Geniet vandaag van onze JB Shopping Day met 10% extra korting. Code: DAYDEAL-W

27 Jul. 2018

Verstandig zonnen is een must! (advies: dermatoloog Menno Gaastra)

De zon schijnt maximaal nu en dat vinden we heerlijk. Hoe bruiner we worden, hoe mooier! Bij dit fenomeen komt er wel een heel belangrijk iets kijken: ons grootste orgaan, de huid!

Deel dit artikel:

De zon schijnt maximaal nu en dat vinden we heerlijk. Hoe bruiner we worden, hoe mooier! Bij dit fenomeen komt er wel een heel belangrijk iets kijken: ons grootste orgaan, de huid! Dit orgaan dat maar liefst 11 kilo weegt, heeft juist tijdens deze zonnige dagen de beste zorg en bescherming nodig. In deze blog geven we samen met dermatoloog Menno Gaastra een aantal tips en weetjes om zonverbranding te voorkomen.

Zonverbranding

Niemand wil een verbrande huid door de zon, tegelijkertijd willen we wel paraderen met een mooie en sexy tan. Helaas pakken veel zonaanbidders dit niet zo best aan en is de huid hier een slachtoffer van. Wat gebeurt er precies met je huid bij zonverbranding?

Ken je het branderige gevoel dat je na een zonsessie voelt op je huid? Of loop je er als een rode kreeft bij na een dagje zon? Dit zijn meestal signalen dat je te lang in de zon hebt gezeten en jouw huid verbrand is. In feite is zonverbranding een rode en pijnlijke reactie van jouw huid wanneer deze te veel ultraviolette (UV) straling heeft gekregen. En dit is uiteraard niet het ergst, we weten ook dat onverantwoord zonnen in de meest erge gevallen kan leiden tot huidkanker. In Nederland heeft 1 op de 5 mensen huidkanker (20% van de bevolking!). Bij mensen met een lichte huid treedt verbranding eerder op dan bij mensen met een donkere huid. Dermatoloog Menno Gaastra benadrukt dat het hebben van een donkere huid niet betekent dat je geen huidkanker kan krijgen. Dus pleaseeelieve lezer, ga bewust om met de zon. Voorkomen is beter dan genezen!

UV-stralen:

  • UV-a straling: deze straling dringt door tot je huid.
  • UV-b straling: deze straling biedt een natuurlijke bescherming tegen de zon door verkleuring en verdikking van de huid.
  • UV-c straling: deze straling bereikt de aarde niet.

Hoe ziet zonverbranding eruit?

Behalve dat je huid erg rood wordt, voelt de huid ook warmer aan en soms kan je zelfs last hebben van blaren op de verbrande plekken en/of zwelling gecombineerd met pijn. 

Zonkracht

Op sommige momenten voel je dat de zon intenser is dan op andere momenten. Dit komt door de zonkracht. Op de momenten dat je de zon heftiger voelt, is er sprake van meer ultraviolette straling. Hoe hoger de zonkracht hoe sneller de huid verbrandt! Tussen 11.00-16.00 is de zonkracht het hoogst en raden we aan om de zon niet op te zoeken, hoe graag je het ook wil!


Fouten met zonbescherming

De grootste fout die de dermatoloog benoemt is dat wij de zon onderschatten! Hij vergelijkt het met roken. Als je rookt, denk je ook vaak: aah longkanker overkomt mij niet. Ondertussen is longkanker de kanker met de hoogste sterfte in Nederland en huidkanker de meest voorkomende vorm. Met de zon gaan we ook zo om. We willen allemaal dat begeerlijke bruine kleurtje krijgen. Maar we weten ook allemaal dat de kans op huidkanker alleen maar groter wordt door bovenmatige blootstelling aan Uv-stralen.

