Bij besteding vanaf €70,- ontvang je gratis een Detangler Beauty Brush by JohnBeerens.com

02 Okt. 2020

Wat doet conditioner precies voor je haar? (6x redenen waarom je conditioner moet gebruiken)

Conditioner. We gebruiken het allemaal. Maar weet je ook wat het precies voor je haar doet? Met deze tips haal je het beste uit je conditioner, zodat je dankzij de voedende kwaliteiten en het juiste gebruik van een conditioner altijd met gezond en glanzend haar door het leven kan.

Deel dit artikel:

Alles over de conditioner!

De meeste onder ons weten dat shampoo er is om ons haar te laten stralen en het te reinigen, maar als het over conditioner gaat, dan is er nog wel eens wat verwarring. Wat doet het precies? Maakt het je haar slap of juist zwaar? Moet je het alleen gebruiken als je haar droog en beschadigd aanvoelt? En als we het gebruiken, gaat het dan alleen naar de haarpunten? Allemaal vragen die we in dit blogartikel voor je beantwoorden. We zetten een paar dingen op een rijtje die je vast niet wist over conditioner, ook wel crèmespoeling genoemd. Zo wordt het eens en voor altijd duidelijk waarom je precies conditioner gebruikt en hoe je je haar op de beste manier kan verzorgen!

Wat is conditioner eigenlijk?

We hebben de conditioner waarschijnlijk allemaal in onze badkamer staan. Maar op de vraag: wat is een conditioner precies en wat doet het, hebben we vaak niet meteen een antwoord klaarstaan, omdat we er niet vaak bij stil staan. Het is gewoon een stapje tijdens de wasbeurt die we op de automatische piloot uitvoeren. De conditioner is een belangrijk onderdeel in de verzorging van het haar. Eigenlijk doet een conditioner voor het haar wat een crème voor de huid doet. Het zorgt ervoor dat je haar vochtregulerende bestanddelen opneemt. Meestal liften er nog extra ingrediënten mee. Denk aan vitamines, reparerende bestanddelen en plantenextracten.

Sommige conditioners hebben een lagere zuurgraat ook wel pH waarde genoemd. Deze conditioners laten de haarschubben sluiten. Afhankelijk van het soort crèmespoeling kan het haar ook nog voorzien worden van een coating, UV filter, anti-pluis, versteviging of een kleurpigment.

Welke soorten conditioners zijn er?

Balsem conditioner

Dit is de bekendste vorm van conditioner. Een algemene conditioner die het haar extra verzorgt.

Deep penetrating conditioner/ haarmasker

Dit is een intensieve crèmespoeling voor broos, stug en beschadigd haar. Denk bijvoorbeeld aan het Repair haarmasker van Waterclouds of het op basis van een algenformule L’Alga haarmasker. (Lees in onze blog over algen, wat voor effect algen op je haar kunnen hebben.)

Intensieve reparerende herstelbehandeling

Deze herstelbehandeling is voor chemisch behandeld / beschadigd haar en herstelt het haar intensief en grondig. Denk aan herstelbehandelingen, zoals Olaplex No.3 en de Keratin Complex Vitalshot Bond Rebuilder. Het de Deep Brilliance lijn van het merk CHI, wordt ook aangeprezen om haar herstelkrachten bij zwaar chemisch behandeld/ beschadigd haar. Wil je nog meer tips die écht helpen bij het herstellen van zwaar beschadigd haar? Lees dan onze blog over zwaar beschadigd haar.

Leave-in een conditioner

De leave-in conditioner spoel je niet uit en wordt meestal gebruikt om het vochtgehalte in het haar op peil te houden, om zo de doorkambaarheid te vergroten en te beschermen tegen bijvoorbeeld hitte van de föhn en de zon. Er zijn twee soorten leave-in conditioner: crème of spray. De eerste soort is het beste voor dik, lang of krullend haar, omdat het een beetje verzwaart. De spray is beter voor dun of steil haar, omdat het wat lichter is. Heb je zwaar beschadigd haar dan adviseren we de CHI Keratin Mist Leave-in conditioner. Deze is zeer geliefd onder onze trouwe beauty klanten. Heb je extreem pluizig en krullend haar? Ga dan voor de KMS California Tamefrizz Curl Leave-in Conditioner.

Op de meeste producten staat dat je een hoeveelheid ter grootte van een erwt moet aanbrengen voor halflang haar van gemiddelde dikte, maar de hoeveelheid verschilt per persoon. Je kunt altijd meer toevoegen, dus begin met minder dan je denkt nodig te hebben.

Shop hier je leave-in conditioner

Hoe kies je een conditioner?

Kies de crèmespoeling die bij je haartype past. Pas dan kun je een optimaal resultaat bereiken. Ook de manier van aanbrengen is belangrijk voor het resultaat, neem de gebruiksaanwijzing door en hou je aan de onderstaande regels. Heb je droog en beshadigd haar? Ga dan voor een conditioner die intensief voedt, zoals de CHI Keratin conditioner. Heb je gekleurd haar en is het on point houden van je haarkleur belangrijk, ga dan voor bijvoorbeeld de Waterclouds Color Conditioner.

