Bij besteding vanaf €55,- ontvang je gratis Vitavoo haarvitamines cadeau t.w.v. €49,-!
17 Okt. 2022

Hoofdhuidproblemen: wat is de oorzaak en hoe kom je er van af?

Als er iets is wat niet fijn is, dan zijn het wel problemen met je hoofdhuid, helaas hebben we er allemaal wel eens mee te maken. Ken je dat gevoel dat je hoofdhuid jeukt, droog is, schilfers heeft of dat je opeens roos hebt? Allerlei soorten externe oorzaken kunnen effect hebben op je hoofdhuid, denk hierbij aan verandering van de temperatuur of seizoen, slechte voeding, roken, geneesmiddelen of verkeerde/agressieve shampoos. In deze blog vertellen wij je alles wat je moet weten om afscheid te nemen van die vervelende hoofdhuidproblemen, inclusief de fijnste producten die hierbij gaan helpen!

Deel dit artikel:

Droge hoofdhuid, schilfers, jeuk, roos.. Welke hoofdhuidproblemen zijn er allemaal?

Jeuk en schilfers op de hoofdhuid

Als je last hebt van een jeukende hoofdhuid, kunnen er al snel schilfers ontstaan, maar wat willen deze schilfers op de hoofdhuid eigenlijk zeggen?

Last van roos?

Roos is een van de meest voorkomende en bekendste hoofdhuidaandoeningen waarbij je duidelijk schilfers in het haar ziet. Dit komt omdat cellen van de hoofdhuid zich steeds vernieuwen, en oude cellen laten los van de huid. Als je last hebt van roos, dan gaat dit twee keer zo snel dan normaal. Er zijn dus ook twee keer zo veel oude cellen die loslaten. Deze cellen zien er uit als velletjes, schilfertjes en worden roos genoemd. Roos kan door verschillende oorzaken komen, maar de voornaamste oorzaken zijn:

  • Stress
  • Soorten eten of drinken
  • Zeep
  • Koude, droge lucht

Wij snappen dat roos echt super vervelend kan zijn, en je er zeker graag van af wilt. Het geruststellende is wel dat roos geen kwaad kan en ook niet besmettelijk is. Het heeft verder ook geen invloed op je haar groei, of haaruitval. Roos kan uit zichzelf weer weg gaan, maar ook weer terug komen. Dus niet meteen paniek, en geef het even de tijd. Een simpele eerste stap is het aanpassen van je shampoo. De Kérastase Specifique Bain Anti-Pelliculaire is een anti-roos shampoo die het haar mild reinigt en roos en schilfers tegen gaat.

Wat te doen bij schimmel op de hoofdhuid?

Een schimmel op de hoofdhuid kan zich ook uiten in schilfers of plakkaten. De kleur van de schilfers kan variëren van wit, geel tot groen. De plekken kunnen langzaam groter worden en kunnen jeuken. Huidschilfers zitten bij iedereen op het lichaam, en dit is meestal geen probleem. Er zit namelijk een vetlaagje om je huid die je beschermt en ervoor zorgt dat je geen klachten krijgt. Alleen soms kan het zo zijn dat dit beschermlaagje minder goed werkt. Daardoor kan de schimmel in je huid komen, en daar groeien. Bij schimmel op de hoofdhuid is het aan te raden contact op te nemen met de huisarts.

Je haar reageert geïrriteerd op huidverzorgingsproducten

Wat natuurlijk ook kan voorkomen is dat je niet goed reageert op je huidverzorgingsproducten. Dit kan zich uiten in een jeukende hoofdhuid met wat roodheid en niet al te veel schilfers. Een van de meest bekende irritaties wordt veroorzaakt door SLS (sodium laureth sulfaat), een ingrediënt dat in veel shampoos gebruikt wordt. Dus als je denkt dat je hoofdhuid geïrriteerd reageert op haarverzorgingsproducten, kun je is een kijkje nemen bij onze sulfaatvrije shampoos

alles voor de gevoelige hoofdhuid

Help, ik heb een droge hoofdhuid!

Een droge hoofdhuid herken je aan een ruwe, schrale hoofdhuid. De hoofdhuid kan jeuken, en er onrustig uit zien. Dit is erg vervelend en met de juiste producten is dit makkelijk te verhelpen.

