Zo word je mooi grijs!

Door: Shade Cybulkiewicz

Niemand ontkomt eraan, we hebben het over die grijze/witte haarsliertjes die onaangekondigd tussen ons haar komen te zitten. Sommige mensen kampen al op hun 20ste met grijs haar. Andere gegadigden pas rond hun 60ste. De meesten onder ons springen geen gat in de lucht wanneer grey hair haar intrede doet in ons leven. In dit blog vertellen we meer over wat grijs haar precies is en geven we ook tips om het beste uit je haar te halen wanneer het grijs wordt.

Wat zijn grijze haren?

Natuurlijk weten we allemaal wat het is en hoe het eruit ziet. Maar weten we ook precies wat er met het haar gebeurt op het moment dat het grijs wordt? De oorzaak kan per persoon verschillen. Zo kan jouw afkomst al van invloed zijn op het moment dat je jouw eerste grijze haren krijgt.

Eiwitten

Grijs haar is het gevolg van een veranderde eiwitsynthese (het aanmaken van eiwitten, door polymerisatie van aminozuren), waardoor er een verlies is van melanine (het pigment dat kleur geeft aan ons haar). De concentratie van melanine in het haar neemt af met als gevolg: grijs haar. Soms zie je ook mensen die wit haar hebben. Als dit het geval is, dan is de melanine verdwenen en wordt jouw haar kleurloos (wit). Hoe snel dit proces verloopt, wordt genetisch bepaald. Als jouw ouders vroeg grijs werden, dan is de kans groot dat dit bij jou ook het geval wordt. De tijd is je enige vijand, van stress grijs worden, is broodje-aapverhaal!

Grijs, en nu?

Eerste haartje ontdekt, geen paniek, kan gebeuren. Haartje nummer 2, ook geen paniek. Nummer 3, 4 en 5. Je hebt nog steeds overzicht. Op gegeven moment kun je het niet meer bijhouden. It’s official: you are becoming grey. Er is een deel van de grijsharigen die totaal geen moeite heeft met deze verandering. Ze omarmen juist hun grijze lokken! Niks mis mee, after all is het de natuur die haar gang gaat. Dus waarom niet trots zijn op de grijze haardos.

Maar de meeste grijsharigen maken de gevolgen van het ouder worden toch liever onzichtbaar door het haar te verven. Dat veel vrouwen hiervoor kiezen, komt doordat we vaak grijs associëren: met ‘jezelf laten gaan’. Mannen hebben er minder moeite mee. Zij maken zich niet druk over hun griijze slapen en zilveren stoppels. Vaak vinden vrouwen mannen met grijs haar zelfs sexy. Denk maar aan George Clooney, Pierce Brosnan en Richard Gere (ooh la la!).

Don’t worry we laten het niet alleen bij sexy grijze mannen. We hebben ook een aantal bekende grijze vrouwen die hun grijze haarlokken omarmen. Helen Mirren, Emmylou Harris en Jamie Lee Curtis gaan met ongeverfd grijs haar door het leven en ze zien er prachtig uit! Sterker nog, nu zijn er jonge beroemdheden zoals Lady Gaga, Kim Kardashian en Kelly Osbourne die zelf niet grijs zijn maar zich bij de kapper wit of asgrijs laten kleuren. Wij doken in de wereld van bekende grijsharigen en onze conclusie is: als topmodel Kristen McMenamy en Vogueredacteur Sarah Harris de haarverf vaarwel zeggen, kun je niet meer zeggen dat grijs haar niet stijlvol is.

Grijs haar verven

Je grijze haren omarmen is helemaal goed en moedigen we zeker aan! Toch is er een grote groep dames die liever met gekleurd haar hun oude dag ingaan. Ook hier is niks mis mee. Als dit jou happy maakt, waarom zou je het dan niet doen. Het allerleukste van ouder worden, is dat het je steeds minder uitmaakt wat anderen van je denken!

Lichtere haarkleur

Als je grijs wordt, verandert niet alleen de kleur van jouw haar. Ook de kleur van je gezicht verandert, omdat het pigmenten verliest. Dit betekent dat jouw oorspronkelijke haarkleur eigenlijk te donker is voor je gezicht. Dit geeft ook een oudere uitstraling. Wij adviseren daarom, om voor een lichtere haarkleur te gaan. Ook jouw ogen komen beter tot hun recht dan met een donkere haarkleur. Ben je oorspronkelijk blond, ga dan voor natuurlijk mooie blonde haarkleuren. Wij werken heel graag met het merk VIBA. VIBA haarverf richt zich naast het kleuren ook erg op het verzorgen van het haar. In de haarverf zitten onder andere arganolie en calendula-extracten. Heb je licht haar van jezelf, dan raden we de kleuren: lightest natural blond (10), very light golden blond (9.3) en very light natural blond (9) aan. Ben je van jezelf donker dan adviseren we eerder een donkerdere kleur, maar wel lichter dan je oorspronkelijke haarkleur. Denk aan de kleuren dark natural blonde (6) en light golden brown (5.3)

Warmte toevoegen

Naast het verlies van pigmenten heb je ook te maken met het verlies van warmte in je haar en huid. We raden je daarom aan om warmte toe te voegen in je haar. Voorbeelden van warme tinten zijn: mahonie-, goud- of chocoladetinten. Wij gaan binnenkort een blog publiceren over warme kleuren (stay tuned). Je kunt ter inspiratie ook de blog over herfstkleuren lezen. Mocht je toch moeite hebben met het kiezen van een passende haarkleur, neem dan contact op met één van onze beauty specialisten. Zij staan klaar om je advies te geven. Denk er wel aan dat je de uitgroei niet alléén met een warme tint kan kleuren. Dit kan een te felle kleur of slechte dekking als resultaat hebben. En als je het haar gaat kleuren, wil je het natuurlijk goed doen. Je kunt het beste de kleur mengen met natuurtinten, zodat je een mooie grijsdekking krijgt. Het deel van je haar dat al gekleurd is, kun je wél verven met warme tinten.