Insmeren zonnecrème 

We kunnen het niet vaak genoeg roepen: SMEER JE GOED IN! Dit betekent: een half uur van tevoren een dikke laag zonnecrème op de huid en minimaal om de 2 a 3 uur opnieuw insmeren. Een andere vergissing die zonliefhebbers maken is het dun insmeren van zonnecrème op de huid. Waarom smeren we ons dun in? Het zit toch in ons om zuinig om te gaan met de tube zonnecrème. Maar lieve lezer een dun laagje insmeren, heeft bijna geen nut omdat het niet naar behoren beschermt tegen de UV-stralen. Wees zuinig op je huid, smeer je dik en vaak in! Ook is het belangrijk dat je de crème al een half uur voor dat je de zon ingaat, opsmeert. De huid moet geleidelijk wennen aan de zon. En vergeet je niet na elke duik of afdroogsessie weer opnieuw in te  smeren!

Beschermingsfactor

De beschermingsfactor van een zonnebrandmiddel wordt aangegeven met SPF (Sun Protection Factor). De keuze van de SPF is afhankelijk van jouw huidtype. Per SPF kun je met een normale huid 20 minuten veilig zonnen. Een SPF 12 is dus goed voor twaalf keer 20 minuten zonnen. Hieronder lees je meer over de huidtypes.

Huidtypes:

  • Verbrandt zeer snel, wordt niet of nauwelijks bruin (rossige huidtype) 
  • Verbrandt snel, wordt langzaam bruin 
  • Verbrandt niet snel, wordt gemakkelijk bruin 
  • Verbrandt bijna nooit, bruint zeer goed (mediterrane / Middellandse Zee huidtype) 
  • Verbrandt nooit, van nature een donkere huidskleur (Aziatisch huidtype) 
  • Verbrandt nooit, van nature een zeer donkere huidskleur (negroïde huidtype). 

Het is bewezen dat SPF 30 en SPF 50 alleen maar 1% schelen in bescherming. Just to say dat het juiste gebruik van zonnebrandmiddelen veel belangrijker is dan de SPF. In het algemeen wordt aanbevolen om tenminste een factor 15 te gebruiken voor dagelijks gebruik en factor 30 voor vrije tijd en vakantie. Maar zelfs met een zonnebrandmiddel kunt je niet onbeperkt in de zon blijven!

Tips van dermatoloog Menno Gaastra:

  • Onderschat de zonkracht niet
  • Smeer je vaak en royaal in met zonnecrème (minimaal om de 2 a 3 uur)
  • Zoek de schaduw op
  • Ga niet in de zon zitten tussen 11.00-16.00
  • Let op de sterkte van de zon!
  • Als je dichter bij de evenaar of op de bergen komt, smeer je dan extra in
  • Draag beschermende kleding

Zonnebrandcrèmes

Er bestaat geen middel die jou volledig kan beschermen tegen de zon. Zonnebrandmiddelen zijn gemaakt om verbranding van de huid te voorkomen. De crèmes bestaan uit UV filters die ervoor zorgen dat de UV-stralen je huid niet bereiken. Het moet dan ook gezien worden als een extra maatregel, naast het dragen van beschermende kleding en het opzoeken van de schaduw tussen 11.00-16.00 uur.

Waarom willen we bruin zijn?

Deze nuttige informatie bracht mij naar de vraag waarom we hier in het westen allemaal zo fanatiek bezig zijn met het bruin worden. Terwijl in Azië het tegenovergestelde speelt. Iedereen wil zo blank mogelijk zijn, dit is status. Veel vrouwen gebruiken zelfs bleekcrèmes tijdens hun dagelijks beauty ritueel om blanker te worden.

Coco Chanel

Modeontwerpster Coco Chanel zorgde voor een ommekeer in de jaren 20. Daarvoor was bruin zijn not done. Coco kwam na één van haar vakantiereizen met een behoorlijk tintje terug en had de smaak te pakken. Aangezien Parijs enorm modebepalend was in die tijd, duurde het niet lang voordat deze trend door andere bekendheden werd overgenomen. Bruin worden werd juist gezien als een onderdeel van the good life. Je hebt het goed en kunt lekker reizen en zonnen. De bruine huid die je als souvenir terugneemt laat je vol trots zien aan je familie en vrienden.