Wat te doen tegen een droge hoofdhuid? Lees onze tips

Tip 1: Gebruik een serum/olie voor de hoofdhuid

Soms vergeten we wel eens dat de hoofdhuid ook huid is, die ook verouderd en speciale verzorging nodig heeft. Als je gezicht of lichaam droog aanvoelt, verzorg je deze ook met een lotion of olie. Zo moet je ook naar je hoofdhuid kijken. Natuurlijk heeft deze minder schade door direct zonlicht (vanwege je haar) maar ook deze huid kan droog zijn, en verouderen gedurende de jaren. Het is dus belangrijk dat je je hoofdhuid goed verzorgt, helemaal als deze droog en onrustig aanvoelt.

Daarom raden wij bij een droge hoofdhuid de Kerastase Specifique Serum Potentialiste aan. Dit serum versterkt namelijk de hoofdhuid barrière en beschermt de hoofdhuid tegen invloeden van buitenaf. Je hebt misschien al wel gemerkt dat de temperatuur flink aan het dalen is, dat zijn oorzaken waardoor de hoofdhuid droog kan aanvoelen. Met dit serum zorg je ervoor dat je hoofdhuid hier tegen beschermt is. Het serum versterkt en verfrist de hoofdhuid. Als jij last hebt van een droge hoofdhuid raad ik dit product zeker aan.

Tip 2: probeer je haar wat minder te wassen

Als je last hebt van een droge hoofdhuid, is het niet slim om je haar iedere dag te wassen. Het is belangrijk om die hoofdhuid van je af en toe wat rust te geven. Door het wassen wat langer uit te stellen maak je de natuurlijke beschermlaag van je hoofdhuid sterker. Stel het nog een extra dagje uit, door je haar bijvoorbeeld vast te dragen. Zo zit je er ook minder snel aan. Daarnaast.. probeer je droogshampoo ook even in de kast te laten staan. Droogshampoo droogt je haar/hoofdhuid namelijk ook uit, zodat het minder vet lijkt, maar als je al last hebt van een droge hoofdhuid is dit natuurlijk geen goeie combi.

Tip 3: gebruik niet te veel conditioner

Conditioner is er echt voor je haar, en niet voor je hoofdhuid. Houd hier dus rekening mee bij het aanbrengen van de conditioner. Leg hierbij de focus op de punten en lengtes van je haar, en vermijd conditioner op je hoofdhuid.

Jeuk op hoofdhuid?

Een jeukende hoofdhuid is een probleem wat helaas best vaak voor komt. Door het krabben kan dit ook weer leiden tot wondjes op de hoofdhuid, rode bultjes, korstjes, schilfertjes of haar uitval. Jeuk op de hoofdhuid kan ook liggen aan de wisseling van de temperatuur en het seizoen. Daarnaast kan ook stress zorgen voor een jeukende hoofdhuid. Een jeukende hoofdhuid wordt voornamelijk veroorzaakt door een ontregelde vochtbalans in de hoofdhuid. Om ervoor te zorgen dat de jeuk weg gaat, moet de vochtbalans herstelt worden.

Wat te doen bij een jeukende hoofdhuid? [TIPS]

Tip 1: gebruik milde haarverzorgingsproducten

Het kan zo zijn, dat je zonder dat je het door hebt, te heftige/agressieve haarverzorgingsproducten gebruikt. Als je last hebt van een onrustige en jeukende hoofdhuid, gebruik dan milde haarverzorgingsproducten. De shampoo die ik aanraad is de Waterclouds Relieve Mild Climbazole Shampoo. Dit is een mild reinigende shampoo voor elk haartype met hoofdhuid problemen. De geïrriteerde hoofdhuid wordt gehydrateerd en verzacht, daarnaast heeft de shampoo een verkoelend effect zodat de hoofdhuid weer in balans kan komen. De shampoo zorgt ervoor dat de vochtbalans van het haar en de hoofdhuid weer herstelt wordt.

Tip 2: Scrub en masseer de hoofdhuid zachtjes

Build up in het haar kunnen het gevoel van jeuk verergeren. Build up zijn bijvoorbeeld shampoorestjes. Door tijdens het douchen de hoofdhuid zachtjes te masseren, maak je de overtollige shampoorestjes los. Doe dit niet onder een te warme douche, dus niet warmer dan 38 graden. Dit kan helpen de jeuk te verminderen.

De Neofollics Shampoo Massage Brush is een perfect product om hierbij te helpen. Dit is een massageborstel die de doorbloeding en de algehele gezondheid van de hoofdhuid stimuleren. Daarnaast verwijdert deze productresten, roos, vuil en talg. Als je last hebt van hoofdhuidproblemen, kan dit wel eens de magische oplossing zijn. Door je hoofdhuid regelmatig zacht te masseren, verhoogt de doorbloeding in de hoofdhuid waardoor je haarzakjes meer zuurstof en voedingsstoffen ontvangen.

