24 Jul. 2019

Lang leve de baard! Hoe verzorg je een baard? [5x tips van John]

We kunnen er niet omheen. Steeds meer mannen laten hun baard groeien. Ook onze eigen beauty expert John Beerens, behoort sinds kort tot deze hippe doelgroep. Het laten groeien van een succesvolle baard vereist wel het één en ander aan verzorging. Met baardolie-, wax, -balsem en zelfs -tonic, zie je wellicht door de bomen het bos niet meer. In dit blogartikel geven we de gouden tips om je baard te verzorgen en onderhouden!

Deel dit artikel:

Baardverzorging

Baarden zijn helemaal in nu! De markt op het gebied van baardverzorgingsproducten is de laatste tijd enorm gegroeit. We helpen je graag de juiste keuze te maken, zodat ook jij met een gezonde en glanzende baard rondloopt. Tig mannen geven het groeien van een baard op, omdat ze last krijgen van irritaties, droge huid, schilfers, gespleten haren en soms onhygiënische taferelen. Maar no worries met de juiste baardroutine en -producten voorkom je dit!

Waarom is de verzorging van een baard belangrijk?

Veel mensen denken dat het laten groeien van een baard vanzelfsprekend gaat. Niets is minder waar! Het begint wel met het laten groeien van de baard. Maar de verzorging vanaf het moment dat je voor een baard besluit te gaan, is net zo belangrijk. Je wilt tijdens je baardavontuur uiteindelijk niet met haartjes lopen die naar alle kanten steken of een baard met een bodem vol rode pukkels/stoppels. Gelukkig kun je dit voorkomen door baardolie, -shampoo, -wax en nog veel andere baardproducten te gebruiken tijdens je dagelijkse baardritueel voordat je de deur uit gaat. Lees in deze blog hoe je het beste uit je baard haalt met de juiste verzorging.

Verzorg je baard met de baardverzorging van John Beerens

Hoe verzorg je de baard?

Wassen

En nu komt de hamvraag. Hoe verzorg je de baard die op zoek is naar de beste versie van zichzelf? Wij gaan het je vertellen. Je wast jezelf, je wast je haar en zo hoort ook de baard gewassen te worden. Zo houd je de hygiëne van een baard op peil. Je gaat ook niet de deur uit zonder jezelf te wassen, toch? Dus ook de baard moet als een zelfstandig zaakje behandeld worden. Het wassen van het haar op je hoofd is niet gezond. Je verliest zo natuurlijke oliën die belangrijk zijn voor het beschermen van je hoofdhuid en het haar. Idem dito geldt voor de baard (maximaal 2x per week). Was deze niet te vaak, zodat je de glans en zachtheid van de baardhaartjes niet verliest. Gebruik hiervoor een milde baardzeep of -shampoo.

Exfoliëren

Het ene seizoen is het warm, dan weer koud, dan weer regen. You know the drill! Deze temperatuurwisselingen eisen ook op de baardhuid haar tol. Dit kan zich uiten in de vorm van roos, schilfers of een geïrriteerde huid. Om dit te voorkomen kun je het best af en toe exfoliëren met een gezichtsscrub of een gezichtsborstel. Exfoliëren hoeft niet vaak, zodat je de voedende functie van de baardolie en -balsem niet verstoort.

Kammen

Het kammen van de baardhaartjes stimuleert de bloedcirculatie. Een goede doorbloeding bevordert de groei van het haar. Ook helpt het kammen van de baard met het verspreiden van de (natuurlijke) oliën in de baard.

Voeden

Voed en hydrateer de baard en de onderliggende huid met een baardolie of -balsem. Gebruik naast de baardolie en -balsem, ook een hydraterende gezichtcrème. Net zoals het haar op je hoofd, hebben de baardhaartjes ook behoefte aan voeding. Breng dagelijks de baardolie en gezichtcrème aan.

Trimmen

Het trimmen van je gezichtsbeharing zorgt ervoor dat deze voller gaat groeien. Sommige haartjes groeien snel en andere haartjes hebben weer maanden nodig om een bepaalde lengte te bereiken. Door de baard te trimmen, zorg je ervoor dat alle baardhaartjes op één lengte zijn. Als alle baardhaartjes op één lengte zijn, ziet de baard er ook verzorgder uit. Mocht je jezelf niet vertrouwen met een trimmer, ga dan naar een barbershop.

shop hier jouw baardverzorging

Producten voor de baardverzorging

Nu de beard dude/ manscaping/ mannelijke verzorging helemaal hip, hot & happening is, weten verschillende merken van verzorgingsproducten hierop in te spelen. Zo heb je een groot assortiment aan baardproducten. Baardzeep, baardshampoo, baardconditioner, aftershave, baardolie en nog veel meer. You name it, they’ve got it! Maar welke baardverzorgingsproducten zijn echt noodzakelijk om je baard on point te houden?

