Bij besteding vanaf €70,- ontvang je gratis een amika detangling brush cadeau.

09 Jan. 2023

Welke type krul heb ik en hoe verzorg ik deze?

Iedere krul is uniek, en hoe weet je nou welk type krul jij hebt? De een heeft een beetje slag, de andere heeft waves en de ander heeft weer coily krullen. Het kan zijn dat jouw krullen erg lijken op die van iemand anders, maar dat wil misschien niet zeggen dat jouw krullen dezelfde haareigenschappen hebben. Elke krul is uniek, en daarom heeft iedereen ook verschillende haareigenschappen. Lees deze blog om erachter te komen welke haareigenschappen bij jouw type krul passen.

Deel dit artikel:

Wat zijn jouw haareigenschappen

Je haareigenschappen bestaan uit verschillende aspecten, zoals haartype, haardikte, hoeveelheid, elasticiteit en porositeit. In deze blog vertellen wij je alles over deze haareigenschappen en hoe je erachter komt wat jouw haareigenschappen zijn. Door dit te weten kun je je krullen bieden wat ze nodig hebben zodat ze er nog beter uit gaan zien! 

1. Krultype bepalen

Om te kijken wat voor type krul je hebt, kun je kijken naar welke type krullen er allemaal zijn. Op de afbeeldingen hieronder zie je welke types krul er zijn. Je kunt ook een combinatie van twee types krul hebben.

1 = Steil

2 = Golvend

3 = Krullend

4 = Coily

 

Je haartype bestaat uit een nummer (1, 2, 3 of 4) en een letter (a, b of c). Door naar de afbeelding te kijken kun je er achter komen wat jouw type haar is. Het is fijn om dit te weten zodat je weet wat past bij jouw haartype. Heb je bijvoorbeeld losse s-vormige krullen, dan is jouw haartype 3A. 

2. Haardikte bepalen

Tijd om de dikte van je haar te bepalen. Het gaat hier om de dikte van 1 individuele haar. Er zijn verschillende manieren om dit te bepalen. Vergelijk het bijvoorbeeld met een stukje garen. Of breng 1 haarstreng tussen je duim en je wijsvinger en probeer de dikte te bepalen. Dit kan best moeilijk zijn, dus ga gewoon voor hetgeen waar jij hebt beste gevoel bij hebt.

Dun: het is veel dunner dan garen, of je voelt het amper als je het tussen je vingers wrijft.

Gemiddeld: dit voel je een beetje als je tussen je vingers wrijft. Het is de meest voorkomende haartextuur. Het haar is niet heel breekbaar.

Dik: is ongeveer gelijk aan de dikte van garen, en je voelt het duidelijk als je tussen je vingers wrijft.

3. Hoeveelheid haar bepalen

Vervolgens gaan we de hoeveelheid van het haar bepalen. De hoeveelheid van je haar bepaal je door een deel van je haar te pakken en de hoofdhuid te observeren.

Weinig haar = als je je hoofdhuid goed kunt zien.

Gemiddeld haar = je kunt je hoofdhuid een beetje zien.

Veel haar = je ziet bijna geen hoofdhuid.

4. Porositeit van het haar bepalen

Dit is heel belangrijk voor alle curly girls, de porositeit van het haar. De porositeit van je haar zegt iets over hoe goed je haar vocht kan absorberen en kan vast houden. Dit kan deels genetisch bepaald zijn, maar kan ook zeker beïnvloed worden door ingrediënten van haarproducten, hitte tools of kleurbehandelingen. Voor een goede verzorging van je haar is het belangrijk om te weten wat de porositeit is van je haar zodat je de juiste verzorgingsproducten kunt kiezen. Het bepalen van de porositeit van je haar doe je als volgt:

Porositeit van het haar bepalen door middel van droog tijd:

Bij droogtijd vraag je je zelf 2 dingen af: hoe snel wordt je haar vochtig en hoe snel is het droog.

