05 Nov. 2019

Droog haar, hoe los je dit op? (gastblogger Lies Helsloot)

Droog haar is één van de grootste haarproblemen waarmee vrouwen rondlopen. Haarexpert Lies Helsloot vertelt je graag, hoe je dit probleem het best kan aanpakken en oplossen. Wie wil er nu niet mooi, glanzend, vol en goed gevoed haar? Lees in dit blogartikel hoe je droog haar weer gezond krijgt. 

Deel dit artikel:

Droog haar, zo pak je het aan

Hoi allemaal. Mijn naam is Lies Helsloot: trotse single mama van Gina (13 jaar), auteur van het boek Het complete boek over haar. In 3 stappen naar gezond haar, blogger op takeyoutime.com en JohnBeerens.com en oprichter van het Belgische haarborstelmerk Delphin & Emerence.

Oorzaken droog haar:

Heb jij te kampen met droog haar dat broos en zonder glans is? Wil je je glanzend en gezond haar waar iedereen jaloers op is, weer terug? Om jouw probleem op te lossen gaan we eerst kijken naar de mogelijke oorzaken van droog haar. Er zijn immers heel wat mogelijke verklaringen voor dat kopje droge lokken. Ik bespreek er hier enkele:

  • Het gebruik van onaangepaste haarproducten die niet de juiste match zijn met jouw haartype: droog haar vereist voedende, hydraterende producten en shampoos zonder sulfaten die de haren te agressief gaan wassen
  • Te vaak je haren drogen met een verkeerd type haardroger of stijltang die door te warme, droge lucht de haren en hoofdhuid uitdroogt
  • Borstelen met een haarborstel van lage kwaliteit
  • Je voedingspatroon bevat niet de juiste nutriënten om je haren van binnenuit te voeden
  • Je hormonen zijn uit balans
  • Zwemmen in zout- of chloorwater
  • Te veel zon, wind en strand

Tips droog haar

Tip 1: voeding voor je haar

Haar is eigenlijk “dood” materiaal maar het haargroeiproces is dat helemaal niet. Het is een heel actief proces dat veel energie behoeft vanuit je voeding. Ik kan het maar blijven herhalen maar je haar weerspiegelt voor een groot deel wat je eet of niet eet. Eén van de voedingstekorten die kan leiden tot droog haar kan een gebrek aan proteïne zijn, één van de bouwstoffen van je haar. Proteïne is een essentieel nutriënt voor alle organen en het heeft een grote impact op de aanmaak van keratine, een vorm van proteïne waaruit je haar is opgebouwd. Zonder voldoende keratine wordt je haar zwak en groeit het trager. Zelf at ik veels te lang weinig proteïnes wat één van de oorzaken was van mijn haarverlies.

Zorg er dus voor dat je dagelijks een gezonde portie proteine neemt. Ik verleen daarbij de voorkeur aan vette vis (ook nog rijk aan omega 3), mager vlees, gevogelte en Griekse yoghurt. Je kan ook kiezen om een proteïnedrankje te drinken maar in principe heb je dat niet nodig bij een gezond voedingspatroon. Wie echter zware arbeid verricht, veel sport, op dieet is of 55+ is, kan er wel baat bij hebben. Daarnaast zijn omega 3, een multivitamine en silicium nutritionele toppers om je haren van binnenuit sterk te maken. Tot slot: hydrateren! Drink veel water en kruidenthee om je lichaam, huid en haren te hydrateren. Vermijd te vaak alcohol drinken en beperk het gebruik van koffie.

