13 Sep. 2019

Haaruitval, de oorzaak en de oplossing [tips van haarexpert Lies Helsloot]

Haaruitval bij vrouwen kan een waarschuwingssignaal van het lichaam zijn. Wat moet je dan doen? In deze blog van onze gastblogger Lies Helsloot lees je meer over symptomen, oorzaken en de behandeling van haarverlies.

Deel dit artikel:

De oplossing voor haaruitval

Lies Helsloot is trotse single mama van Gina (13 jaar), auteur van het boek “Het complete boek over haar. In 3 stappen naar gezond haar”, blogger op takeyoutime.com en (gastblogger) bij JohnBeerens.com. Verder is de onderneemster founder van het Belgische haarborstelmerk Delphin & Emerence.In deze blog gaat ze meer vertellen over haaruitval, een verschijnsel dat heel wat meer vrouwen treft dan je denkt! Ze had er zelf mee te kampen in de jaren na de zwangerschap van haar dochter. Ze stond altijd bekend als “het meisje met het mooie, lange haar”. En ineens ging ze naar een kop haar die ze liever de hele dag onder een hoed verstopte. Ze verloor zo’n 30 procent van haar haar en ook de structuur zag er niet uit. Ze vond het vreselijk en voelde zichzelf lelijk, onzeker en ik zat helemaal niet goed in haar vel. Als hands-on lady die altijd wel voor alles een oplossing vindt, moest en zou ze een oplossing bedenken om haar mooie haren terug te krijgen. Tijdens haar zoektocht naar dé oplossing voor haaruitval, ontmoette ze ook vele andere lotgenoten die met dezelfde symptomen te maken hadden. Tijdens haar onderzoek leerde ze ontzettend veel over haarverlies en dit deelt ze graag met jullie in deze blog.

Haaruitval, een boodschap van je haar

Een gezond persoon verliest per dag zo’n 50 à 100 haren. Dat lijkt veel maar is normaal. Wanneer je echter vaststelt dat je opeens meer haren verliest dan anders. En je bij het borstelen of haren wassen, merkt dat je borstel of doucheputje goed vol zit, dan stuurt jouw lichaam jou een boodschap die je niet mag negeren! Je haar is een belangrijke boodschapper om je te informeren over jouw fysieke en mentale welzijn. Om die boodschap te begrijpen is het belangrijk om eens dieper in te gaan op de verschillende oorzaken van haarverlies: hormonale schommelingen, stress, stoornissen van het immuunsysteem of voedingstekorten.

Voeding voor je haar

Een belangrijk hoofdstuk in mijn boek gaat over het belang van gezonde voeding die de nodige voedingstoffen biedt om gezond en sterk haar te groeien. Indien je bijvoorbeeld een tekort hebt aan ijzer, vitamine B, silicium, zink of omega 3 dan gaat je haar trager groeien en is het minder sterk en glanzend. Als die tekorten niet aangepakt worden dan kan dit uiteindelijk leiden tot (ernstig) haarverlies.

Vandaar dat ik zo hamer op het belang van een uitgebalanceerd voedingsplan met voldoende proteïnes en alle nodige mineralen en vitamines. Jouw dagelijkse voeding is altijd dé basis als we gezond haar willen krijgen en behouden. In onze drukke wereld en gezien het feit dat onze westerse voeding niet altijd alles bevat, ben ik een enorme voorstander van het nemen van de juiste voedingssupplementen. Zelf neem ik dagelijks een breedspectrum multi-vitamine. Een goed merk daarin is bijvoorbeeld Beauty Bear Hair. Indien je een supplementatieplan op maat wenst dan is het altijd een aanrader eens langs te gaan bij een (orthomoleculaire) arts die via een grondige bloedanalyse kan nagaan welke stoffen jij nodig hebt en die uiteraard ook andere gezondheidsproblemen kan uitsluiten. Indien je met zijn of haar advies maar niet beter wordt, wees dan niet tevreden met het resultaat en ga voor een tweede of derde opinie net zoals ik destijds gedaan heb toen mijn haarproblemen begonnen. Laat je vooral niet wijsmaken dat je deze fase maar even moet uitzitten en dat het normaal is… bij mij was dat “normaal” zo’n 3 jaar en dit vond ik nu eens niet normaal meer. Jij bent belangrijk en jij verdient het om gezond en gelukkig te zijn!

Haarverlies en de rol van hormonen 

Heb jij soms ook het gevoel dat de hormonen het vaak van jou overnemen? Alsof je lichaam overgenomen wordt door één of ander buitenaards wezen? Wij vrouwen maken gedurende ons hele leven verschillende hormonale veranderingsprocessen door: (pre-)puberteit, zwangerschap, je maandelijkse cyclus en (peri-)menopauze. Iedere keer opnieuw is ons lichaam op zoek naar balans. Waarschijnlijk zijn we daarom zo goed in het dagelijkse jongleren met carrière, gezin, vrije tijd en the list may go on. Voor iets moet het goed zijn he?;-)

Voor de rest is het vaak maar niks: we zitten op een rollercoaster van symptomen, zoals gewichtstoename, vochtretentie, vermoeidheid, emotionele buien, pijnlijke borsten et cetera. Het vrouwelijk lichaam is echter voorzien op het steeds vinden van die balans maar indien dat opeens niet zo is dan kan haarverlies één van de gevolgen hiervan zijn. Praat met je dokter, je gynaecoloog of ga eens langs bij een arts met holistische benadering. Ook jouw voeding en stress spelen een rol bij het vinden van hormonale balans en dienen dus zeker bekeken te worden.