Baardzeep

Was je baard regelmatig met een baardzeep/baardshampoo. Ook de baard wordt vettig en vies. Daarom is het essentieel dat je deze ongeveer twee keer per week wast. Gebruik hiervoor een baardshampoo en niet de shampoo die je voor het haar op je hoofd gebruikt. In shampoos voor je coupe zitten vaak veel chemicaliën. Dit kan leiden tot uitdroging van de baardhaartjes en een geïrriteerde huid. Onze mannelijke klanten zijn helemaal fan van de Beard Junk Baardreiniger. Deze is ook verrijkt met vitamine A,C en E en is met haar heerlijke geur echt een nose catcher

Baardbalsem en baardwax

De baardbalsem is simpel gezegd een soort van leave-in conditioner. De baardbalsem hydrateert, verzacht en verzorgt de baard. Baardbalsem wordt ook baardwax genoemd. Hier zit geen verschil in. Het is maar hoe je het zelf wilt noemen. De baardbalsem bevat bijna altijd shea boter. De shea boter zorgt ervoor dat je de baard makkelijk in model kan brengen (houd wel rekening met een minimale hold van een paar uur). In baardwax tref je ook oliën en bijenwas. Deze ingrediënten zorgen ervoor dat je baard optimaal gevoed en gehydrateerd wordt. Zo heb je binnen no-time een gezonde baard! Zorg ervoor dat je de baardbalsem ook op de huid smeert en dus niet alleen maar op de zichtbare haren. En last but not least, gebruik niet te veel baardbalsem. Zo voorkom je dat je er met een vettige baard bij loopt. De Tigi bed head Lion Tamer Beard & Hair balsem is zeer geliefd onder onze beard dudes.

Baardolie

Je baard wordt regelmatig gewassen. Ook al zit er in je baardshampoo/-zeep voedende ingrediënten, voelt de baard na het vaak wassen droog aan. Verwen je baard daarom regelmatig met baardolie. Baardolie zorgt ervoor dat je baardharen altijd glanzen in plaats van dat ze er dof uitzien. Vooral in de beginfase van je baard kan baardolie je beste vriend zijn. Baardolie gaat jeuk en irritaties ook tegen. Let vooral op de hydraterende ingrediënten.

Gebruik baardolie als je:

  • snel een glanzende baard wilt
  • irritatie, jeuk en roos tegen wilt gaan
  • last hebt van droge gezichtsbeharing
  • de huid onder je baard wilt verzorgen

Aftershave

Na het scheren, staan de poriën van de huid meer geopend dan normaal. Aftershave zet je poriën na het scheren weer dicht. Op deze manier voorkomen je irritatie van de huid na het scheren van je gezichtsbeharing. Vroeger kocht je aftershave vooral in lotion vorm. Nu heb je ze in alle vormen, kleuren en geuren. Veel aftershaves worden ook gebruikt als herenparfums. Twee vliegen in één klap! Ga in ieder geval voor een aftershave met zo min (of geen) mogelijk alcohol.

John Beerens' baardritueel [5x baardtips]

Ook onze eigen John Beerens kan zich sinds kort een beard dude noemen. Tijdens een recente vakantie in Miami gaf zijn vrouw Josephine hem de hint om zijn baard te laten groeien. "Josephine vond het wel wat", merkt de beauty expert op. Sinds hij een baard heeft en flink sport, hoort hij vaker van vrienden en familie dat hij er gezond en jong uitziet voor zijn leeftijd (49). "De baard bevalt me, dus voorlopig laat ik deze zitten!" De beauty expert deelt graag zijn baardritueel met je!

  1. Elke dag reinig ik mijn gezicht en baard met de Beard Junk Beard Wash. Een goede reiniging draagt bij aan een gezonde en schone huid.
  2. Dagelijks smeer ik 2 druppeltjes Beard Junk Beard Lubricant Baardolie in. De baardolie zorgt ervoor dat ik een zachte en glanzende baard heb.
  3. Regelmatig trim ik mijn baard met de Moser Chromini 1591 draadloze contour-tondeuse, zodat mijn baard er altijd verzorgt uitziet en de haartjes op één lengte zitten.
  4. Ook style ik mijn baard met baardwax/baardbalsem. Eerst borstel ik het met de Beard Junk Bristle Baardborstel en vervolgens breng ik wat balsem aan. Ik gebruik de Beard Junk Beard Pomade.
  5. Behandel je baard met liefde. Voed, verzorg en reinig!

Conclusie

Geef je baard de juiste verzorging, zodat deze altijd in topconditie verkeert. Zorg dat je een gewoonte maakt van je baardritueel. Verder is het belangrijk dat je kwalitatieve baardverzorgingsproducten gebruikt, niet teveel alcohol en let op voedende ingrediënten. Wil jij voor jezelf, je lover of male bestie onze bestseller Beard Junk Beard Lubricant Baardolie winnen? Het enige wat je moet doen is hieronder in een reactie laten weten waarom je mannen met of zonder baard sexy vindt! Good luck!

Mireille Stokmans
Mannen met 'mooie' baarden zijn sexy, het brengt mannelijkheid met zich mee, en zeg nou zelf, als de baard er af gaat is het net zo'n blote billen gezicht! Met de juiste baard wat bij mannen past kom je een heel eind in de wereld
Reply Aug 05, 2019 07:38
KW
Mijn man heeft een mooie volle baard, zwart met grijze natuurlijke plukjes. Ik vind het super stoer staan en mannelijk. Zonder lijkt hij weer heeel jong. En onze dochter vind het leuk om er mee te spelen haha
Reply Aug 05, 2019 04:45
Robert Koops
Ik verzorg mijn baard net zo goed als een vrouw haar eigen haar. Altijd leuk die aandacht van vrouwen, dat zit wel snor.
Reply Aug 04, 2019 13:30
shade cybulkiewicz
You've got mail ;-)!
Liefs,
Shade Cybulkiewicz (JohnBeerens.com)
Reply Aug 16, 2019 10:58

Product wordt toegevoegd aan je winkelmandje