Bij besteding vanaf €70,- ontvang je gratis een amika detangling brush cadeau.

02 Mrt. 2022

Minder last van gespleten haarpunten en een vette hoofdhuid met de scalp-only methode

Heb je vaak vet haar met juist droge puntjes, wellicht is dan de ‘scalp only’ methode perfect voor jou! Wist je namelijk dat het meestal helemaal niet nodig is om je shampoo van de wortel tot aan de puntjes aan te brengen? Het vette gedeelte van je haar is vaak alleen de hoofdhuid, dus door die goed in te masseren met shampoo, zal vervolgens door het uitspoelen je gehele haar gereinigd worden. Doordat je de puntjes meeneemt in je ‘haar-was-routine’, droog je deze uit en loop je meer risico op gespleten en/of dode haarpunten. In deze blog vertellen wij je alles over wassen met de ‘scalp only’ methode, wat de voordelen hiervan zijn en welke producten geschikt zijn om hierbij te gebruiken.

Deel dit artikel:

Heb je vaak vet haar met juist droge puntjes, wellicht is dan de ‘scalp only’ methode perfect voor jou! Wist je namelijk dat het meestal helemaal niet nodig is om je shampoo van de wortel tot aan de puntjes aan te brengen? Het vette gedeelte van je haar is vaak alleen de hoofdhuid, dus door die goed in te masseren met shampoo, zal vervolgens door het uitspoelen je gehele haar gereinigd worden. Doordat je de puntjes meeneemt in je ‘haar-was-routine’, droog je deze uit en loop je meer risico op gespleten en/of dode haarpunten. In deze blog vertellen wij je alles over wassen met de ‘scalp only’ methode, wat de voordelen hiervan zijn en welke producten geschikt zijn om hierbij te gebruiken.

Wat is de ‘scalp only’ methode?  

Waarom was je eigenlijk je haar? Dit doe je natuurlijk omdat je vindt dat je haar vies of vet is. Alleen begint het allemaal bij een vette hoofdhuid, daardoor krijg je het gevoel alsof je haar vet is. Het probleem zit hem niet in de puntjes, maar juist in de hoofdhuid. Daarom is je haar wassen volgens de ‘scalp only’ methode altijd en voor iedereen een goed idee.

Hoe werkt de scalp only methode?

Bij scalp only was je alleen je schedel, dus door je hoofdhuid goed in te masseren met shampoo zonder de puntjes en de lengtes van je haar mee te pakken. Hierdoor ontvet je alleen het deel dat ook daadwerkelijk vet is en droog je de lengtes niet verder uit. Bij het uitspoelen van je haar, spoel je eventueel vuil in de lengtes alsnog eruit doordat de shampoo daarlangs komt.

Wat zijn de voordelen van scalp only wassen?

Minder last van droge en gespleten haarpunten

Shampoo is simpel gezegd zeep voor je haar. Wat zeep natuurlijk doet is reinigen, maar daardoor kan het ook uitdrogen. Door de shampoo door heel je haar in te masseren, komt het ook op plekken waar het niet nodig is en die juist extra verzorging kunnen gebruiken. Door het toepassen van de scalp only methode, vermijd je de puntjes en zullen die al snel minder droog aanvoelen.

Haar dat er stralender en gezonder uitziet

Doordat je puur en alleen de hoofdhuid reinigt met shampoo, en je de punten tijdens het wassen met rust laat zal je haar er veel stralender en gezonder uit gaan zien. Om te zorgen dat de vette hoofdhuid gereinigd wordt, heeft shampoo vaak een uitdrogende werking. Dit is goed voor de hoofdhuid, maar niet voor de punten. Door niet meer je haarpunten mee te nemen met het wassen, zullen deze minder droog worden en zal je haar er van zelf stralender en gezonder uit gaan zien.

Je shampoo gaat een stuk langer mee

Een hele logische bijkomstigheid van de scalp only methode is dat je natuurlijk een stuk minder shampoo nodig hebt! Door alleen het wassen van je hoofdhuid, heb je echt maar een beetje nodig om het goed te reinigen. Shampoos van goede kwaliteit, schuimen ook sneller en zijn er voor gemaakt dat er echt maar weinig gebruikt hoeft te worden.

Een absolute favoriet is de Olaplex No. 4, dit is de Bond Maintenance Shampoo en deze heeft een heerlijke romige textuur waar je echt maar ten grote van een hazelnoot nodig hebt om de hoofdhuid goed te wassen. Door dat deze zo goed schuimt, pakt hij tijdens het uitspoelen van je haar toch even je hele haar mee zodat je echt met een schoon gevoel de douche uit komt.

olaplex no. 4 bond maintenance shampoo

Tips bij wat te doen bij een vette hoofdhuid en droge punten?

Het komt vaker voor dan je denkt, iemand met een vette hoofdhuid maar wel droge punten. De scalp-only methode zorgt ervoor dat de vette hoofdhuid goed gereinigd worden, en de haarpunten met rust worden gelaten. Naast scalp-only zijn er nog andere dingen die helpen om een vette hoofdhuid en droge punten tegen te gaan.

