02 Jan. 2023

Do's en dont's voor het wassen van je haar op de juiste manier

5 veel gemaakte ‘’haar was’’ fouten die je vast wel herkent (en zelf misschien ook maakt). Ja, misschien was je je haar al die tijd al wel verkeerd.. Was je je haar altijd al op dezelfde manier? Is dit eigenlijk wel de juiste manier? Ik dacht altijd dat het wassen van je haar heel simpel is. Een goede shampoo, conditioner en thats it. Dit is helaas niet helemaal waar.

Deel dit artikel:

5 veel gemaakte ‘’haar was’’ fouten die je vast wel herkent (en zelf misschien ook maakt)

Er bestaat dus wel degelijk een manier om je haar verkeerd te wassen. Ongelooflijk dat iets wat zo simpel lijkt, misschien wel veel kwaad kan doen tegen je haar. Als je je haar op de verkeerde manier wast kan dit wel leiden tot bijvoorbeeld hoofdhuidinfecties, haarbreuk en uitdroging. Het is nooit te laat om je gewoontes aan te passen, dus wees niet getreurd, het is helemaal niet ingewikkeld om je haar op de juiste manier te wassen. Lees onze beste tips en trucs die je in je wasroutine moet opnemen voor gezonde lokken. We zetten de do’s & don’t voor je op een rijtje.

Do: niet te vaak wisselen van haarproducten

Om de gezondheid van je haar te behouden, kun je het beste dezelfde producten gebruiken in je huidige haarroutine. Het is niet nodig om zomaar producten te vervangen. Dit kan ervoor zorgen dat je hoofdhuid nog meer belast wordt. Sommige haarverzorgingsmerken zullen nog meer producten aanbieden, maar wat niet kapot is, hoeft ook niet gemaakt te worden. Probeer het dus te houden bij de producten waarvan jij weet dat die goed doen voor je haar.

Don’t: je haar in te heet water wassen

Het is misschien niet het leukste nieuws, want wat is er heerlijker dan een lekkere warme douche, helaas is dit niet goed voor je haar. Het beste is om je haar uit te spoelen met lauw water. Te hoge tempraturen leggen je haarschubben bloot en kunnen je lokken beschadigen en de wortels verzwakken, wat gevoeligheid van de hoofdhuid veroorzaakt. Daarnaast is de kans op pluizend haar ook veel groter als je met te warm water je haar uitspoelt. Die warme douche kan zeker nog wel, maar vermijd dan wel je haar onder de te warme kraan.

Do: gebruik eerst conditioner

Dit klinkt misschien gek, maar volgens iedereen op TikTok is dit dus veel beter voor je haar, namelijk de ‘’omgekeerde haarwasmethode’’. Conditioner is namelijk zwaarder en kan het haar verzwaren. Door daarna je shampoo te gebruiken voeg je meer hydratatie toe aan je haar. Het hangt wel af van de huidige staat van je haar en de textuur, maar misschien leuk om een keertje te proberen en te zien wat voor effect het heeft op je haar.

Don’t: te vaak het haar wassen

Sommige mensen vinden het fijn om iedere dat hun haar te wassen. Je hoeft je haar niet dagelijks te wassen om het schoon te houden. Shampoo bevat sporten van sulfaten en sulfaten kunnen het haar ontdoen van de natuurlijke oliën. Was jij het liefst iedere dag je haar? Probeer het af te bouwen, eerst om de dag, vervolgens om de 2 dagen en zo steeds een dagje langer uitstellen. Dit is beter voor je haar en je zult zien dat je haar ook langer mee gaat.

Don’t: je haar drogen met een handdoek

Dit klinkt misschien gek, maar het is beter om te stoppen met het drogen van je haar met een handdoek. Je haar drogen met een handdoek veroorzaakt breekbaar en pluizig haar. Als je je haar afdroogt na het wassen, gebruik dan liever een oud t-shirt en dep je haar zachtjes droog. Handdoeken absorberen de warmte van je haar en maken het broos en droog. Leer jezelf aan dat je gewoon een oud t-shirt in de badkamer hebt liggen waarmee je je haar kunt afdrogen.    

Ben je tevreden over je huidige haarwasroutine en heb je geen last van je hoofdhuid of andere dingetjes, houd dan je routine gewoon aan! Als je op zoek bent naar verandering, of is je haar snel droog en pluizend, kijk dan is of je misschien iets hebt aan deze tips!

Liefs!

Product wordt toegevoegd aan jouw winkelmandje