Bij besteding vanaf €70,- ontvang je gratis een Detangler Beauty Brush by JohnBeerens.com

06 Okt. 2021

Alles wat je moet weten over sulfaatvrije shampoo (+ onze favorieten!)

Sulfaten: je hebt er vast al eens van gehoord, maar wat wil het nou eigenlijk zeggen? Sulfaten vind je terug in vele producten met een reinigende functie. Denk hierbij aan cleansers voor het gezicht, tandpasta, badschuim en showergels en in shampoo. Maar wist je dat sulfaten ook voorkomen in schoonmaakmiddelen? Stel je eens voor hoe agressief deze ingrediënten moeten zijn. Agressieve sulfaten kun je daarom maar beter vermijden in je dagelijkse haarverzorging. In deze blog lees je alles wat je moet weten over sulfaten in shampoos en hebben wij onze favoriete sulfaatvrije shampoos voor je op een rijtje gezet! Lees dus snel verder. 

Deel dit artikel:

Sulfaat- en parabeenvrije haarproducten: je hoort en leest er steeds meer over. Maar wat zijn sulfaten nou eigenlijk en waarom wordt er geadviseerd om deze stoffen te vermijden in je dagelijkse haarverzorging? In deze blog lees je alles wat je moet weten over sulfaatvrije shampoos en hebben wij de beste sulfaatvrije shampoos voor je op een rijtje gezet!

Wat zijn sulfaten en wat doen ze?

Sulfaten zijn reinigende schuimvormers die stylingresten, talg en vuil uit het haar verwijderen. Sulfaten bestaan uit twee delen: sulfaten op olie-basis die het vuil in het haar naar zich toe trekken en de sulfaten op water-basis die de shampoo gelijkmatig over het haar verdelen.

Sulfaten komen in verschillende soorten en maten: de één agressiever dan de ander. Agressieve sulfaten zorgen voor het intensief reinigen en ontvetten van het haar, maar bij deze sulfaten is ook de kans op huidirritatie het grootst. Voordat je een shampoo gebruikt is het daarom verstandig om even het label te checken!

Waarom kun je sulfaten beter vermijden?

Sulfaten zorgen voor een intensieve reiniging en creëren schuim in het haar. Waarom moet je juist deze ingrediënten dan vermijden?

De schuimende werking van sulfaten wordt door vele van ons juist als prettig ervaren. Een sulfaatvrije shampoo schuimt namelijk bijna niet, waardoor je al snel het idee hebt dat het haar minder goed gereinigd wordt. Maar: niets is minder waar! Een intensieve reiniging is namelijk lang niet altijd goed voor je haar.

Sulfaten zijn over het algemeen erg agressief en zorgen er dan ook voor dat het haar te intensief gereinigd wordt. De natuurlijke oliën die je haar beschermen worden uit het haar verwijderd, waardoor de hoofdhuid zal uitdrogen en kan gaan jeuken. Ook het tegenovergestelde kan gebeuren; doordat de hoofdhuid niet langer beschermd is tegen uitdroging, zal de hoofdhuid meer talg en oliën gaan produceren dan normaal. Op deze manier zal het haar enorm snel vet worden met als gevolg dat je het haar elke dag zal moeten wassen. Wanneer je last hebt van een gevoelige hoofdhuid, zouden wij je dan ook adviseren om altijd te kiezen voor een sulfaatvrije shampoo. Ook wanneer je je haar hebt geverfd of geblondeerd raden wij je aan om altijd te kiezen voor sulfaatvrije shampoos. Sulfaten reinigen het haar namelijk zo intensief, dat ook de haarkleur hierdoor zal vervagen. Erg zonde!

Zoals je eerder hebt kunnen lezen komen sulfaten in alle soorten en maten. Sulfaten heb je dan ook in gradaties van mild tot erg agressief. Agressieve sulfaten kun je ten alle tijden beter vermijden. Milde sulfaten daarentegen zijn zo slecht nog niet en kun je wellicht beter verdragen. Wil jij graag weten of er sulfaten in jouw favoriete haarproducten zitten en of deze agressief of mild zijn? Wij hebben de meest voorkomende sulfaten voor je op een rijtje gezet, van mild naar agressief. In het lijstje hieronder zijn verschillende sulfaten te zien en de sulfaten vanaf nummer 5 worden gezien als aggresieve varianten. Probeer deze sulfaten dus te vermijden indien mogelijk!

  1. Sodium Coco-Sulfate (SCS)
  2. TEA Laureth Sulfate (TLES)
  3. TEA Lauryl Sulfate (TLS)
  4. Sodium Myreth Sulfate (SMES)
  5. Sodium Laureth Sulfate (SLES
  6. Sodium Lauryl Sulfate (SLS)
  7. Ammonium Laureth Sulfate (ALES)
  8. Ammonium Lauryl Sulfate (ALS)

Onze 10 favoriete sulfaatvrije shampoos!

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen hebben sulfaten verschillende nadelige effecten op het haar en kun je deze agressieve reinigers beter vermijden in je dagelijkse haarroutine. Wij van JohnBeerens.com hebben onze 10 favoriete sulfaatvrije shampoos voor je op een rijtje gezet!

1. Waterclouds Botanical Shampoo Scrub

Wil je de hoofdhuid extra reinigen, zonder hierbij gebruik te maken van een shampoo met sulfaten? Dan is deze Waterclouds Botanical Shampoo Scrub de perfecte keuze voor jou! Deze shampooscrub verwijdert alle productresten uit het haar waardoor het gevoel van een schonere hoofdhuid wordt versterkt. Bovendien zorgt deze scrub voor het versterken van de vochttoevoer en wordt een geïrriteerde, droge hoofdhuid tegengegaan. Na gebruik is het haar zichtbaar frisser en beschikt het haar over een diepe glans.