Kenmerken van lage porositeit:

  • Het duurt altijd erg lang voor dat je haar droog is
  • Het duurt altijd erg lang voordat je haar goed vochtig is (tijdens het wassen van je haar bijvoorbeeld)

Kenmerken normale porositeit:

  • Je herkent je niet in de kenmerken van lage of hoge porositeit
  • Je haar droogt redelijk snel

Kenmerken hoge porositeit

  • Je haar is extreem snel droog (binnen 2 uur)
  • Je haar is extreem snel vochtig

5. Elasticiteit bepalen

De elasticiteit geeft informatie over de balans van vocht en proteïne van het haar. Ook de elasticiteit van je krullen kun je zelf achterhalen. Heb je een goede haarelasticiteit, dan kun je je haar nat ongeveer 30% van de originele lengte oprekken en dan zonder te breken weer terug naar de originele lengte. Doe zelf de test!

Hoe test je de elasticiteit van je haar?

Maak je haar een beetje nat. Gebruik voor de test een beetje vochtig haar, die op natuurlijke wijze uit je haar is gevallen of die je zelf hebt afgeknipt. Trek dus niet zelf een haar, want dan werkt de test niet meer. Vervolgens wikkel je de haar om beide wijsvingers en trek je het uit elkaar. Kijk dan wat er gebeurt, breekt het haartje direct of duurt het eventjes? Doe deze test een aantal keer achter elkaar en probeer het op verschillende plekken van je haar.

Heb je de elasticiteit van je haar getest?

Kies een van de onderstaande resultaten om de elasticiteit van je haar te bepalen.

  1. Mijn haar breekt bijna meteen

Dit betekent dat je een lage elasticiteit hebt. Het is beter om dan producten te gebruiken zonder proteïne.

  1. Mijn haar rekt een beetje mee en het breekt niet direct

Dan heb je een normale elasticiteit in je haar. Je kunt het beste afwisselen met producten met en zonder proteïne.

  1. Mijn haar breekt maar niet

Dan heb je een hoge elasticiteit in het haar. Je kunt het beste producten gebruiken met proteïne.  

Als je haar telkens anders breekt, dus het ene haartje breekt snel en het andere kan je langer rekken, dan kan je uitgaan van een normale elasticiteit in je haar.

Wat betekent de elasticiteit voor je haar

  • Rekt je haar een beetje mee en springt het vervolgens weer terug naar de originele lengte? Dan is je haar in goede balans, en hoef je niks extra’s te doen.
  • Rekt je haar meer uit dan normaal? Dan heeft je haar meer proteïne nodig.
  • Lijkt je haar maar niet te breken? Dan heeft je haar ook meer proteïne nodig.
  • Breekt je haar bijna direct? Dan heeft je haar meer hydratatie nodig.

Vind je het lastig, dan kan je ook kijken naar de volgende kenmerken:

  • Voelt je haar ruw en droog aan, dan heeft het meer hydratatie nodig.
  • Voelt het juist zacht, beetje futloos en zakken je krullen snel uit? Dan heeft je haar juist meer proteine nodig.

Hoe beter jij je haar leert kennen, hoe beter dat je het kunt verzorgen. Door de juiste verzorging te gebruiken voor je krullen, zullen ze veel beter tot hun recht komen.

Wat is het beste voor jouw krullen?

Als het goed is heb je een aantal testjes gedaan met je haar om verschillende dingen vast te stellen. Je weet nu als het goed is:

  • Je haartype (krultype)
  • Dikte van je haar
  • Hoeveelheid haar
  • Porositeit van je haar
  • Elasticiteit van je haar

Je weet als het goed is nu de bovenstaande dingen over je haar, maar wat zegt dit nou eigenlijk? En hoe kan je een betere keuze maken voor je haar. We beginnen met advies over de porositeit van je haar.