Welke producten helpen bij hoofdhuidproblemen, zoals droge, jeukende en/of schilferige hoofdhuid?

Er zijn veel verschillende vormen van hoofdhuidproblemen, en dat is gewoon super vervelend. Het goede nieuws is, dat er producten zijn met actieve ingrediënten helpen om dit tegen te gaan. We zetten onze favorieten even op een rijtje.

Nioxin Scalp Relief Kit – voor de gevoelige, droge en geïrriteerde hoofdhuid

De Nioxin Scalp Relief kit is een milde verzorging met aloë vera en is dermatologisch getest voor de gevoelige, droge en geïrriteerde hoofdhuid. Het kalmeert en hydrateert de hoofdhuid en zorgt voor dikker, voller uitziend haar vanaf het eerste gebruik. De set bestaat uit een cleanser shampoo, conditioner en een leave-in treatment om de hoofdhuid te verzachten. De producten bestaan uit een zachte formule zonder sulfaten en kleurstoffen, en is bewezen geschikt voor de gevoelige, droge en jeukende hoofdhuid. Voor optimaal resultaat is het belangrijk de drie stappen altijd samen te gebruiken. Voor het beste resultaat gebruik je het minimaal 4 keer per week.

Juhldal PSO Shampoo No. 4 – voor de jeukende, geirriteerde en droge hoofdhuid

Deze shampoo van Juhldal is een reinigende en kalmerende shampoo die speciaal ontwikkelt is om de natuurlijke balans van een jeukende, geïrriteerde en droge hoofdhuid te herstellen. De shampoo bevat het ingrediënt bromeline, wat effectief is bij een schilferige en droge hoofdhuid. De shampoo heeft een kalmerende en herstellende werking en dat is ontzettend fijn als je last hebt van een onrustige hoofdhuid.

TIP! Heb je krullen en last van een onrustige hoofdhuid? Deze shampoo helpt erbij om je hoofdhuid te herstellen en is tegelijkertijd ook curly girl proof!

Kerastase Specifique Argile Equilibrante Detox Clay – voor de gevoelige hoofdhuid

Een detox clay die je een keer per week gebruikt in plaats van je shampoo. Deze is ideaal voor de gevoelige hoofdhuid. Dit product verstevigt de hoofdhuid en verwijdert vervuiling en onzuiverheden. Naast een diepe reiniging zorgt de detox clay voor maar liefst 74% meer volume, voornamelijk bij de aanzet. Als je deze detox clay gebruikt hebt, zul je zien dat je naderhand zichtbaar meer glans en volume hebt.

I-N Beauty Sooth Sayer Bi-Phase Scalp Treatment – kalmerende hoofdhuid behandeling

Dit product van I-N Beauty is een kalmerende hoofdhuid- en haarbehandeling om alle kwalen aan te pakken met bewezen, krachtige plantaardige actieve stoffen. Het zorgt ervoor dat de hoofdhuid diep gehydrateert wordt en dat de hoofdhuid wordt gekalmeerd. Echt even een heerlijke relaxmomentje inlassen en dit product op je hoofdhuid in masseren. De geur is heerlijk en je zult merken dat het jeukerige en droge gevoel weg gaat.

Moroccanoil Dry Scalp Treatment – voor de geïrriteerde hoofdhuid

Deze behandeling van Moroccanoil is geschikt voor een droge, jeukende en gevoelige hoofdhuid. Het is een lichte maar geconcerteerde formule die natuurlijk ingrediënten bevat, zoals lavendelolie om de hoofdhuid te verzachten. Echt een super fijn product om een droge en gevoelige hoofdhuid tegen te gaan.

Producten tegen hoofdhuidproblemen bij JohnBeerens.com

Bij JohnBeerens.com hebben we alles in huis om de verschillende hoofdhuid problemen aan te pakken. Heb je last van schilfertjes, roos, jeuk, of een droge hoofdhuid? Door het lezen van deze blog kom je er achter wat je er tegen kunt doen. Ben je opzoek naar andere producten tegen een geïrriteerde hoofdhuid? Deze vind je allemaal in de categorie: hoofdhuid. Andere vragen of opmerkingen? Laat het achter in de comments en een van onze beautyspecialisten komt zo snel mogelijk bij je terug.

Product wordt toegevoegd aan jouw winkelmandje