Haaruitval door verkeerde haarbehandeling

Ja, ook het verkeerd behandelen van je haar kan haaruitval veroorzaken. Ik zie het zo vaak en krijg zoveel mailtjes uit verschillende landen met foto’s en getuigenissen van vrouwen die door een verkeerde behandeling een ernstig beschadigde hoofdhuid en zelfs haaruitval overhouden. Ik bespreek hier kort de meest voorkomende (vanuit mijn ervaring met lezers) schadelijke keuzes die je kan maken voor je haar:

  • Te strakke haarkapsels zoals knotjes, vlechten of staartjes. Wanneer je haren zo strak worden opgestoken komt er te veel spanning te staan op de haarwortels en de haarlengtes wat op de lange duur haaruitval of haarbreuk kan veroorzaken. Dit kan geen kwaad voor dat leuke kapsel op een feestje maar wordt wel problematisch indien je je haren elke dag zo draagt.
  • Agressieve haarbehandelingen met chemicaliën: bijvoorbeeld te vaak (ont-)kleuren, het gebruik van relaxers of te zware extensions. Vooral bij dames die te vaak hun haar latenrelaxen, zie ik ernstige schade aan de hoofdhuid. De hoofdhuid is de “grond” van waaruit de haarfollikels het haar laten groeien. Die “grond” vergiftigen met allerhande prikkende producten is vragen om problemen. Dus kies voor zachtere producten en kies voor minder vaak kleuren bijvoorbeeld.
  • Te agressief borstelen en het gebruik van een haarborstel van goedkope kwaliteit leiden bij dagelijks gebruik tot gebroken, beschadigde haren en een geirriteerde hoofdhuid. Een goede borstel ontwart efficiënt maar in alle zachtheid en is door het gebruik van natuurlijke borstelharen van hoge kwaliteit lief en zacht voor je hoofdhuid. Dit is de basis van de haargroei. Een goede borstel geeft je hoofdhuid ook een zachte, verkwikkende massage die de doorbloeding op de hoofdhuid stimuleert en zuurstof als brandstof geeft voor gezonde haargroei. Slechte haarborstels strippen ook het natuurlijke sebum, een dun laagje beschermend huidvet van je hoofdhuid en haren waardoor ze droog en broos worden. Een goede haarborstel laat dat laagje mooi intact en verspreidt het mooi over de hele haarlengte waardoor je prachtig gezond haar krijgt.

shop hier de beste verzorging voor haaruitval

Haarverlies en stress

Voeding en haarverzorging zijn belangrijke bouwstenen voor gezond haar. Stress speelt een grote rol bij haaruitval. Stress is een ernstige stoorzender en kan heel wat gezondheidsproblemen veroorzaken. De grote boosdoener hier is cortisol, beter bekend als het stresshormoon. Deze stresshormoon heeft een negatieve invloed op verschillende processen in het lichaam. Aangezien we ondertussen allemaal al weten dat stress een major killer is, dan hoeft het ons ook niet te verbazen dat te veel stress een impact heeft op onze gezondheid en onze haarlokken. Het effect van stress op je haar is eigenlijk vrij simpel uit te leggen: heel lang geleden was de aanmaak van de stresshormoon nodig om wanneer er gevaar dreigde, bijvoorbeeld dat wilde beest dat je aanviel tijdens de jacht, op tijd weg te kunnen vluchten. Bij die vluchtreactie kiest het lichaam ervoor om enkel energie te sturen naar de hoogstnoodzakelijke lichaamsfuncties, zoals je spieren, zodat je pijlsnel kan weglopen. Het haargroeiproces is vanuit dat oogpunt bekeken duidelijk geen prioriteit, dus wie te lange periodes onder spanning staat kan dat na verloop van tijd gaan merken in tragere haargroei of zelfs haaruitval. Zolang je de oorzaak, stress, niet aanpakt mag je nog zoveel pilletjes en shakes nemen als je wilt, maar het probleem los je zo niet op. Dus mijn boodschap is: take more you time! Neem de tijd voor sport en geestelijke ontspanning, voldoende slaap en ontwikkel een juiste ademhalingsmethode. Je zal niet alleen sterker staan in het leven, maar ook sterker zijn om te zorgen voor wie/wat je lief is: je gezin, je familie, je vrienden, je dream business, je job of je vereniging. En voel je vooral niet schuldig dat je die tijd voor jezelf neemt.

Mocht je naast de genoeg rust die je voor jezelf neemt nog last hebben van haaruitval? Op het moment dat je een hevige periode van stress hebt ervaren, zal je dat vaak pas na 2 of 3 maanden merken aan je haargroei. Het haar wordt dof, dun en uiteindelijk valt het haar uit. Haarvitamines is de ultieme verzorging die je het haar van binnenuit kan bieden. Je haar verzorgen doe je namelijk niet alleen met shampoo’s en conditioners. Hiermee houd je je haar zacht en schoon, maar het is belangrijk dat je je haar ook voedt. Doordat je de werkzame stoffen inneemt in plaats van het alleen op je haar aan te brengen, wordt het haar ultiem verzorgd en gaan er geen stoffen verloren door bijvoorbeeld wind of water. Haarvitamines zorgen ervoor dat je alle vitamines binnenkrijgt die het haar nodig heeft om mooi en gezond te blijven. Als je  bijvoorbeeld OASE Hair Vitamins voor een langere periode inneemt, zul je na 2 of 3 maanden de eerste resultaten zien. Denk hierbij aan: langer en sterker haar, het van binnenuit voeden van het haar, het verbeteren van de algehele gezondheid, verbeteren van de haarsterkte, haaruitval voorkomen en haarbreuk tegengaan.

Product wordt toegevoegd aan jouw winkelmandje