Verzorging van grijs haar

En nu de grey-care, want ook grijs haar heeft een goede verzorging nodig. Helaas is het zo dat naarmate je grijs wordt, jouw haar ook van structuur verandert. Het haar wordt stugger en brozer. Dit maakt je ook ouder. Een goede haarverzorging is écht onmisbaar als je er jong uit wilt zien. Healthy hair = young you! Ten eerste is het verstandig om haarproducten te gebruiken zonder sulfaten. Sulfaten kunnen leiden tot droog haar en een droge hoofdhuid. Lees in onze blog over sulfaten meer over wat het precies is en doet. Gezond haar is niet alleen voor jou jonge uitstraling van belang. Ook bij het verven van je haar, komt de kleur beter naar voren en blijft het langer mooi. Bovendien is het zo dat als je haar droog en broos is, de kans op een te donkere kleur groot is. Vanwege de te droge haarstructuur, zuigt het haar meer verf op. Bij gezond haar is dit niet het geval!

Top 6 haarproducten voor grijs of gekleurd haar

We hebben hier een selectie uit de meest populaire producten voor grijs of gekleurd haar voor jou!

J.Beverly Hills Rescue Anti-Ageing shampoo: Deze shampoo maakt het haar sterk, gezond en glanzend. De shampoo richt zich op het herstellen van beschadigd haar, zodat het er weer gezond en levendig uit ziet. Na gebruik van deze shampoo zie je duidelijk dat de elasticiteit van het haar verbetert. J.Beverly Hills Rescue Anti-Ageing shampoo is verrijkt met bosbessen en druivenzaad. Bosbessen vergemakkelijken de haargroei vanwege de overvloedige bron van vitamine B en proanthocyanidinen. Druivenzaad hydrateert het haar en de hoofdhuid. Bovendien is deze shampoo vrij van Parabenen!

Waterclouds Silver Shampoo: Deze shampoo met paarse kleurpigmenten is speciaal ontwikkeld om ongewenste gele reflexen in blond en grijs haar te neutraliseren. De shampoo is verrijkt met Sea Lavender, dit kalmeert het haar en gaat statische elektriciteit tegen. De toevoeging van Provitamine B5, beschermt het haar tegen uitdroging. Waterclouds Violet Silver Shampoo is geschikt voor blond en grijs haar. Last but not least, deze shampoo is parabenen- en alcoholvrij!

Color WoW Security Shampoo: Deze shampoo is sulfaat- en parabeenvrij en beschermt de haarkleur optimaal. Het behoudt het vochtgehalte in het haar en zorgt er zo voor dat de haarkleur niet vervaagt. Een eigenschap van deze shampoo is dat het veel schuimt. De shampoo onderhoudt de levensduur van de haarkleur en zorgt dat het haar er gezond uit ziet!

VIBA permanent corrector: VIBA Permanent Corrector corrigeert ongewenste haarkleuren. Heeft jouw haar een ongewenste ondertoon, dan kun je deze corrigeren met VIBA Permanent Corrector. Je kunt je haar daarna eventueel weer opnieuw verven in de gewenste haarkleur. Is je haar te geel of te oranje? Kies dan voor een blauwe corrector. Is je haar te assig en gaat het richting groen? Kies dan voor een rode corrector. VIBA Permanent Corrector is verrijkt met arganolie, een olie die het haar hydrateert en laat glanzen, en calendula-extracten, die de hoofdhuid verzorgen.

Color WoW Root cover up: Color Wow Root Cover Up is een tijdelijke haarkleuring in poedervorm waarmee je je uitgroei binnen no- time bijwerkt. De mineraalpoeder werkt als make-up op de aanzet van het haar en mengt zich direct met de eigen haarkleur, de poeder is gemakkelijk aan te brengen op droog haar. Je uitgroei en/of grijze haren verdwijnen direct. Ook kun je de Root Cover Up  gebruiken om high- of lowlights te creëren. De Root Cover Up is dus ideaal om te gebruiken tussen kappersbezoeken door, wanneer je uitgroei zichtbaar begint te worden of je highlights een opfrisser kunnen gebruiken. Je kunt gerust zwemmen, zweten en slapen want de poeder gaat pas uit het haar als je het met shampoo wast. De Color Wow Root Cover Up haarkleuring is verkrijgbaar in acht verschillende kleuren, zodat er voor iedere haarkleur een passende Cover Up is.

Waterclouds Repair Hairbutter Haarmasker: Waterclouds Repair Hairbutter is een intensief haarmasker dat extreem droog, beschadigd en behandeld haar weer zacht laat aanvoelen zonder het haar te verzwaren. Het verzorgt jouw droge haarpunten dankzij de hydraterende ingrediënten Cloudberry olie en Macadamia zaadolie. Het haar voelt weer zacht aan en krijgt een prachtige glans. Dekavital B5/ Provitamine B5 zorgen dat het haar vocht behoudt en beschermen het haar tegen uitdroging. Waterclouds Repair Hairbutter is parabenen vrij en de verpakking is biologisch afbreekbaar.

Mocht je nog vragen hebben over de verzorging of het kleuren van jouw grijze lokken naar aanleiding van dit blog, stuur dan een mail naar: shade@johnbeerens.com. Kijk ook naar onze andere verzorgende haarproducten die we op onze webshop aanbieden voor grijs of gekleurd haar.

 

Product wordt toegevoegd aan shoppingbag