Tip 2: 100 borstelstreken per dag

Zo vaak over het hoofd gezien maar je haren elke dag een grondige borstelbeurt geven met een haarborstel van hoge kwaliteit is zoo belangrijk! Je hoofdhuid bevat immers talgkliertjes die zich aan de basis van de haarfollikels (de “wortels” van je haren) bevinden en die produceren sebum ofwel talg. Dit sebum is je eigen homemade, totally natural conditioner die je haren voedt. Enkel een haarborstel met natuurlijke haren van topkwaliteit heeft de eigenschap om dat sebum gelijkmatig over de haarlengtes te verdelen zodat je lokken mooi gevoed en glanzend zijn. Het sebum legt een natuurlijk beschermend laagje over je haren heen en behoedt ze voor uitdrogen. Kunststofborstels of borstels met haren van lage kwaliteit of die niet optimaal in het borstelkussen geplaatst zijn, kunnen dat niet. Extra tip: zijn je haren erg vet en dringend toe aan een wasbeurt? Wacht dan, als je kan, tot morgenvroeg. Borstel je haren goed door zodat het teveel aan talg ’s nachts zijn werk kan doen om zowel je hoofdhuid als haren een nachtkuurtje te geven.

Tip 3: Natuurlijke verzorging met olie

Mijn favoriete huismiddeltje is al van kinds af aan het gebruik van olie. Die legt een extra laagje bescherming op je haren waardoor ze minder snel uitdrogen. Zelf gebruik ik dagelijks olie in mijn haarroutine. Er zijn immers verschillende manieren om olie toe te passen. Elke ochtend één of meerdere druppeltjes van een zogenaamde “droge” olie tussen de handpalmen verdelen en over de haarlengtes strijken is dé manier om minder pluis en meer glans te krijgen en je haren te beschermen tegen uitdroging.

’s Avonds genieten je haren extra van een oliemasker. Gebruik daarvoor een royale hoeveelheid olie en kam die door je haren. Laat dit enkele uren of bij voorkeur een nacht inwerken voor het beste resultaat. Leg in het laatste geval wel een handdoek op je hoofdkussen. Kies altijd voor verzorgende oliën van hoge kwaliteit zoals de Waterclouds arganolie, rijk aan de bijzondere arganolie of basisoliën zoals jojoba, abrikozen of castorolie. Kies altijd voor producten die een hoge concentratie aan echte olie bevatten.

Shop hier de beste haarolie

Tip 4: Je haren beter drogen

Mijn voorkeur gaat altijd uit naar het natuurlijk laten drogen van je haren. Maar ja, er zijn ook wel dagen dat ik toch liever met een meer gestyled kopje naar buiten kom. En dan gebruik ik wel een haardroger of stijltang. Om te vermijden dat de warme, droge lucht je haren gaat uitdrogen zijn er wel enkele belangrijke tips:

  • Bescherm je haren vooraf met olie of een aangepast heat protection product
  • Begin niet te föhnen op kletsnat haar maar draai het eerst in een handdoek en laat het even natuurlijk drogen vooraleer je met de droger aan de slag gaat.
  • Kies voor een kwaliteitshaardroger die je haren in alle zachtheid droogt en met ionische werking…

Tip 5: maak je haar weerbestendig

Het weer en je omgeving kunnen er ook voor zorgen dat je haren erg droog worden. Bescherm ze dan ook. Ga je zwemmen? Bescherm je haren dan vooraf met een laagje olie en was ze nadien met een zachte, voedende shampoo zonder sulfaten. Even een dagje aan het strand? Gebruik eveneens olie en bescherm je haren en vooral je tere hoofdhuid met een leuke sjaal of hoed. Je hoofdhuid kan heel makkelijk verbranden en daardoor kunnen de haarfollikels beschadigd raken waardoor er mogelijk onherstelbare schade kan berokkend worden. Zit je vaak in gebouwen met airconditioning? Zorg dan voor voedende haarproducten en bescherm ze met een aangepast productje. Ook je huid heeft te lijden onder die droge lucht dus bescherm die ook!

Wil je je droge coupe verwennen met een voedende haarolie? Kijk op onze beauty webshop welke haarolie het best bij je past en loop nooit meer met droge haarlokken rond!

Product wordt toegevoegd aan je winkelmandje