  • Lage porositeit

Als je een lage porositeit in je haar hebt is het belangrijk dat je producten gebruikt die zoveel mogelijk op waterbasis zijn. Je haar neemt de producten niet goed op waardoor je ‘’build-up’’ in het haar creëert. Kies voor meer proteïne vrije producten. Breng de producten aan op nat haar, in plaats van drijfnat haar. Dan krijgt je haar beter de kans om het water op te nemen. Gebruik bijvoorbeeld het proteine vrije masker van Maria Nila CurliCue. Gebruik daarna een leave-in en een gel om de krullen te definiëren. De Curl Manifesto lijn van Kérastase is geheel vrij van proteine. 

  • Medium porositeit

Je haar neemt in dit geval precies de juiste hoeveelheid vocht op. Wissel binnen je routine af met producten zonder proteïne en met proteïne.

Ga bijvoorbeeld voor de Holy Curls Shampoo. Je haar wassen zonder het uit te drogen en deze bevat proteïne.

  • Hoge porositeit

Je haar kan snel vocht opnemen maar verliest dit op hetzelfde tempo ook weer. Hierdoor kan je haar heel droog worden, heeft het weinig elasticiteit en raakt het snel in de knoop. Je haar is dan gevoeliger om te breken.

Bij een hoge porositeit raden wij ook de Holy Curls shampoo & conditioner aan. Deze verzorgt je haar en maakt je hoofdhuid goed en voorzichtig schoon. Beide producten bevatten proteïne.

Hoe kies je de juiste producten?

  • Heb je niet veel proteïne nodig, maar wel wat? Kies dan voor een masker met proteïne. Voeg bijvoorbeeld het Holy Curls Mask toe aan je routine. Dit masker is licht in gewicht zodat je krullen niet verzwaren en is helemaal Curly Girl proof!
  • Heb je net wat meer proteïne nodig? Zorg dan voor 2-3 producten die proteïne bevatten, bijvoorbeeld in je masker en je leave-in. Het Kiki Curls Recovery Mask is speciaal voor krullend haar, die de krullen weer sterk maakt. Het masker bevat proteïne. En voor de leave-in kun je de Davines LOVE CURL revitaliserende spray kiezen die kroes tegen gaat.

Zoals je gelezen hebt zit er dus verschil in de porositeit en elasticiteit van het haar. We snappen dat het misschien allemaal wat ingewikkeld kan overkomen. Bekijk onderstaand schema om erachter te komen wat jouw haar precies nodig heeft.

 

Lage porositeit

Normale porositeit

Hoge porositeit

Lage elasticiteit

Davines LOVE CURL Shampoo, conditioner & haarmasker

  • Meer vocht
  • Niet té veel proteïne
  • Meer vocht
  • Meer vocht
  • Gebruik weinig proteïne

Normale elasticiteit

CurlyGirl Movement Shampoo & Conditioner  

  • Je haar is goed gehydrateerd
  • Je hebt niet veel proteïne nodig (gebruik alleen een haarmasker met proteïne)
  • Je haar is perfect in balans!
  • Goede balans tussen vocht en proteïne.
  • Gebruik hydraterende producten en producten met proteïne.

Hoge elasticiteit

Holy Curls Shampoo, Conditioner & haarmasker

  • Meer proteïne in je routine
  • Meer proteïne in je routine
  • Minder vocht en meer proteïne

Het doel van deze blog is dat jij erachter komt welk type krul je hebt en hoe je deze het beste kunt verzorgen. Wij zijn er van overtuigd dat met de juiste verzorging, jouw krullen nog mooier tot z’n recht kunnen komen.

Ga naar onze haarverzorging speciaal voor krullen om producten te kiezen die goed bij jouw haartype passen. We hebben ook verschillende merken die complete routines voor krullen aanbieden zoals CurlyGirlMovement. Deze producten zijn allemaal curly girl proof.

Heb je nog onduidelijkheden na het lezen van deze blog of andere vragen? Stel ze dan zeker in de comments en wij helpen je graag verder.

Liefs!

Product wordt toegevoegd aan jouw winkelmandje