Gebruik de juiste shampoo

Eerder aangegeven is de Olaplex No. 4 een hele goede shampoo om de hoofdhuid goed mee te reinigen, en die de haarpuntjes niet uitdroogt. De romige textuur biedt een milde reiniging, en zorgt ervoor dat de zwavelbruggen in het haar weer verbonden worden. Gebroken zwavelbruggen resulteren namelijk in droge en gespleten haarpunten.

Een andere goede shampoo om het haar goed mee te reinigen zonder het uit te drogen is de Kérastase Resistance Bain Force Architecte shampoo. Dit is een versterkende, herstellende shampoo voor breekbaar, beschadigd haar met gespleten haarpunten. De shampoo helpt bij het herstellen van de haarvezel en gaat splijten van de haarpunten tegen.

Een shampoo met een versterkende formule die verzwakt en beschadigd haar weer gezond maakt is de Moroccanoil Moisture Repair Shampoo. Dankzij de antioxidantrijke argan olie en keratine wordt het haar gerepareerd, waardoor de elasticiteit herstelt wordt en het vochtbalans weer op peil wordt gebracht. De hoofdhuid wordt gereinigd, en het haar wordt verzorgd waardoor het er gezonder en stralender uit ziet. Deze shampoo is vrij van sulfaten, fosfaten en parabenen waardoor deze rustig voor de hoofdhuid is.

Verzorg je hoofdhuid

Geef je hoofdhuid de aandacht die het nodig heeft om het goed te verzorgen. Merk jij dat je hoofdhuid snel vet is, jeukt en soms geïrriteerd aanvoelt? Probeer dan producten te gebruiken die goed bij jouw hoofdhuid passen. Een product wat zeker een musthave is als je een vette haaraanzet hebt is de Detox Clay van Kérastase. Deze verstevigt de hoofdhuid en verwijdert vervuiling en onzuiverheden. Naast een diepe reiniging zorgt de detox clay voor meer volume, voornamelijk bij de haaraanzet. De hoofdhuid wordt verfrist en het talgniveau wordt in evenwicht gebracht. Je gebruikt dit product een keer per week, in plaats van je shampoo, om de hoofdhuid wat extra verzorging te bieden.

Wat ook goed helpt tegen een vette hoofdhuid is het regelmatig scrubben van de hoofdhuid. Je scrubt vast je gezicht en lichaam ook eens in de zoveel tijd, maar doe je dit ook met je hoofdhuid? Ook de hoofdhuid moet af en toe even grondig gereinigd worden, vooral als je het idee hebt dat het snel vet wordt. De Kérastase Fusio Scrub Apaisant is er speciaal voor de gevoelige hoofdhuid en gaat roos, droogheid en een schilferige hoofdhuid tegen. Het is een kalmerende scrub die de hoofdhuid en het haar intenser reinigt dan een traditionele shampoo. Je gebruikt deze scrub door hem eens in de week te gebruiken in plaats van je shampoo.

Naast het gebruiken van de juiste producten, verzorg je de hoofdhuid ook door er niet teveel aan te zitten. Probeer gedurende de dag niet te vaak met je handen door je haar te gaan, hierdoor wordt het sneller vet en ben je sneller geneigd om het te moeten wassen. Daarnaast is het borstelen van je haar heel belangrijk, maar doe dit niet te vaak op een dag. Proberen het te beperken tot 2 keer per dag. Ik borstel mijn haar vaak voordat ik ga slapen, en als ik wakker word.

Gebruik haarproducten op de juiste manier

Om ervoor te zorgen dat je een vette aanzet en droge puntjes vermijd is het belangrijk dat je je haarproducten op de juiste manier gebruikt. Wat hiermee wordt bedoeld is bijvoorbeeld je haar wassen op de scalp only methode zoals we hebben uitgelegd, door shampoo echt alleen aan te brengen op je hoofdhuid.

Naast shampoo gebruik je waarschijnlijk ook conditioner, nadat je je haar gewassen hebt. Ook bij conditioner is het belangrijk dat je dit op de juiste manier in je haar aanbrengt. Om een vette haaraanzet en droge punten te vermijden, breng je de conditioner alleen in de lengte en punten van het haar aan. De conditioner hoeft niet in de aanzet te komen, want dit is nooit droog en kan er alleen maar voor zorgen dat het sneller vet wordt. Hetzelfde geldt voor een haarmasker, ook deze alleen goed in de lengte en in de punten inmasseren. Bij deze producten ligt de focus echt op de haarpunten, omdat die vaak droog zijn en juist die extra verzorging nodig hebben. Haarmaskers en conditioner mag je ook altijd lekker laten intrekken. Dit zorgt ervoor dat de punten goed verzorgd worden, en minder droog zijn.

Haarverzorging tegen een vette aanzet en droge haarpunten bestellen bij JohnBeerens.com?

Ben jij opzoek naar producten die ervoor zorgen dat je punten goed verzorgd zijn, maar niet zorgen voor een vette aanzet? Dan ben je bij JohnBeerens.com aan het goede adres. Bij JohnBeerens.com is er een ruim assortiment aan producten, waardoor er voor ieder haartype wel een geschikt product tussen zit.

Heb je nog vragen na het lezen van deze blog? Stel ze dan in de comments en wij komen snel bij je terug!

Product wordt toegevoegd aan jouw winkelmandje