2. Maria Nila Palett True Soft Shampoo  

Deze Palett True Soft Shampoo is een 100% natuurlijke shampoo van Maria Nila en is speciaal ontwikkeld voor droog en poreus haar. Deze hydraterende shampoo bestaat voor 100% uit plantaardige stoffen en bevat Arganolie wat pluizig en statisch haar tegengaat. Ook beschikt deze vegan shampoo over het Colour Guard Complex dat het haar beschermd tegen warmte, UV-straling en kleurvervaging.

3. CHI Infra Shampoo 

Deze verzorgende Infra Shampoo van CHI reinigt het haar op milde wijze en geeft het haar een intensieve verzorging. Deze shampoo bevat proteïnen die het haar versterken en houdt de vochtbalans op peil dankzij de vochtregulerende zijdemoleculen. Na gebruik voelt het haar direct zachter en gezonder aan en zal er een ongelooflijke glans zichtbaar zijn. Hebben dus!

4. Moroccanoil Hydrating Shampoo 

Wanneer je op zoek bent naar een zachte en mild reinigende shampoo, is de Moroccanoil Hydrating Shampoo wat voor jou! Deze voedende en verzachtende shampoo voorkomt kleurvervaging en bevat Arganolie wat zorgt voor beter handelbaar en gezonder haar. Na gebruik is het haar hersteld en is er een prachtige glans zichtbaar.

5. Olaplex No.4P Blonde Enhancer Toning Shampoo

Speciaal voor de blondines onder ons: de eerste zilvershampoo voor beschadigd haar van Olaplex! Deze zilvershampoo is geschikt voor licht tot medium blond haar, highlights en grijs haar. De paarse pigmenten in deze shampoo neutraliseren de gele en oranje ondertonen in het haar waardoor het haar weer een koele, asblonde tint krijgt. Ook deze shampoo bevat de gepatenteerde Bond Building technologie van Olaplex die beschadigd haar van binnenuit herstelt, verbetert en hydrateert. Na gebruik is het haar tot 3 keer helderder, zijn ongewenste tinten geneutraliseerd en voelt het haar weer zacht aan.

6. Waterclouds Relieve Balance Shampoo

Wanneer je last hebt van een gevoelige en geïrriteerde hoofdhuid is het vooral voor jou belangrijk om shampoos met sulfaten bevatten te vermijden. Om de conditie van de hoofdhuid te verbeteren en de irritatie van de hoofdhuid te verzachten, is de Waterclouds Relieve Balance Shampoo erg geschikt! Deze voedende, hydraterende en verzachtende shampoo herstelt de balans in het haar en verzacht tegelijkertijd de irritatie van de hoofdhuid. Na gebruik merk je dat de hoofdhuid rustiger is en de vetvorming is gestabiliseerd.

7. Kérastase Discipline Bain Fluidealiste Sulfaatvrije Shampoo voor Beschadigd Haar 

Deze mild reinigende shampoo is speciaal gericht op weerbarstig, chemisch behandeld en/of gevoelig haar. Deze shampoo van Kérastase bevat Keratine wat zorgt voor extreem zacht en glanzend haar. Bovendien wordt pluis tegengegaan waardoor het haar beter handelbaar wordt.

8. CHI Aloë Vera With Agave Nectar Curl Enhancing Shampoo 

Deze verzachtende shampoo met Aloë Vera laat jouw krullen weer stralen! Deze shampoo is speciaal ontwikkeld voor krullend haar en is verrijkt met Aloë Vera en agave nectar wat het haar kalmeert en voedt. Op deze manier wordt niet alleen de elasticiteit, maar ook de kruldefinitie en het vochtgehalte verbeterd zonder dat hierbij de natuurlijke oliën worden verwijderd. Na gebruik is het haar beter handelbaar en is er een prachtige glans zichtbaar.

9. CHI Keratin Shampoo  

Keratine is een ontzettend belangrijk ingrediënt in de bescherming en verzorging van het haar. Deze shampoo bevat keratine wat het haar versterkt en beschermt waardoor het haar minder snel zal beschadigen. Bovendien bevat deze shampoo de essentiële ingrediënten jojoba- en arganolie die de haarschacht de optimale verzorging geven die het nodig heeft. Na gebruik is de haarconditie aanzienlijk verbeterd en zal het haar weer gezond aanvoelen.

10. Color Wow Color Security Shampoo 

Zeker wanneer je je haar hebt laten verven is het van belang om sulfaten te vermijden en te kiezen voor een milde reiniging. Deze shampoo van Color Wow is hierbij een geschikte keuze! Deze sulfaatvrije shampoo behoudt het vochtgehalte in het haar en zorgt ervoor dat de haarkleur niet vervaagt. Bovendien creëert deze shampoo veel schuim en zal het haar er na gebruik levendig en gezond uit zien.

Shampoo zonder sulfaten bestellen bij JohnBeerens.com?

Na het lezen van deze blog hopen wij dat het een stukje duidelijker is wat sulfaten zijn, wat ze doen en waarom je ze – in de meeste gevallen – beter kunt vermijden. Natuurlijk is de ene sulfaat de ander niet en kun je sommige sulfaten misschien beter verdragen dan de anderen. Via deze link kom je op de pagina met alle sulfaatvrije shampoos bij elkaar, dit maakt het zoeken net even een stukje makkelijker. Wil je graag persoonlijk advies over welke shampoo geschikt is voor jouw haartype? Neem dan contact op met onze BeautyCare. Dit kan door te bellen naar

Sulfaatvrije shampoos

Product wordt toegevoegd aan jouw winkelmandje