07 Nov. 2022

Wat is Clean Beauty?

Clean Beauty, een term die je vast en zeker regelmatig voorbij ziet komen, maar wat wil het eigenlijk zeggen? Binnen de beauty producten worden verschillende ingrediënten gebruikt, en hier kan veel verschil van kwaliteit in zitten. Onder clean beauty verstaan we huidverzorgingsproducten en beautyproducten die vrij zijn van synthetische en chemische ingrediënten die als schadelijk kunnen worden gezien. In deze blog gaan we dieper in op de betekenis van clean beauty, dus lees snel verder!

Deel dit artikel:

Wat betekent clean beauty precies?

Tegenwoordig bevatten veel van onze dagelijkse beautyproducten synthetische en chemische ingrediënten, maar de vraag is waarom eigenlijk? Uit de natuur kunnen namelijk natuurlijke alternatieven gehaald worden die net zo goed werken, maar beter zijn voor je huid en het milieu. Als er wordt gesproken over clean beauty, dan bedoelen we producten die vrij zijn van synthetische en chemische ingrediënten die schadelijk kunnen zijn.

Wanneer weet ik of een product ‘clean beauty’ is?

Net als bij voeding staan op een beauty product ook altijd de ingredienten weergegeven. Let bij het lezen van de ingredienten altijd op deze termen: sodium lauryl sulfate (SLS), lauryl sodium sulphate of sodium dodecyl sulphate. Als op het beauty product niet wordt aangegeven dat het vrij is van parabenen door middel van een ‘vrij van parabenen’-sticker, lees dan de ingredienten lijst goed door op zoek naar woorden die eindigen op paraben/parabeen: butylparaben, methylparaben, ethylparaben.

Wat is het verschil tussen synthetische/chemische ingrediënten en natuurlijke ingrediënten?

Het grootste verschil tussen synthetische en natuurlijke ingrediënten is waar ze afkomstig van zijn. Synthetische ingrediënten zijn stoffen die door de mens zijn gemaakt, en natuurlijke ingrediënten zijn afkomstig uit de natuur.

Wat zijn de voordelen van clean beauty?

Je ziet het misschien voorbij komen, de term clean beauty, maar wat zijn dan eigenlijk de voordelen ervan en waarom zou je overstappen? De letterlijke vertaling van clean beauty is ‘schone schoonheid’, en dit gaat dus over alles producten rondom beauty. Denk aan clean make up, clean skincare, clean haircare. Maar wat zijn dan precies de voordelen om volledig clean beauty te gaan?

Met clean beauty minder kans op een geïrriteerde huid

Stoffen die irriterend voor de huid kunnen zijn, zijn vaak stoffen zoals SLS en SLES. Wat willen deze termen nou precies zeggen?

SLS: Sodium lauryl sulphate, of SLS, kan bij een gevoelige huid al snel een irriterende werking hebben, zoals jeuk en een brandend gevoel. SLS is een surfactant, wat surface activeagents betekent. Om het makkelijk te maken, het zijn eigenlijk gewoon wasmiddelen die vuil en vet verwijderen. Daarnaast zorgt dit er ook voor dat je douchegel en shampoo bijvoorbeeld lekker schuimt. Maar vanwege de agressiviteit kan het de huid flink irriteren. Er zijn wel alternatieven voor de stof die je zeep/shampoo alsnog schuimend kunnen maken. Dit zijn glucosiden en deze zijn net zo schuimend, maar milder voor de huid.

SLES: dan is er ook nog sodium laureth sulphate, kort gezegd SLES. Dit wordt vaak verward met sodium lauryl sulphate (SLS), niet geheel onbegrijpelijk natuurlijk gezien hoeveel de namen op elkaar lijken. SLES is wel net zoals SLS een surfacant, maar de werking ervan kan een stuk minder irriterend zijn. Het wordt met dezelfde reden toegevoegd aan een product als SLS, dus ook om je zeep of shampoo te laten schuimen. Of je huid hier daadwerkelijk irriterend op reageert, hangt af van de concentratie van SLES die in het product zit.

Geen microplastics met clean beauty

Wat zijn microplastics? Microplastics staat voor diverse kleine plasticdeeltjes die in de natuur terecht komen. Dit komt vooral door dat grote stukken plastic afbreken tot kleine plastic deeltjes. Wat ook microplastics kunnen zijn, zijn kleine machinaal geproduceerde plastic bolletjes. Deze bolletjes kunnen in cosmetica producten gebruikt worden voor bijvoorbeeld een scrubeffect.

Waarom gebruiken merken microplastics in hun producten? Nou dit kan twee redenen hebben, het is goedkoop en eenvoudig te produceren, maar zorgt tegelijkertijd ook voor stabiliteit in producten.

Hoe weet je nou of dat er microplastics in een product zitten? Check wederom de ingrediëntenlijst. Als er microplastics in het product verwerkt zitten vind je onder andere de namen polyethyleen, polypropyleen en nylon-12 terug.

Geen parabenen met clean beauty

Vaak bevatten huidverzorgingsproducten parabenen. Parabenen zorgen ervoor dat de houdbaarheid van producten zoals shampoo, deodorant, vocht inbrengende crèmes etc. vergroot wordt, en doodt de bacteriën die binnen zo’n beauty product willen groeien.

Clean, conscious and vegan: VoCe

Nieuw bij JohnBeerens.com in het assortiment is het prachtige merk Voce. Waarom zit dit bij ons in het assortiment? Dit merk bevat alleen maar schone en duurzame producten die elke dag veilig gebruikt kunnen worden. De producten bevatten geen schadelijke ingredienten. De producten van Voce zijn sowieso altijd vrij van:

  • parabenen
  • sulfaten
  • ftalaten
  • agressieve, uitdrogende alcoholen 
  • nanomaterialen
  • microplastics
  • siliconen
  • formaldehyde
  • 100% veganistisch en dierproefvrij
  • verzegeld door het Leaping Bunny label

Wij zijn al helemaal fan van de producten. Ze doen namelijk wat ze beloven, en het ruikt ook nog eens super lekker. Onze favoriet om iedere dag te gebruiken: Voce Leave-in Miracle. Dit is een een product dat je dagelijks kunt gebruiken om het haar te hydrateren en een geweldige glans te geven. 

bekijk alle producten van Voce

Clean Beauty bij JohnBeerens.com

Op zoek naar clean beauty haar producten? De producten van VoCe zijn vrij van slechte ingredienten die schadelijk kunnen zijn voor je haar/lichaam. Het assortiment van VoCe is gemakkelijk, en sluit volledig aan bij de dagelijkse behoefte op het gebied van haarverzorging. ‘’Schone’’ en gewichtloze formules zorgen ervoor dat je haar er dagelijks goed uit ziet. En uiteraard vrij van sulfaten, parabenen, cruelty free en vegan friendly!

Product wordt toegevoegd aan jouw winkelmandje