Bij besteding vanaf €65,- ontvang je gratis Vitavoo haarvitamines cadeau t.w.v. €49,-

21 Aug. 2018

Is jouw cosmetica dierproefvrij?

Draag jij dieren een warm hart toe? Weet jij of de cosmetica in jouw toilettas proefdiervrij is? En wat is dierproefvrij precies? Voor deze blog ging ik in gesprek met Saskia Aan Medewerkster Wetenschap & Innovatie bij Proefdiervrij. Zij vertelde mij alle dingen die ik en misschien jullie nog niet weten over hoe het in Nederland zit met proefdiervrije cosmetica. Ben je benieuwd of jouw bodylotion of shampoo dierproefvrij is, lees dan snel verder!

Deel dit artikel:

Draag jij dieren een warm hart toe? Weet jij of de cosmetica in jouw toilettas proefdiervrij is? En wat is dierproefvrij precies? Voor deze blog ging ik in gesprek met Saskia Aan Medewerkster Wetenschap & Innovatie bij Proefdiervrij. Zij vertelde mij alle dingen die ik en misschien jullie nog niet weten over hoe het in Nederland zit met proefdiervrije cosmetica. Ben je benieuwd of jouw bodylotion of shampoo dierproefvrij is, lees dan snel verder!

Wanneer is een product dierproefvrij?

Tijdens het gesprek met Saskia Aan, kwamen we samen tot de conclusie dat veel mensen onwetend zijn op het gebied van dierproefvrije producten. De feiten over dit onderwerp hebben we in Nederland nog niet onder ogen.

Dierproefvrij: Een product is dierproefvrij wanneer deze niet getest wordt op levende dieren. Ook moeten alle ingrediënten die voor het product worden gebruikt niet getest zijn op levende dieren.

Hoe weet ik of mijn cosmeticaproducten dierproefvrij zijn?

In 2013 is er in de EU een nieuwe wet ingegaan die producten (ingrediënten) die worden getest op dieren, verbiedt. Je mag er dus vanuit gaan dat alles wat je aan cosmetica koopt nu, dierproefvrij is! Bedrijven die handelen in producten die niet dierproefvrij zijn, riskeren een hoge boete. Als de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NvWA) de inspectie voert en dit ontdekt, kan een boete tot wel 10.000 euro oplopen.

Testen op dieren mag niet. Hoe worden cosmeticaproducten dan wel getest?

Voorheen werden veel cosmeticaproducten bijvoorbeeld op de oogjes van konijntjes getest. Zo kon er gekeken worden naar de mogelijke allergische reacties. Nu doen ze dit door soms te testen op lichaamsdelen van overleden dieren. Dus bijvoorbeeld de ogen van een overleden konijn. En even voor de duidelijkheid, deze dieren gaan niet dood voor de tests, maar als ze overlijden, mogen de lichaamsdelen worden gebruikt voor het testen van cosmetica. Bij veel grondstoffen hoeven er ook geen dierentests meer plaats te vinden, omdat er genoeg bekend is over de stof. Op basis hiervan kan het in cosmetica worden gebruikt.

Waarom hebben sommige cosmeticaproducten wel een keurmerk en andere niet?

Het eerste wat in mij opkwam na de opgedane kennis is: waarom sommige producten dan bepaalde dierproefvrije keurmerken hebben en andere niet. Ze zijn toch allemaal dierproefvrij hier in Nederland? De expert van Proefdiervrij legt uit dat aan deze labels ook een prijskaartje vastzit en dat niet alle merken deze uitgave willen/kunnen doen. Toen dacht ik: maar what about alle grote A-merken die zeker geen tekort hebben aan centjes en er alles aan doen om hun reputatie op peil te houden? Waarom hebben veel van ze geen keurmerk? Voor veel bedrijven is het juist veiliger om niet te benadrukken dat ze dierproefvrij zijn nu, vaak omdat ze het niet waren voordat de wet inging in 2013.

Wordt er echt niet gesjoemeld met cosmeticaproducten die stiekem wel getest worden op dieren?

Volgens Saskia is dit niet het geval. De regels zijn te streng en regelmatig kijkt de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NvWA) of deze regels streng worden nageleefd. Conclusie is dat we vertrouwen moeten hebben in de wet. We kunnen ervan uitgaan dat in ieder geval na 2013 al onze cosmeticaproducten dierproefvrij zijn.

  • Sinds 2013 is alle cosmetica dierproefvrij in de EU
  • Ook de ingrediënten van cosmetica moeten dierproefvrij zijn
  • Proefdiervrij heeft zich 20 jaar ingezet om deze wet in te laten gaan
  • Proefdiervrij werkt toe naar een wereldwijd verbod op dierentests
  • Als dierproeven buiten de EU worden uitgevoerd, mogen deze testresultaten niet voor producten in de EU gebruikt worden
  • Buiten de EU, zoals in China, mogen bedrijven nog wel op dieren testen

Product wordt toegevoegd aan jouw winkelmandje