Hoe breng je de conditioner goed aan en hoe lang moet je het laten inwerken?

Doe genoeg conditioner in de palm van je handen en wrijf ze tegen elkaar. Is je haar heel lang? Dan heb je misschien wel je hele handpalm vol nodig. Breng het al kammend met gespreide vingers aan. Dit doe je vanaf het midden van het haar en werk het door naar de punten. De punten hebben de conditioner het hardst nodig. Dit deel is het oudst en vaak meest beschadigd. Werk altijd met gespreide vingers om het zo zachtjes en gelijkmatig te verdelen. Als je conditioner op je hoofdhuid of wortels aanbrengt, kun je je haarzakjes verstoppen en de haargroei vertragen, of je kunt vet haar krijgen. Probeer dit te vermijden.

Nog een belangrijke tip is om het overtollige water in het haar goed uit te knijpen na een shampoobeurt. Zo verzwakt het resultaat van de conditioner niet. Als je haar te nat is, neemt het de vochtregulerende en reparerende bestanddelen niet goed op waardoor je niet het gewenste resultaat krijgt van de crèmespoeling.

Hoe lang laat je de conditioner inwerken?

Bij een algemene crèmespoeling heeft het haar aan twee minuten genoeg. Ga je voor een deep condtioner om je beschadigde haarlokken een boost te geven? Laat deze dan minimaal drie tot vijf minuten intrekken. Langer kan uiteraard ook!

Hoe vaak moet ik een conditioner gebruiken?

Het is heel simpel. Na elke shampoobeurt, moet je het haar hydrateren met een conditioner. Een shampoo heeft als functie voornamelijk het haar reinigen. Dit kan er vaak voor zorgen dat het haar wat uitdroogt en minder soepel is na het gebruik van het product. De crèmespoeling zorgt er weer voor dat het haar zacht, gevoed en doorkambaar is. Zo verklein je de kans op gespleten punten (lees ook onze blog over hoe je gespleten punten kunt voorkomen).

Kan een conditioner negatieve gevolgen hebben voor het haar?

Allergische contactdermatitis door conditioner

Het zijn er weinig. Maar ze bestaan wel. Het gebeurt bijna niet, maar conditioners kunnen allergische contactdermatitis (ACD) veroorzaken. Dit is een acute ontsteking van de huid veroorzaakt door irritantia of allergenen. Het voornaamste symptoom is jeuk. Nogmaals, het percentage mensen bij wie dit gebeurt, is heel laag.

Vatbaar voor acne?

Heb je last van acne, dan kan het niet goed uitspoelen van je conditioner ook negatieve gevolgen hebben. Net zoals met elk ander beauty product op basis van olie, kunnen jouw poriën verstopt raken als je de conditioner niet goed wegspoelt van de huid met als gevolg een uitbraak van acne op je gezicht, nek of rug.

Kan het haar verzwaren

Als je bijvoorbeeld te veel conditioner gebruikt (meer dan een handpalm), kan een conditioner het haar verzwaren waardoor het dunner lijkt. Ook het gehalte aan oliebestanddelen en verzachtende middelen wat in de conditioner zit, kan hier invloed op hebben. Het haar kan vettig en slap ogen. Neem daarom het etiket op de fles altijd goed door, voordat je een conditioner aanschaft. Echter moeten we er wel bij vertellen, dat dit vaker bij mensen voorkomt die al uit zichzelf fijn haar hebben.

Wat zijn de voordelen van een conditioner? (6x voordelen)

1.) Conditioner werkt meteen

Je hoeft conditioner niet lang te laten inwerken. Het langer laten inwerken van conditioner, betekent niet dat het beter gaat werken. Het resultaat van de conditioner is meteen te zien! Dus mocht je haast hebben in de ochtend en geen tijd hebben voor een haarmaskertje, dan kan de crèmespoeling wel je beste haarvriendin worden.

2.) Conditioner is verzorging

Zoals we al eerder zeiden. Wat een huidcrème voor de huid is, is de crèmespoeling voor het haar. Dankzij een conditioner neemt het haar vochtregulerende en reparerende bestanddelen op.

3.) Chronisch droog of beschadigd haar repareren?

Met een deep conditioner repareer je zwaar droog of beschadigd haar. Er zijn dus niet zoveel verschillende soorten deep-conditioners, alleen verschillende merken. Zoek een deep-conditioner die bij jou wensen en budget past. Volg de instructies op je conditioner en laat het intrekken. Vaak duurt het 20-30 minuten voordat de deep conditioner zijn werk doet. Als je het resultaat wilt versterken, kun je met een föhn de conditioner verwarmen terwijl het intrekt. Enkele deep conditioners die door onze klanten aangeprezen worden zijn: Hask Keratin Protein Smoothing Deep Conditioner en de Intensive Repair van SachaJuan (ook op basis van een magische algenformule, lees er in onze blog alles over.

