blauwig worden. Mocht dit gebeuren, no worries! Na een paar wasbeurten gaat het er weer uit.
 • Natuurlijk grijs haar: Op natuurlijk grijs haar kan zilvershampoo een mooi effect hebben door de gele gloed weg te houden. Ook geeft het de grijze tint een mooie boost.

Hoe gebruik je zilvershampoo?

Je hebt na wat research de zilvershampoo (hieronder een vergelijking van verschillende zilvershampoos die wij aanraden) die bij jou past gevonden en gekocht en nu wil je het middeltje natuurlijk zo effectief mogelijk gebruiken. Wij geven je hier wat tips mee, zodat jij het maximale uit jouw shampoo en lokken haalt

 • Gebruik handschoenen om paarse/blauwe vlekken te voorkomen op de handen, maak het haar goed nat.
 • Breng de shampoo aan en masseer door heel het haar heen. Laat 1 á 3 minuten inwerken (kijk wat er op de fles staat). Als je het te lang laat inwerken, is de kans groot dat er een paarse gloed in het haar komt.
 • Spoel de zilvershampoo goed uit het haar. Zorg ervoor dat er geen shampooresten in het haar achterblijven.
 • Na gebruik van zilvershampoo kan het haar vaak droog en stug aanvoelen daarom wordt aangeraden om een verzorgende conditioner en haarmasker te gebruiken, zodat je lokken weer lekker zacht aanvoelen.

*Mocht je haar toch ongewenst een paarse gloed aan de zilvershampoo hebben overgehouden -geen paniek- na 1 of 2 wasbeurten krijg je het er weer uit.

Hoe vaak haar wassen met zilvershampoo?

De frequentie van het gebruik is per persoon anders. Is het doel om jouw haarlokken bijvoorbeeld van een grijze tint te voorzien, dan raden we aan het haar 2 á 3 keer per week te wassen met zilvershampoo. Is jouw doel om alleen maar de warme gloed te neutraliseren dan hoef je het haar maar 1x per week te wassen met de shampoo. Het is dus een kwestie van testen en kijken wat het beste werkt voor jouw haar.

Wat zijn andere benamingen voor zilvershampoo?

Er zijn verschillende namen voor deze paarse shampoo:

  • No yellow shampoo
  • Paarse Shampoo
  • Anti yellow Shampoo
  • Blauwe shampoo
  • Violet shampoo
  • Anti geel shampoo
  • Purple shampoo

BEKIJK HIER ONZE ZILVERSHAMPOOS

Zilver haarspoeling en -maskers

We hebben het de hele tijd over zilvershampoo, maar er bestaan ook andere haarmiddelen die je goed kunt combineren met de zilvershampoos. Hier hebben we een selectie voor jou gedaan zodat het effect van de paarse shampoo nog langer in werking blijft.

 • Schwarzkopf Professional Beautifying Silver Spray: Schwarzkopf Professional Beautifying Silver Spray is een leave-in spray speciaal voor zilver en wit matuur haar. De paarse pigmenten in de spray neutraliseren ongewenste geeltinten in het haar. Schwarzkopf Professional Beautifying Silver Spray bevat het Co-enzyme Q10+ en Pearl Extract. Deze combinatie zorgt ervoor dat de keratineproductie van het haar wordt gestimuleerd en heeft daarnaast een verjongende werking. De spray is voor 70 tot 100% wit haar.
 • Maria Nila Palett Colour Refresh HaarmaskerMaria Nila Palett Colour Refresh is een verzorgend masker die de haarkleur eenvoudig en snel weet op te frissen. Daarnaast is het mogelijk om een nieuwe kleur aan te brengen, dit hangt af van de gekozen inwerktijd. De kleurpigmenten zijn al ontwikkeld, hiervoor hoeft niets toegevoegd te worden. Het masker bevat Colour Guard Complex waardoor het haar wordt verzorgd en beschermd. Maria Nila Palett Colour Refresh is verkrijgbaar in 16 kleuropfrissers, waardoor het geschikt is voor verschillende haarkleuren. Het masker is 100% plantaardig en is vrij van sulfaten en parabenen.
 • Maria Nila Palett Sheer Silver Conditioner: Maria Nila Palett Sheer Silver Conditioner is een conditioner voor blond, grijs en zilvergrijs haar die voor 100% uit natuurlijke producten bestaat. Deze conditioner bevat violet pigmenten en bramen extracten die vergeling, verkleuring en grauwheid in het haar behandelen. Maria Nila Palett Sheer Silver Conditioner brengt glans en stevigheid aan de haarstructuur. Colour Guard Complex beschermt het haar en vermindert kleurverlies dat in verband staat met wassen, warmte, styling, UV-stralen en contact met zuurstof. Deze conditioner is vrij van sulfaten en parabenen.
 • Schwarzkopf Bonacure Excellium Silver Spray 100ml: Schwarzkopf Bonacure Excellium Silver Spray is speciaal ontwikkeld voor zilver en wit haar. In zilver en wit haar kan namelijk na verloop van tijd een ongewenste gele gloed verschijnen. De producten uit de Schwarzkopf Excellium Silver lijn zijn speciaal ontwikkeld om deze gele gloed te neutraliseren. Het haar krijgt een prachtige koele kleur die lang behouden blijft. Daarnaast geeft de Schwarzkopf Bonacure Excellium Steel Spray het haar een prachtige glans én bescherming tegen Uv-stralen.