Het goede leven

Dat ook wij graag met onze bruine tint pronken, is geen geheim. Het is een teken van welvaart en plezier. Deze welvaart en plezier komen ook door de toegenomen vrije tijd die we tegenwoordig hebben. Vroeger was dit veel minder. Nu kunnen we lekker lang reizen en genieten van de zon om vervolgens de zonnige kiekjes op instagram te etaleren.

Onze keuze zonnebrandcrème

Mocht je een - sun awareness wake-up call- hebben gekregen na het lezen van de blog, dan hebben wij een speciale actie voor je op de zonnebrandproducten van Australian Gold, want wij gaan vanaf nu bewust en verantwoord om met de zon! Hieronder onze favorieten:

Australian Gold SPF30 Spray Gel met BronzerAustralian Gold SPF30 Spray Gel met Bronzer is een zonnebrand die de huid sneller en dieper bruint. De zonnebrand spray wordt snel opgenomen en verzorgt de huid. De combinatie van Kakadu Plum , Aloë Vera, Vitamine E en Australische Tea Tree Oil zorgt voor een optimaal en langdurig resultaat. Australian Gold SPF30 Spray Gel met Bronzer beschermt de huid tegen UVA en UVB en biedt factor 30 wat een hoge bescherming biedt. De Spray is tevens beschikbaar in SPF 6, 10 en 15.

Australian Gold SPF30 Lotion met Bronzer: Australian Gold SPF30 Lotion met Bronzer is een zonnebrand die de huid sneller en dieper bruint. De zonnebrand lotion wordt snel opgenomen en verzorgd de huid. Australian Gold SPF30 Lotion met Bronzer beschermt de huid tegen UVA en UVB en biedt factor 30 wat een hoge bescherming biedt. De combinatie van Kakadu Plum Fruit extracten, Tea Tree Oil, Aloë Vera, Vitamine E en Cacaoboter zorgt voor een optimaal, verzorgend en langdurig resultaat. De Spray is tevens beschikbaar in SPF 15 en 50.

Australian Gold SPF50 Tattoo StickAustralian Gold SPF50 Tattoo Stick is speciaal ontwikkeld voor tattoo’s en de huid rondom. De stick biedt extra bescherming tegen de zon dankzij de speciale formule en factor 50, wat een extra hoge bescherming biedt. Australian Gold SPF50 Tattoo Stick voegt extra vocht toe aan de huid waardoor de kleur van de tattoo behouden blijft.

Australian Gold Botanical SPF 50Tinted Face LotionAustralian Gold Botanical SPF 50 Tinted Face Lotionis een lotion speciaal ontwikkeld voor de gevoelige gezichtshuid. De lotion is mineraal en olievrij en beschermt perfect tegen UVA en UVB. Daarnaast kan Australian Gold Botanical SPF 50 Tinted Face Lotion gebruikt worden als primer die, bij dagelijks gebruik, langzaam een kleurtje opbouwt, ook zonder zon. Bovendien helpt het om lijntjes en rimpels te minimaliseren. De lotion bevat Microspheres die ervoor zorgen dat de lotion snel droogt. Australian Gold Botanical SPF 50 Tinted Face Lotion bevat daarnaast de befaamde Australian Gold huidverzorging. Kakadu Plum, dat rijk is aan vitamine C, beschermt de huid en Australische Eucalyptus kalmeert de huid. Daarnaast voeden en verzorgen rode algenextracten en vitamine E de huid intensief. Plakt niet, niet vet, bestendig tegen water en zweet. Hypoallergeen, dermatologisch getest, vrij van parabenen en sulfaten en proefdievrij. 

    Product wordt toegevoegd aan jouw winkelmandje