4.) Conditioners geven glans

Conditioners voeden het haar, maken het zacht en bestrijden pluizig haar. Kortom je haar voelt en oogt gezonder, zachter en glanzender nadat je het verzorgt met conditioner.

5.) Versterkt de haarschubben!

Conditioners versterken de haarschubben met een extra beschermlaagje. Zo kan het haar groeien, zonder dat het breekt. Vergelijk het met het onderhoud van een asfaltweg. De weg wordt constant blootgesteld aan factoren van buitenaf. Auto’s die er non-stop overheen rijden ( dit zijn de borstels, hitte tools of haaraccessoires die we dagelijks gebruiken), de zon, regen en het lijstje kan zo doorgaan. De haarschubben raken beschadigd. Hier is waar conditioner je reddende vriend wordt. De crèmespoeling vult de kraken en gaten op de weg en voorziet de haarschubben van een beschermlaagje. Zo kunnen ze er weer tegenaan!

6.) Het vermindert handdoekschade

Conditioner beschermt je haar tegen handdoekschade. Ja, je leest het goed: handdoekschade. Als je haar nat is, is het extra kwetsbaar. Door stevig droogwrijven met een handdoek kan je haar breken en je huid beschadigd raken. Als je conditioner hebt gebruikt, is dat risico veel kleiner!

Wat gebeurt er als je geen conditioner meer gebruikt?

Het antwoord is heel simpel: niets goeds! Als je geen conditioner gebruikt, wordt het haar vatbaarder voor breuk en klitten. Ook merk je dat bij het weglaten van de conditioner, het haar minder doorkambaar is. Tijdens het stylen, merk je ook dat het haar makkelijk breekt. En op pluizig haar en gespleten haarpunten kan je gegarandeerd rekenen als je geen conditioner gebruikt. Doe jezelf een plezier en gebruik een conditioner ;-).

JohnBeerens.com conditioner favorites

Ben jij benieuwd naar de favoriete conditioners onder onze klanten? Hieronder zie je vijf favoriete conditioners waar onze beauties fan van zijn.

1). CHI Keratin Conditioner 

Een intensieve hydraterende conditioner die de vochtbalans herstelt in je haar met natuurlijke essentiële oliën en de kracht van Keratine waardoor je haar heerlijk glad wordt en er fantastisch uitziet. Lees in onze blog over keratine wat het voor je haar kan betekenen. 

2). CHI Argan Oil conditioner

CHI Argan Oil Conditioner is een conditioner verrijkt met argan olie, moringa olie en vitaminen die het haar optimaal voeden en hydrateren. De conditioner is geschikt voor droog, beschadigd en futloos haar. Deze conditioner bevat een systeem met vier delen die bestaan uit Vitamine E, omega vetzuren, essentiële oliën en vocht om het haar direct en intens te voeden.

 

 

 

3). SachaJuan Intensive Repair Conditioner

SachaJuan Intensive Repair Conditioner is speciaal voor beschadigd, poreus, droog of aangetast haar. De conditioner bevat de Ocean Silk- technologie en Uv- beschermingsmiddelen. Lees in onze blog over de Ocean Silk technologie, alles hierover. Deze zorgen ervoor dat het haar soepel blijft en de maximale bescherming krijgt.

4.) BioSilk Silk Therapy with Coconut Oil Moisturizing Conditioner

 De BioSilk Silk Therapy Coconut Oil lijn is ontworpen om het haar te reinigen, voeden en te hydrateren. Door de biologische kokosolie en zijde is de lijn geschikt voor dagelijks gebruik. De formule zorgt voor verbetering van de conditie van het haar en voorkomt extra schade.

 

5). BioSilk Color Therapy Conditioner

BioSilk Color Therapy Conditioner is de ideale crèmespoeling voor gekleurd haar. De conditioner werkt vochtregulerend en biedt de ultieme bescherming aan gekleurd haar!

 

 

Conditioner bestellen bij JohnBeerens.com?

Op zoek naar een goede conditioner die zorgt voor een verzorgde coupe? Dan zit je bij JohnBeerens.com goed! Hier vind je een ruim assortiment aan conditioners van diverse merken, zoals Kérastase, L'Oréal Paris, Schwarzkopf, CHI en Waterclouds. Voor een optimale haarverzorging kies je ook voor een bijpassende shampoo. Last van roos of een droge hoofdhuid? Bekijk al onze artikelen over haarproblemen en ontdek welke producten bij jou passen! 

Heb je vragen of wil graag persoonlijk advies? Neem dan contact met onze Beauty Care. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Conditioner aanbieding

Wil je de beste conditioner kopen voor een voordelige prijs? Houd dan onze online aanbiedingen in de gaten voor de beste conditioner aanbiedingen!

Product wordt toegevoegd aan jouw winkelmandje