Favoriete zilvershampoos

Zoals al eerder benoemd werd, verschilt  het per haarkleur/-soort welke zilvershampoo het gewenste resultaat oplevert. Maar wij willen jou natuurlijk helpen door de favoriete zilvershampoos naar voren te brengen!

  • Fanola No Yellow Shampoo: De Fanola No Yellow Shampoo is een gewilde zilvershampoo. De shampoogebruikers zeggen dat dit product echt doet wat hij moet doen, voornamelijk het weghalen van de gele/warme gloed in het haar en het behouden van de tint die ze voor ogen hebben. Dit komt waarschijnlijk door de intense paarse pigmenten in de shampoo.
  • Waterclouds Violet Zilver: Ook deze zilvershampoo behoort tot de favorieten. Volgens de mensen die dit product hebben uitgeprobeerd, zorgt deze shampoo voor een goede hydratatie en voelt het haar in tegenstelling tot andere zilvershampoos, glad en zacht aan. Dit is ook niet gek aangezien de shampoo Sea Lavender en Provitamine 5 bevat. Sea Lavender kalmeert het haar en haalt statische elektriciteit weg en Provitamine 5 beschermt het haar tegen uitdroging. Deze shampoo is ook parabenen- en alcoholvrij.
  • Fudge Clean Blonde Shampoo: Deze shampoo hoort ook bij de geprefereerde zilvershampoos. De zilvershampoo blijkt heel effectief te zijn in het behoud van de gewenste kleur. Ook wordt gezegd dat er niet veel shampoo nodig is, voor het gewilde resultaat. In dit product zit Guarana. Dit nootachtig zaadje zorgt ervoor dat jouw haar sterker wordt.
  • Indola Innova Color Silver Shampoo: Indola Innova Color Silver Shampoo verfrist en reinigt wit, grijs of lichtblond haar. De shampoo bevat een speciaal verzorgend ingrediënt waardoor de haarstructuur beschermd wordt. Indola Innova Color Silver Shampoo verwijdert geelachtige tinten uit het haar en voorziet het haar van een prachtige glans. De blauw- en violetpigmenten in Indola Innova Color SIlver Shampoo zorgen ervoor dat de zilveren tint in wit en grijs haar meer naar voren komt.
  • VIBA Anti Yellow ShampooVIBA Anti Yellow Shampoo verwijdert ongewenste gele tonen uit het haar en maakt het prachtig koel door middel van paars-blauwe pigmenten. De verzorgende antioxidanten in combinatie met Aloë Vera zorgen ervoor dat het haar een prachtige glans krijgt en de haarkleur levendig wordt.
  • SachaJuan Silver ShampooSachaJuan Silver Shampoo zorgt ervoor dat gele en gouden tonen worden geneutraliseerd. In deze shampoo zitten pigmenten die het haar volume geven met een diepe glans. SachaJuan Silver Shampoo heeft een UV-bescherming, waardoor het haar beschermd is tegen invloeden van buitenaf. Daarnaarst beschikt de shampoo over de Ocean Silk- technology, dit hydratereert en stabiliseert het haar.
  • Redken Color Extend Blondage ShampooRedken Color Extend Blondage Shampoo is een ideale zilvershampoo om ongewenste tinten uit blond haar te krijgen. Ultra violet pigmenten in de shampoo helpen de blonde kleur behouden en voorkomen ongewenste geeltinten. Het Triple Acid Protein complex versterkt en verheldert het haar. Daarnaast maakt de Redken Color Extend Blondage Shampoo het haar heerlijk glad. 

Zilvershampoo kopen bij JohnBeerens.com?

Tot slot willen we adviseren om bij twijfel over jouw haar en de opgelopen gloed of het behouden van de blonde/grijze kleur, altijd een professional te benaderen voor het juiste advies en plan van aanpak. Uiteindelijk willen de meeste van ons niet met een regenboogcoupe rondlopen ;-). Voor ons uitgebreid assortiment aan zilvershampoos kun je terecht op onze zilvershampoo pagina. Succes!

Product wordt toegevoegd aan je winkelmandje