10 Okt. 2021

Haaruitval in de herfst: wat is de oorzaak en wat kun je er aan doen?

De temperatuur daalt en het lijkt wel alsof je haar net zo snel uitvalt als de blaadjes van de bomen. Zowel mannen als vrouwen kunnen veel last hebben van seizoensgebonden haaruitval. Maar wat is de oorzaak en wat kun je eraan doen? In deze blog lees je alles wat je kan doen om haaruitval te voorkomen!

Deel dit artikel:

Last van haaruitval in de herfst: wat is de oorzaak en wat kun je eraan doen?

De temperatuur daalt en het lijkt wel alsof je haar net zo snel uitvalt als de blaadjes van de bomen. Zowel mannen als vrouwen kunnen veel last hebben van seizoensgebonden haaruitval. Maar wat is de oorzaak en wat kun je eraan doen? In deze blog lees je alles wat je kan doen om haaruitval te voorkomen!

Waarom hebben we meer last van haaruitval in de herfst?

Haaruitval is – net als bij dieren – een natuurlijk fenomeen en we hebben er dan ook allemaal wel eens last van. Gemiddeld verliest een mens tot ongeveer 100 haren op een dag. Rond de herfstperiode kan dit aantal toenemen, en zal het je opvallen dat er opeens veel meer haren op je borstel zitten! Toch is seizoensgebonden haaruitval niets om je zorgen over te maken.

Het natuurlijke haargroeiproces bestaat uit drie fasen: de groeifase, de overgangsfase en de rustfase.

Het grootste deel van de haren bevindt zich in de groeifase. Dit is ongeveer 90%. De overige 10% van je haar bevindt zich in de rustfase. In deze fase zal het haar gaan uitvallen. Gedurende de herfst ligt dit percentage hoger, waardoor er dus ook meer haren uit zullen vallen. De oorzaak hiervan is nog niet helemaal duidelijk, maar vanwege de verschillen in de hormoonspiegel wordt er aangenomen dat hormonale veranderingen hier een rol in spelen.

6 tips bij seizoensgebonden haaruitval

  1. Zorg voor een gezond en evenwichtig voedingspatroon

Om de hoeveelheid haaruitval zoveel mogelijk te beperken is het erg belangrijk dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Denk hierbij aan voldoende proteïnen, mineralen, zink en ijzer. Deze ingrediënten vind je bijvoorbeeld terug in vis, zuivel, vlees en soja. Wanneer je deze voedingsstoffen niet voldoende binnenkrijgt kun je kiezen voor supplementen om deze aan te vullen.

  1. Wees lief voor je haar!

Wanneer je veel last hebt van haaruitval is het extra belangrijk om zorgvuldig en voorzichtig met je haar om te gaan. Droog je haar dus niet met een ruwe handdoek, maar dep het droog met bijvoorbeeld een oud t-shirt. Daarnaast is het belangrijk om je haar niet te hard te borstelen. Gebruik bij voorkeur een tangle teezer en borstel je haar zachtjes door. Zo voorkom je extra haaruitval en houd je je haar gezond.

  1. Bescherm je haar en hoofdhuid

Om overmatig haaruitval en haarbeschadiging te voorkomen is het belangrijk je lokken ten alle tijden te beschermen. Vooral wanneer je regelmatig gebruik maakt van hittetools is het erg belangrijk om je haar wat extra verzorging en bescherming te geven. Gebruik daarom altijd een hittebeschermende spray en gebruik de tools op een lage stand. Let op! Niet alleen hitte is schadelijk voor je haar: ook koude, droge lucht kan je haar aantasten. Een muts is hierbij de perfecte oplossing: het biedt bescherming tegen koude lucht en houdt de hoofdhuid heerlijk warm. Bovendien maakt het ook je outfit af ;-).

  1. Voed je haar

Wanneer de temperatuur daalt en de lucht wat droger is, is je haar extra breekbaar en kwetsbaar. Je lokken kunnen dan ook wel wat extra vocht en voeding gebruiken. Wij raden daarom aan om eenmaal per week een voedend haarmasker te gebruiken. Zo krijgt je haar de voeding die het nodig heeft en blijven je lokken beschermd.

  1. Gebruik de juiste verzorgingsproducten

Gedurende de wat koudere maanden kan je haar wel wat extra kracht gebruiken. Wij adviseren je dan ook om zeker tijdens deze maanden te kiezen voor een shampoo die je haar steviger en veerkrachtiger maakt.

  1. Relax!

Een grote boosdoener bij haaruitval is stress. Stress is dus niet alleen slecht voor je gezondheid, ook voor je lokken doet het niet veel goeds. Merk je dat je snel last hebt van stress? Misschien is yoga of meditatie dan iets voor jou. Ook een hoofdhuidmassage doet wonderen! De hormonale balans wordt herstelt en de haargroei bevorderd.

De beste haarverzorgingsproducten bij haaruitval

Kerastase Specifique Bain Prevention

Deze anti-haaruitval shampoo van Kerastase geeft de haarvezels een gezonde boost! Deze shampoo versterkt de haren vanuit de kern, waardoor het haar aanzienlijk zal versterken. Doordat de bloedsomloop wordt geactiveerd, krijgt het haar bovendien zichtbaar meer volume.

Kevin Murphy Young Again Rinse Conditioner

Deze conditioner van Kevin Murphy voorkomt haaruitval en gaat dunner wordend haar tegen. Bovendien hydrateert, beschermt en stimuleert deze conditioner de groeifase van het haar. Na gebruik is de haarkwaliteit verbeterd, zal het haar sneller groeien en voelt het haar dik en verzorgd aan.

Yummygums Hair

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is het erg belangrijk dat je de nodige vitamines binnenkrijgt om de conditie van je haar te versterken en overmatig haaruitval tegen te gaan. Helaas lukt het ons niet altijd om deze essentiële vitamines en mineralen binnen te krijgen via voeding. Om je voedingspatroon aan te vullen met deze stoffen zijn de Yummygums ideaal. Deze heerlijke vitaminegummies bevatten alle belangrijke micronutriënten die de groei van je haar stimuleren.

Kerastase Genesis Masque Reconstituant Haarmasker Tegen Haaruitval

Dit versterkende en verzorgende haarmasker van Kerastase versterkt, hydrateert en herstelt je haar waardoor de algehele conditie van het haar verbeterd wordt. Het haar wordt intensief gevoed wat resulteert in zachter en beter handelbaar haar.

Haarverzorging bestellen bij JohnBeerens.com?

Wat de oorzaak van haaruitval ook is: vervelend is het altijd. Wij van JohnBeerens.com hebben verschillende producten binnen ons assortiment die haaruitval voorkomen en de haargroei stimuleren. Wij adviseren om goed in de gaten te houden hoe lang de periode van haaruitval duurt, en hoe ernstig het is. Wanneer de haaruitval langer dan een aantal weken aanhoudt kun je overwegen om een arts te raadplegen. Ook wanneer er kale plekken zichtbaar worden, heeft haaruitval waarschijnlijk een andere oorzaak en is het belangrijk om een arts te bezoeken.

Producten om haaruitval tegen te gaan

Product wordt toegevoegd aan jouw winkelmandje